Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση με δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία αφού αποχωρήσει ο στρατός κατοχής
Συνάντηση για το Κυπριακό και τον συντονισμό για την επίτευξη λύσης στην πενταμερή της Γενεύης στο τέλος του μήνα είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός το πλαίσιο για τον πενταμερή της Γενεύης «είναι σαφές αφού στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλο από δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μια ιθαγένεια και μια διεθνή εκπροσώπηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει αποχώρηση του στρατού κατοχής και διακοπή του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απαιτητικές συζητήσεις» στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος προσέρχονται με καλή διάθεση για μια «δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση».
«Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος».
Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».
Οι πλήρεις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, καλώς ήρθες ακόμα μία φορά στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της άτυπης πενταμερούς η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στην Γενεύη.
Άλλωστε, το γεγονός ότι αυτή λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη.
Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές, στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού: Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.
Είναι απολύτως σαφές, να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Γι’ αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων.
Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα, όπως το κάνουμε εξάλλου συχνά, και για αυτό σε καλωσορίζω για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τις συζητήσεις που θα έχουμε.
Νίκος Αναστασιάδης: Φίλε πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο. Αυτό που θα ήθελα κατ’ αρχήν, είναι να ευχαριστήσω γιατί πάντα υπάρχει ο χρόνος, πάντα η διάθεση, πάντα η ετοιμότητα για ανάλογες συναντήσεις, ιδιαίτερα τώρα που απέχουμε ελάχιστες μέρες -όπως πολύ ορθά επισήμανες- από μία σημαντική μετά από 3,5 χρόνια νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει και να δημιουργήσει, αν θέλετε να διερευνήσει, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 τόσα χρόνια οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας. Στην Τουρκική εισβολή και στην έκτοτε κατοχή 37% του κυπριακού εδάφους.
Θα πω ότι συμφωνώ και με τη διαπίστωση ότι τα πλαίσια μέσα στα οποία θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται, πρώτον, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κύριου Akinci, και εμού προσωπικά.
Προσπάθειά μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο -συνεπώς- κράτος. Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, τα οποία ξένα στρατεύματα, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση οι θέσεις μας, και οι δικές σας και οι δικές μας, συμπίπτουν. Βεβαίως ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός από ό,τι ο δικός μας στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους. Αλλά στο θέμα εγγυήσεις-ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Γι’ αυτό σε ευχαριστώ Κυριάκο μου, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη συνέχεια με κάθε λεπτομέρεια.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»