Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου: «Σε καλό κλίμα» λένε κυβερνητικές πηγές
Σε καλό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαπιστώθηκε η βούληση για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο μετά τις 10 το πρωί ενώ ακολούθησε η συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρξουν δηλώσεις των δύο πολιτικών.
Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Η Αθήνα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, όπως και κατά τις πρόσφατες επαφές στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου και έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση τεθεί -ή θέμα εκτός ατζέντας- από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ελπίδα πάντα οι σημερινές συναντήσεις να εξελιχθούν σε ένα θετικό βήμα για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr, αφορούν στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, το προσφυγικό, αλλά και στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θέτει ως αιτία πολέμου (Casus belli), μια απόφαση καθορισμού των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα τις κινήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την στιγμή που πάτησε το πόδι τους στην Ελλάδα, με τον τελευταίο να δείχνει από νωρίς τις προθέσεις του -με αναφορές περί τουρκικής μειονότητας στην Θράκη- και με τις επαφές να προμηνύονται δύσκολες. Άλλωστε τα αντανακλαστικά του ελληνικού διπλωματικού σώματος έγιναν αισθητά και κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με την ανακοίνωση περί διαστρεύλωσης της πραγματικότητας από πλευρά του Τούρκου ΥΠΕΞ. Παράλληλα σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο του «τσακωμού» on air των δυο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που δείχνει ότι οι συζητήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.
Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.
Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε όποιο θέμα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η Τουρκία.
«Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στη σχέση με την Τουρκία.», είπε.
Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, εάν στις σημερινές συναντήσεις δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα.
Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου στη Θράκη
Προκλητικός σε κάθε του βήμα επί ελληνικού εδάφους εμφανίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος όπως φαίνεται θέλει να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι στην Θράκη, χρησιμοποιώντας όσα μέσα έχει διαθέσιμα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ύστερα από τις επαφές που είχε στο τουρκικό προξενείο, πραγματοποίησε επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.
«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Κατά την αναχώρηση του από το μειονοτικό σχολικό συγκρότημα, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με μουσουλμάνους περίοικους. Ένας από αυτούς μάλιστα, ευχήθηκε μακροημέρευση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τον τάφο του πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ. Ο Σαδίκ θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Την δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ και παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία.
Όπως ανέφερε το Xronos.gr, και σε αυτή την επίσκεψή του επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη εντός του χώρου του γεγονότος μόνο στους Τούρκους δημοσιογράφους που απάρτιζαν την αποστολή του κι όχι στους Έλληνες, συμπεριλαμβανόμενου και του μειονοτικού Τύπου που παρέμεινε εκτός.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ – που έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος από τους Πομάκους της Θράκης, και επισκέφτηκε τα Πομακοχώρια- προέβη σε επανειλημμένες αναφορές σε «τουρκική μειονότητα», καθώς, ως προς τη συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, εξέφρασε τη στήριξή του, λέγοντας ότι «η δουλειά τους συμβάλλει πολύ στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας».
Νωρίτερα είχε κάνει και άλλη αντίστοιχη αναφορά, κατά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη για την επίσκεψή του- στην οποία προσέδωσε «ιδιωτικό» χαρακτήρα- στη Θράκη, εν όψει των επίσημων συναντήσεών του στην Αθήνα.
Λίγο πριν αναχωρήσει είχε πει πως πηγαίνει στην Ελλάδα με «θετική ατζέντα», προσθέτοντας πως «τους υποδεχτήκαμε θετικά και περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από την άλλη πλευρά».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Μίλησε η ψυχολόγος της Καρολάιν - Τι είπε για τον σύζυγό της