Αμερικανική «σφαίρα» στον Ερντογάν: Δίνουν στην Ελλάδα F-35 και χρήμα για νέα όπλα και... φρεγάτες

Οι ΗΠΑ κάνουν τη χώρα μας πανίσχυρη στρατιωτικά - Τα δάνεια που μας παραχωρούν για νέα οπλικά συστήματα μέχρι το 2026 - Ζητείται η έγκριση Μπάιντεν για επίσπευση διαδικασιών - Άξονας σταθερότητας στην περιοχή σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ - Εγγύηση της Ουάσινγκτον και για τα ενεργειακά σχέδια Αθήνας - Ιερουσαλήμ

Αμερικανικό F-35 - Το καλύτερο αεροσκάφος 5ης γενιάς που προορίζεται για την Ελλάδα
8'

Πριν από 1,5 περίπου μήνα, στις 27 Απριλίου, είχαμε αναφέρει στο Newsbomb.gr πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να κάνουν πανίσχυρη την Ελλάδα, «προικίζοντάς» τη με νέα οπλικά συστήματα και δημιουργώντας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας «ορμητήρια» από τα οποία θα… ελέγχουν τόσο την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όσο και τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Λίγες μέρες μετά, στις 7 Μαΐου, κορυφώνονταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η μεγάλη απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες έλαβαν έπειτα μέρος στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, “Defender Europe 21”. Η απόβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» ελικοπτέρων, οχημάτων, αρμάτων μάχης, φορτηγών, πολεμικού υλικού και χιλιάδων στρατιωτών και η προώθησή τους στη Θράκη και τα Βαλκάνια αποτελεούσε μια ακόμα κίνηση των ΗΠΑ στη λογική απαξίωσης της Τουρκίας.

Τις επόμενες ημέρες, η άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» στη Θράκη, με τη συμμετοχή του Στρατού Ξηράς και αμερικανικών δυνάμεων, ενίσχυε τη διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έστελνε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν άφιξη Τσαβούσογλου στη Θράκη.

Ακολούθησε η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15 Eagle της USAFE στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και η συνεκπαίδευσή τους με τα «μπαρουτοκαπνισμένα» από τις αερομαχίες με τους Τούρκους F-16 Block 52+ και Mirage 2000-5, ενώ λίγες μέρες αργότερα, μια ακόμη ομάδα F-15 Eagle της USAFE, μεταστάθμευσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και πέταξε φτερό με φτερό με τα ελληνικά μαχητικά, εκτελώντας πλήθος σεναρίων στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon’s Rage 21». Μάλιστα, τα F-16 Block52+ της χώρας μας και τα αμερικανικά F-15 Eagle πέταξαν σε χαμηλό ύψος σε όλο σχεδόν το μήκος του ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιώντας ακόμα και εικονικό βομβαρδισμό στόχων που υποδείχτηκαν από Έλληνες κομάντο που ήταν στο έδαφος.

Παράλληλα, η πρόθεση των Αμερικανών να ενισχύσουν την παρουσία τους σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σκύρο, Ξάνθη και φυσικά Σούδα, επιβεβαιώνει αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό: πως οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερες. Οι ΗΠΑ πλέον έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν μια χώρα που διαπνέεται από δημοκρατικές αξίες, που επιθυμεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, μία συμπεριφορά που είναι σταθερή και δεν διαπνέεται από τακτικισμούς, καιροσκοπισμό και κουτοπονηράδες, τύπου Ερντογάν.

«Δίνουμε στην Ελλάδα τα “τουρκικά” F-35, οικονομική στήριξη και αμυντική συνεργασία»

«Σφαίρα στην καρδιά του Ερντογάν» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

Σε μία κίνηση ύψιστης πολιτικής σημασίας, η οποία ίσως αποτελεί οδηγό για περαιτέρω στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, το αμερικανικό Κογκρέσο, υπό την καθοδήγηση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ προχώρησε την Τετάρτη 9 Ιουνίου, στην κατάθεση σχεδίου νόμου με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος.

Το νομοσχέδιο αυτό (που φέρει την ονομασία US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021) δεν αναγνωρίζει απλώς τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά προχωρά και σε σαφείς κινήσεις, όπως πχ τη στήριξη και αδειοδότηση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, την παροχή δανείων για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων από την Ελλάδα και την περαιτέρω εμβάθυνση της συμμαχίας με Ισραήλ και Κύπρο στη Μεσόγειο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με μία μελλοντική αγορά F-35 από την Ελλάδα, το νομοσχέδιο ζητεί την εξουσιοδότηση του Αμερικανού Προέδρου να επισπεύσει την παράδοσή τους, ενώ ζητείται μέσα σε αυτά τα αεροσκάφη να βρίσκονται και τα 8 που επρόκειτο να λάβει η Τουρκία αλλά που πλέον δεν παίρνει λόγω της εξόδου της από το πρόγραμμα κατασκευής τους εξαιτίας των κυρώσεων που της επεβλήθησαν λόγω της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και η σημασία του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) που τώρα υφίσταται σε θέματα ενέργειας αλλά προτείνεται η επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια. Προβλέπεται επίσης η σκοπιμότητα κατασκευής νέων υποδομών στη Σούδα, αλλά επίσης η χρηματοδότηση έργων υποδομής όπως λιμένων ή και ναυπηγείων από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Τέλος, ζητείται η παράδοση, κατά προτεραιότητα, πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (από το επονομαζόμενο πρόγραμμα EDA) για την περίοδο 2022 – 2026.

Σημειώνεται επίσης ότι στο νομοσχέδιο καταγράφεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος για την πενταετία 2022-2026 ώστε η Ελλάδα να αντικαταστήσει – εφόσον αυτό είναι εφικτό – ρωσικά συστήματα που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο. Φυσικά, σε αυτή τη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται και το ποσό για την αγορά αμερικανικών φρεγατών, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη φάση αξιολόγησης, έχοντας ωστόσο δώσει προβάδισμα σε ευρωπαϊκά σκαριά και όχι στις αμερικανικές MMSC που δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του Στόλου μας.

Αμερικανική φρεγάτα MMSC

Πιο συγκερκιμένα, τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

(1) Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

(2) Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

(3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.

(4) Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.

(5) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.

(6) Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

(7) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

(8) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).

(9) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

(10) Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.

(11) Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

(12) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.

(13) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019).

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ευνοούν τις συνθήκες εξοπλιστικής ενίσχυσης, με την Ελλάδα να πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί δείχνουν πως είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις θέσεις μας έναντι της Άγκυρας, με το νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο να επιβεβαιώνει αυτή την πολιτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Απεργία: «Κατεβάζει ρολά» η χώρα - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή