Ερντογάν: Αυτά συζήτησα με τον Μητσοτάκη – Χρήσιμη η συνάντηση με τον Μπάιντεν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος των συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προχώρησε σε δηλώσεις όπου αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά κυρίως σε αυτό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Για κοινό μήνυμα διαλόγου και πρόθεση απευθείας συναντήσεων για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος, που στο περιθώριο της Συνόδου είχε επαφές με πολλούς ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε πως δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές μεταξύ των δυο χωρών και όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν ιδιωτικά.
«Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με ένα πνεύμα διαλόγου το οποίο αναβιώσαμε. Ας κάνουμε τις συναντήσεις διμερώς και αποφασίσαμε ότι δεν χρειάζεται να φέρουμε κανέναν μεταξύ μας, κάνοντας τις συναντήσεις μας ιδιωτικά αν αυτό είναι απαραίτητο», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλες τις συναντήσεις που είχε, όπως αυτές με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του αναλώθηκε στο ραντεβού που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αρκέστηκε να πει «είχαμε μια καλή συνάντηση» μετά το τέλος της συνομιλίας του με τον Ερντογάν.
Η συνάντηση με τον Μπάιντεν η πιο δύσκολη για τον Ερντογάν
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αυτή ήταν και η πιο δύσκολη συνάντηση για τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες και αν κρίνει κανείς από το περιεχόμενο των απαντήσεων του Τούρκου προέδρου, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η στάση των ΗΠΑ, άλλωστε, στα ανοικτά θέματα με την Τουρκία είναι ξεκάθαρη και φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση για… οπισθοχώρηση σε ζητήματα όπως αυτά των S-400 και των F-35 που έχουν κάνει ακόμα πιο τεταμένες τις σχέσεις των δυο χωρών.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από πλευράς Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια στενόχωρη στιγμή για την Τουρκία, με πηγές από τη γειτονική χώρα να αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέες προτάσεις προς την πλευρά των Αμερικανών έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.
«Σε πρώτη φάση, στο τραπέζι συζητήσαμε τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές φήμες για όσα συνέβησαν. Πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας και να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε», είπε αρχικά ο Ερντογάν.
«Το πεδίο συζήτησης είναι πολύ ευρύ. Δυστυχώς η 24η Απριλίου ήταν μια πολύ αρνητική διαδικασία για εμάς. Δεν περιμέναμε μια τέτοια προσέγγιση, αλλά αυτή η προσέγγιση μας έχει ενοχλήσει σοβαρά και δεν είναι δυνατόν να το θεωρούμε σωστό και να το περνάμε χωρίς να το αναφέρουμε. Επειδή η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα με τις ΗΠΑ»
«Είχαμε μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μπάιντεν, με τον οποίο έχουμε μακροχρόνια φιλία. Συζητήσαμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε καθώς και τους τομείς συνεργασίας και κοινών συμφερόντων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές δυνατότητες μεταξύ μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά την πανδημία. Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιούμε τα κανάλια άμεσης επικοινωνίας όπως αρμόζει σε δυο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους», σχολίασε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν «ήταν χρήσιμη και ειλικρινής» ενώ ανέφερε πως υπάρχει η βούληση για μια παραγωγική περίοδο συνεργασίας βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό. «Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως οι τομείς συνεργασίας είναι περισσότεροι από αυτούς της διαφωνίας.
Οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε επαφές που είχε και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως οι ομόλογοί του από τη Λιθουανία και τη Λετονία. «Σε αυτές τις συναντήσεις εκτός από τις διμερείς μας σχέσεις ανταλλάξαμε απόψεις και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, ανέφερε πως είχε μια παραγωγική διμερή συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Βελγίου, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ομπρέλα» προστασίας πάνω από την Ελλάδα - Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν