Ερντογάν: Ποιος θα σταματήσει το νέο «Αττίλα»; Η πολιορκία της Κύπρου και τα «χάδια» του ΟΗΕ

Το τουρκικό καθεστώς ετοιμάζει νέα φιέστα στα Κατεχόμενα και ο ΟΗΕ «σφυρίζει» - Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ αλλά το αυτό του Ερντογάν δεν ιδρώνει.

Ερντογάν: Ποιος θα σταματήσει το νέο «Αττίλα»; Η πολιορκία της Κύπρου και τα «χάδια» του ΟΗΕ
5'

Η στρατικοποιημένη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει συστηματικά ο Ερντογάν και συνοδεύεται φυσικά από ακραία ρητορική, «αγγίζει» πλέον για τα καλά την πολύπαθη και μαρτυρική Κύπρο.

Παραβιάζοντας κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει προαναγγείλει για τις 20 Ιουλίου μαζική «απόβαση» στα Κατεχόμενα με επικεφαλής τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Βεβηλώνοντας για μία ακόμη φορά περιουσίες και σπιλώνοντας μνήμες, ο «σουλτάνος» έχει προγραμματίσει – σύμφωνα με πληροφορίες - να εγκαινιάσει έργα που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη παράνομη επίσκεψή του στα Βαρώσια, αλλά και να προαναγγείλει νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως έχουμε τονίσει, ο Ερντογάν με το που έφυγε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όχι μόνο πέταξε από πάνω του το μανδύα του φιλειρηνιστή, αλλά έσπευσε να εξαπολύσει με κάθε ευκαιρία απειλές κατά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Αφορμή για τον νέο προσβλητικό παραλήρημα, οι βλέψεις του για την Κύπρο και η νέα φιέστα που ετοιμάζει στα Κατεχόμενα, έναν τόπο μαρτυρίου, έναν τόπο ιερό για τον Ελληνισμό.

«Εάν θέλει ο Θεός, θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου... Δεν έχουν καταλάβει, ακόμα ποιος είναι ποιος. Είμαι παιδί αυτού του έθνους. Εσύ πότε έμαθες ότι ο Ερντογάν μιλάει κατόπιν οδηγιών. Ό,τι δικαίωμα έχουμε, εμείς θα το αρπάξουμε με το έτσι θέλω και θα το διεκδικήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Έρχονται συνεχώς ενδείξεις φυσικού αερίου, τώρα στόχος μας είναι να εξάγουμε φυσικό αέριο και από εκεί…», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, βαθαίνοντας το χάσμα με τη Δύση.

«Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλό σημάδι, αλλά η εποικοδομητική δέσμευση πρέπει να εμβαθυνθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί σημείο αφετηρίας οποιασδήποτε συζήτησης.

Την ίδια ώρα, με μια κοινή επιστολή που φέρει τις υπογραφές των μεγαλύτερων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, οι ηγέτες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ ζητούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ανεχθεί την περαιτέρω καταστρατήγηση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν, ενάντια σε περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο και να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τιμωρητικές και αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν περαιτέρω ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια. Επιπλέον, ζητούμε ευπειθώς όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια», τονίζεται στην επιστολή.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην επίσκεψη του στα Κατεχόμενα έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά πτοείται από τις δηλώσεις της Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον και επέμεινε ότι μετά την Γενεύη έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή για το Κυπριακό και ότι όλοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα των «δυο κρατών».

Στο ίδιο μήκος και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός ως προς την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτή των δύο κρατών. «Αν δεν είμαι κυρίαρχος, θα παραδώσω όλη την εξουσία στο κέντρο και στις Βρυξέλλες», είπε ο Τατάρ, κατηγορώντας τη Δύση ότι θέλει να φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολία. Επίσης, φρόντισε να επιβεβαιώσει την εγκατάσταση drones στα Κατεχόμενα τα οποία θα έχουν ως αποστολή να ελέγχουν το τι κάνει η κυπριακή πλευρά.

Η Αθήνα δηλώνει την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή της προς τη Λευκωσία. Φτάνει όμως αυτό; Φτάνουν άραγε οι δηλώσεις κατευνασμού από την Ουάσινγκτον, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες; Η Τουρκία υπονομεύει κάθε φορά τη διαδικασία επίλυσης και αντί να επιβληθούν κυρώσεις της προσφέρονται επιπλέον κίνητρα προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι. Και με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θεωρεί κάθε φορά ως κεκτημένα τις ακραίες θέσεις που είχε παρουσιάσει σε μια προηγούμενη διαδικασία.

Το έχουμε πει πολλές φορές, οι Τούρκοι δεν παίρνουν από λόγια, μόνο από πράξεις. Ας το λάβουν υπόψη αυτοί που όταν φθάνει η ώρα της αξιολόγησης της τουρκικής συμπεριφοράς παραπέμπουν συνεχώς τις αποφάσεις στο προσεχές μέλλον και ας σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας στο Newsbomb.gr: Εάν η Τουρκία θέλει ατζέντα εφ' όλης της ύλης, δεν θα είμαστε στον διάλογο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή