Πολεμική Αεροπορία: Φτερό με φτερό ελληνικά F-16 με αιγυπτιακά Rafale – Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Ενισχύεται συνεχώς η συνεργασία Αθήνας – Καΐρου την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις επικίνδυνες προκλήσεις στο Αιγαίο - Κυρίαρχη η Πολεμική Αεροπορία στο Αρχιπέλαγος.

Πολεμική Αεροπορία: Φτερό με φτερό ελληνικά F-16 με αιγυπτιακά Rafale – Εκνευρισμός στην Άγκυρα
Μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, στο αεροδρόμιο της Σούδας.
ΓΕΕΘΑ
3'

Δυναμικές απαντήσεις φροντίζει να δίνει συνεχώς η Πολεμική μας Αεροπορία στις προκλήσεις των Τούρκων, που δεν σέβονται ούτε τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας με τις πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Την ώρα που οι Τούρκοι επιμένουν να πραγματοποιούν ανούσιες και επικίνδυνες παραβιάσεις του ελληνικού Εναέριου Χώρου, τα «γεράκια» της HAF δίνουν δυναμικές απαντήσεις τόσο επί του πεδίου, όσο και με συνεκπαιδεύσεις με χώρες που έχουν κοινό όραμα για την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Αίγυπτο διανύουν μια εξαιρετική περίοδο, με την αμυντική συνεργασία να ενισχύεται συνεχώς, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας σε μια περιοχή που μυρίζει «μπαρούτι» εξαιτίας των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΕΘΑ με κάθε ευκαιρία προχωρά σε συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, μιας χώρας πανίσχυρης στρατιωτικά, με Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό που διαθέτουν πανίσχυρους στόλους. Πρόκειται για ασκήσεις που προκαλούν εκνευρισμό στο καθεστώς Ερντογάν, που βλέπει μια χώρα ομόδοξη να της γυρνά την πλάτη και να συνεργάζεται με την Ελλάδα.

12_aug_001_02.jpg
Πάντα ενδιαφέρουσα η συνεργασία της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τους Αιγύπτιους.ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη λοιπόν, 10 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε Επιχειρησιακή Εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY T15», μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας και Αιγύπτου, εντός FIR Αθηνών σε περιοχή νότια της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες πιλότους να ασκηθούν μαζί με αιγυπτιακά αεροσκάφη Rafale, λίγους μήνες πριν προσγειωθούν και επίσημα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 και 1 αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ η Αίγυπτος με 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52, 2 αεροσκάφη RAFALE και 1 αεροσκάφος E-2C. Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς.

Τα αιγυπτιακά μαχητικά στο αεροδρόμιο της ΣούδαςΓΕΕΘΑ

Η «GRC EGY T15» διεξήχθη σε 2 φάσεις όπου εκτελέστηκε εκπαίδευση στην εναέρια μάχη 4 εναντίον 6 μαχητικών (Offensive Counter Air – OCA, Defensive Counter Air). Μεταξύ των 2 φάσεων τα αεροσκάφη και των δύο χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Καθ’ όλη την διάρκεια της «GRC EGY T15» το E-2C της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε εντός FIR Καΐρου.

Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) το οποίο υπεγράφη μεταξύ αντιπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021.

Βούληση Αθήνας και Καΐρου για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία.ΓΕΕΘΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΑΣ: Το πίτμπουλ στο Γαλάτσι δάγκωσε τον αστυνομικό στον δεξί του μηρό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή