Ελλάδα VS Τουρκία: Ποια έχει πιο ισχυρό Στρατό; Ο «άσσος» της Ελλάδας και η ποιοτική υπεροχή

Αλλαγή δεδομένων με την απόκτηση 24 Rafale, νέων φρεγατών και αντιαρματικών για το Στρατό Ξηράς - Πανίσχυρη η Τουρκία αλλά η Ελλάδα έχει απαντήσεις 

Ελλάδα VS Τουρκία: Ποια έχει πιο ισχυρό Στρατό; Ο «άσσος» της Ελλάδας και η ποιοτική υπεροχή
7'

To «Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2021» δημοσιεύτηκε πριν μερικές στην Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ).

Παρά τη διαφορά αριθμητικών μεγεθών Ελλάδας - Τουρκίας, εντούτοις διατηρείται ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να σκεφτεί οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή με τη χώρα μας.

Η απόκτηση των 24 αεροσκαφών Rafale, η αναβάθμιση των 84 F-16 Blok 52+ σε επίπεδο Viper και των F-16 Block 50 σε επίπεδο F-16 Block 50 ανατρέπει τα δεδομένα, δίνοντας σαφή εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Επίσης, η απόκτηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου για τα υυποβρύχια 214, αλλά και ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με νέα αντιαρματικά όπλα, νέα τεθωρακισμένα οχήματα και αλλαγή του θρυλικού τυφεκίου G3A3/A4, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας γυρίζουν σελίδα και στέλνουν μήνυμα ισχύος προς πάσα κατεύθυνση, την ώρα που ενισχύονται οι αμυντικές συνεργασίες με χώρες - «κλειδιά» της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ακόμη, τρέχει η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης Επαγγελματικών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.

Τι αναφέρει η Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Όπως αναφέρεται, στις χερσαίες δυνάμεις, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.

Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.

Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale. Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρημένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες - που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.

Αναφέρεται ότι για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε και χώρες της περιοχής, όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.761.253 και στην Τουρκία στα 82.017.514. Το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ (εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα, σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία ένεκα κυρίως της μείωσης της θητείας, της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν.

Στρατηγική και αποφασιστικότητα - Οι απαντήσεις της Ελλάδας επί του πεδίου

Αν και πολλοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές θεωρούν απίθανη μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί έχουμε αμφότεροι υπερβολικά πολλά να χάσουμε, η επιθετική τακτική του τουρκικού καθεστώτος, λόγω και έργω, θέτει αν αμφιβόλω αυτή την άποψη.

Τρανό παράδειγμα, τα όσα εκτυλίχθηκαν εντός του 2020, μια χρονιά που αναμφισβήτητα αποτέλεσε τη χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο πλευρές έφτασαν πολλές φορές μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, με το καθεστώς Ερντογάν να επιτίθεται από στεριά, αέρα και θάλασσα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντούν με ψυχραιμία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Η στρατηγική του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η αποφασιστικότητα του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, η εμπειρία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο δυναμισμός του Αρχηγού ΓΕΑ, Γεωργίου Μπλιούμη και φυσικά η ψυχραιμία του προσωπικού μας, επιβεβαιώθηκαν επί του πεδίου, τρέποντας σε αρκετές περιπτώσεις τους Τούρκους σε άτακτη φυγή.

Θυμίζουμε ενδεικτικά τα γεγονότα στον Έβρο, την έξοδο του τουρκικού στόλου από το Ακσάζ και την άμεση απάντηση της Ελλάδας, το ξετρύπωμα των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, το πλήγμα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS, το «χουνέρι» της Αεροπορίας στην τουρκική αεράμυνα και το ασφυκτικό μαρκάρισμα στο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάλυση των δυνάμεων στο Infographic του Newsbomb.gr

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει δυναμικές απαντήσεις όπου απαιτήθηκε, με το τουρκικό καθεστώς να έχει αντιληφθεί από πρώτο χέρι την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Σαφέστατα, οι Τούρκοι είναι πανίσχυροι στρατιωτικά και υπεράριθμοι, ωστόσο, τους περασμένους μήνες κατάλαβαν καλά πως αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο επί του πεδίου είναι η στρατηγική, η ψυχραιμία και η εμπειρία να ξέρεις πότε θα κάνεις το επόμενο κρίσιμο βήμα.

Ποια όμως είναι η εικόνα των ένοπλων δυνάμεων και σε αριθμούς αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά; Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει σε Infographic τη σύγκριση δυνάμεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να υπερέχει η Τουρκία, αλλά σε ποιότητα προσωπικού - ιδίως μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016 - στερείται έμπειρων στελεχών και εκπαίδευσης, με τη χώρα μας να μην σταματά την εκπαιδευτική δραστηριότητα ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR:

Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι διαρκής αγώνας δρόμου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μοιρολατρίες, κωλυσιεργίες ή αδράνειες. Η Ελλάδα προχωρά σε άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θωρακίζουν το Αιγαίο, τον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναγκάζοντας την Τουρκία να σκεφτεί διπλά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή