Δένδιας: Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας και Αραβικού κόσμου – Νέα «καρφιά» στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας με μήνυμά του στο Διεθνές Εργαστήριο με θέμα «Οι Άραβες και η Αραβία στις Βυζαντινές πηγές: Άνθρωποι, Τόποι, Νοοτροπίες», αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά.
Την ελπίδα να αποκατασταθεί η γέφυρα ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο Διεθνές Εργαστήριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί, ωστόσο, για ακόμα μια φορά στην Τουρκία και την προκλητική της στάση, συνδέοντας τη συνεισφορά των Αράβων στη διάσωση πολιτισμικών «θησαυρών», σε αντίθεση με την Άγκυρα που μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί…
«Για αιώνες, πολιτισμοί και θρησκείες που άνθησαν στη λεκάνη της Μεσογείου, συνυπήρχαν και βρήκαν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη. Ωστόσο, στις μέρες μας, εξτρεμιστικές ιδέες απειλούν να αναβιώσουν ξεχασμένες εδώ και καιρό εχθρότητες και εντάσεις. Αυτό συμβαίνει με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Αυτά τα δύο μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δυστυχώς χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Η Ιστορία έχει δείξει ότι, με το πέρασμα των αιώνων, αυτό που επικρατεί είναι η ειρηνική αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτισμών που έχουν ανθήσει στην περιοχή. Υπήρξαν το θεμέλιο ενός μακρού, αμοιβαία επωφελούς παρελθόντος και συνιστούν υπόσχεση για ένα ευοίωνο μέλλον», σχολίασε.
Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως «Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι σε αυτό το Εργαστήριο που ασχολείται με ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της κοινής πολιτιστικής μας ταυτότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η άνοδος του Ισλάμ στην Αραβία αμφισβήτησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αντικατοπτρίζοντας αυτό το πολιτικό κλίμα, η τέχνη χρησιμοποιήθηκε τόσο ως εργαλείο ανταγωνισμού όσο και συνεργασίας.
Η ανταλλαγή και η προσαρμογή μοτίβων και τεχνοτροπιών μετατράπηκαν σε όχημα προβολής ισχύος αλλά και κατανόησης διαφορετικών πολιτισμών. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτήν την αλληλεπίδραση απέδειξε ότι υπήρξαν σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές».
Φέρνοντας ως παράδειγμα την Κωνσταντινούπολη, εξήγησε πως «έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους στον κόσμο. Ομοίως, η Ερυθρά Θάλασσα αναδύθηκε ως σημαντική δίοδος εμπορίου μεγάλων αποστάσεων μεταξύ της Μεσογείου και του Ινδικού Ωκεανού. Είναι ενδιαφέρον ότι στις μέρες μας, η Ελλάδα συνεργάζεται ενεργά με αραβικές χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν. Επιπλέον, η Ελλάδα σφυρηλατεί, μετά από μια μακρά παύση, στενότερους δεσμούς με την Ινδία».
«Η ελπίδα μας είναι να χτίσουμε, ή μάλλον να αποκαταστήσουμε, μια γέφυρα ειρηνικής συνύπαρξης που θα βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Μιλώντας για τους δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του αραβικού κόσμου, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το αιώνιο χρέος που οφείλουμε όλοι στους Άραβες μελετητές, οι οποίοι διέσωσαν τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων λογίων. Αυτές οι επαφές και ανταλλαγές δημιούργησαν στενούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του αραβικού πολιτισμού», τόνισε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα Θέρμανσης: Μεγαλύτερο σε ύψος, περισσότεροι οι δικαιούχοι – Τα νέα διευρυμένα κριτήρια
Ο καιρός τρελάθηκε: Πού θα δείξει 30 βαθμούς μετά την κακοκαιρία «Αθηνά» - Η πρόγνωση Αρναούτογλου
Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου του Ρουμάνου μεγιστάνα στην Ιταλία – Ξεκληρίστηκαν 2 οικογένειες