Οι Αμερικανοί ζητούν να στείλει η Κύπρος ρωσικό οπλισμό της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία (vid)

Ενώπιον γεωπολιτικών διλλημάτων θέτουν οι ΗΠΑ την Κύπρο, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο φθοράς που συντονίζουν, κατά της Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί ζητούν να στείλει η Κύπρος ρωσικό οπλισμό της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία (vid)
Στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται να σταλεί οπλισμός κατευθείαν στην Ουκρανία, αναφέρει ο Υπουργός Άμυνας Κύπρου
2'

Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», υπήρξε αμερικανικό ενδιαφέρον, για το αν η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στις ΗΠΑ, το σύνολο ή ένα μέρος των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης που διαθέτει, με σκοπό, να παραχωρηθούν στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Όπως ξεκαθαρίζεται, η όποια συμφωνία θα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο, είτε με αντικατάσταση είτε με νέες αγορές, τα κενά στα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς. Την κρούση επιβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας στο Σίγμα, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν πήρε ακόμη σαφή περιεχόμενο.

Η Λευκωσία βλέπει πρακτικές δυσκολίες, αλλά αναφέρει πως εξετάζει την πρόταση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, «φαίνεται ότι ίσως η διαδικασία που γίνεται να είναι καταλύτης αν θέλετε, αν μπορέσουμε με κάποια διαδικασία, αν είναι εφικτή και που θα είναι χρονοβόρα, να αρθεί πλήρως το εμπάργκο από τις ΗΠΑ»

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους δύο τύπους αντιαεροπορικών συστημάτων TOR/M1 και BUK-M1-2, στα άρματα μάχης T- 80U και BMP3, αλλά πιθανότατα και τα επιθετικά ελικόπτερα MI-35P.

Το ζήτημα συντήρησης που προκύπτει λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, αποτελεί μέρος της εξίσωσης.

Εξετάζονται, αρχικά, και λύσεις για συντήρηση μέσω τρίτων χωρών.

«Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στη συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού [...]. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την επιχειρησιακή ικανότητα, διερευνούμε, κι αυτό κάνουμε κι αυτή τη στιγμή, όλες τις πιθανές λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης.

Αναλυτές αναφέρουν στο Σίγμα πως μια τέτοια εξέλιξη θα δρομολογούσε ενδεχομένως, από μέρους της Ρωσίας, τρομερά δυσάρεστες εξελίξεις που θα άπτονται και του κυπριακού προβλήματος. Στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται να σταλεί οπλισμός κατευθείαν στην Ουκρανία, αναφέρει ο Υπουργός, ενώ βλέπει υπαρκτά ζητήματα, όπως το αν επιτρέπουν τη μεταπώληση ή παραχώρηση των συστημάτων, οι Ρώσοι προμηθευτές.

Ο ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι «στα περισσότερα οπλικά συστήματα υπάρχει αυτή η ρήτρα αναλόγως του πότε αγοράστηκαν και με ποιους όρους».

Θέτει δε και ζήτημα έγκρισής μιας τέτοιας συμφωνίας από το Κογκρέσο. Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν η κίνηση ευοδώσει, αποτελεί ή όχι διά τοις πλαγίας εμπλοκή της Κύπρου στη ρωσοουκρανική σύρραξη, ή εάν οι ΗΠΑ, επιχειρούν να προσδέσουν καθολικά την Κυπριακή Δημοκρατία στο άρμα της Δύσης και του ΝΑΤΟ, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια ελιγμών – αν όχι σε μια ουδέτερη, αλλά έστω διακριτική στάση ενώπιον των δύο πόλων.

ΠΗΓΗ: ΣΙΓΜΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή