Απάντηση σε Ερντογάν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια και τη διεθνή νομιμότητα

Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η ελληνική πλευρά απάντησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωση ότι «δεν υπάρχει για εμένα Μητσοτάκης». «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η πλευρά της Αθήνας.

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
3'

Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η δήλωση του κ. Οικονόμου.

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ερντογάν: Δεν υπάρχει για εμένα Μητσοτάκης

O Ρετζέπ Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο στην τελευταία του ομιλία καθώς εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει για εμένα Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα μιλήσουμε ξανά. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο προκλητικός «Σουλτάνος».

«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία», σημείωσε οργισμένος.

Όπως τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΊ, το κλίμα θυμίζει όταν ο τότε Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε προτείνει στον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και είχε αρνηθεί λέγοντας ότι «δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη».

Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το εξαιρετικό κλίμα που διαπιστώθηκε κατά τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν οι αντιδράσεις στο τουρκικό καθεστώς είναι έντονες.

Παράλληλα, η κοινή βούληση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 φαίνεται πως προκάλεσε πανικό στη γειτονική χώρα, που είδε τη χώρα μας να αποκτά ξεκάθαρη αεροπορική υπεροχή, ακόμα κι αν η Τουρκία προχωρήσει σε αναβάθμιση των F-16 της.

Ερντογάν κατά Ελλάδας «Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»

Νωρίτερα, αιχμές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου άφησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», ενώ ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».

Υπονοώντας και πάλι την Ελλάδα, είπε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO».

Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό. Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Διαβάστε επίσης:

Εκνευρισμός Ερντογάν για Μητσοτάκη: «Είπε να μην εμπλέξουμε τρίτους και πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή