Ελληνοτουρκικά: Kωδικός «Ψυχραιμία και αποσυμπίεση»
Ε.Ε. και ΝΑΤΟ τις τελευταίες ώρες καταβάλλουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά διαμηνύοντας στο καθεστώς Ερντογάν ότι πρέπει να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία και να σταματήσει την επιθετική ρητορική – Προειδοποίηση προς την Τουρκία με αρνητικές εξελίξεις αν συνεχίσει την ίδια προκλητική στάση
Δεν είναι τυχαίο ότι την ένταση των τελευταίων ημερών φαίνεται πως επιχείρησε να ρίξει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ. Μετά τις συνεχόμενες προκλητικές δηλώσεις, συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Πέντε λεπτά και στα όρθια κράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες, η πρώτη μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας από τη στιγμή που ξεκίνησε η περίοδος των έντονων τουρκικών προκλήσεων. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι προκλήσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.
Νωρίτερα, μιλώντας στο δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ είχε αναφέρει ότι: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα, με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».
Η συνάντηση των τεσσάρων με τον Ιμπραήμ Καλίν
Στην Αθήνα αντιμετωπίζουν τις τουρκικές απειλές με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Την ίδια ώρα, συναγερμός υπάρχει και εντός του ΝΑΤΟ για την ανάφλεξη στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα με υπαιτιότητα της Τουρκίας και παρά τη σαφή κόκκινη γραμμή της Αθήνας προς την Άγκυρα να μην θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Αρκετά καθαρή στάση πήρε τις τελευταίες ώρες και η γερμανική κυβέρνηση έναντι των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων της Άγκυρας, ενώ προχθές το απόγευμα στο Βερολίνο έγινε μια κρίσιμη συνάντηση σε επίπεδο διευθυντών διπλωματικών γραφείων.
Εκεί ήταν από τουρκικής πλευράς ο Ιμπραήμ Καλίν, δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν καθώς και οι: Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Γερμανός σύμβουλος του Καγκελαρίου και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο Βρετανός σύμβουλος Ασφαλείας Στέφεν Λαβγκροβ και ο διευθυντής του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Ερερά. Και οι 4 ζήτησαν από τον Καλίν να ρίξει τους τόνους η Τουρκία, να επανέλθει η τάξη στο Αιγαίο και να μην πυροδοτείται κλίμα έντασης, το οποίο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά. Μάλιστα, η ανάγκη σταθερότητας θεωρείται άμεση προτεραιότητα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς οι μεγάλες πρωτεύουσες δεν θέλουν αναταραχή μέσα στη Συμμαχία την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το ίδιο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την αντίδραση και τη θέση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» ανέφερε αρχικά ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
Πρόκειται για άλλη μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες που έρχεται να προστεθεί σε αυτές των συμμάχων της χώρας όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν, μάλιστα, την Τουρκία ότι «διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα».
«Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία - σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» κατέληξε ο κ. Στάνο προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».