H Τουρκία απειλεί ξανά λίγο πριν το ΝΑΤΟ: Θα σας δείξουμε τι θα γίνει με τα όπλα στα νησιά

Η Τουρκία δεν κατεβάζει τους τόνους λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ
Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Η Τουρκία δεν κατεβάζει τους τόνους λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ
AP PHOTO
3'

Καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους όσον αφορά τις ανιστόρητες προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική δεν φαίνεται να έχει η Τουρκία λίγα 24ωρα πριν να ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ιμπραήμ Καλίν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέχισαν να διατυπώνουν αβάσιμες θέσεις ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» περιγράφοντας το πού και πώς θα κινηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με την ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Πρώτος ο εκπρόσωπος τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Haber Turk από τη μια επέμεινε στον ανυπόστατο ισχυρισμό περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και από την άλλη επανέφερε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Εμείς πάντα είμαστε η πλευρά που προσπαθεί να χτίσει κάτι θετικό. Όμως όταν ο άλλος πάει να παρουσιάσει τα δικαιώματά μας, τότε παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ένα από τα κεφάλαια αυτά» είπε ο Καλίν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις θέσεις του «διαβάζοντας» με τουρκικό τρόπο τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Τη σκυτάλη πήρε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ο οποίος σε δηλώσεις του εξαπέλυσε απειλές ότι η Άγκυρα θα δείξει στην Ελλάδα «τι θα συμβεί με τα όπλα στα νησιά».

«Οι Έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν πως εμείς είμαστε της εθνικής αντίστασης. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση έχουν καταγωγή και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Εκείνες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν καλά και τους αείμνηστους Ετσεβίτ και Ερντογάν. Τώρα ας συνεχίσουν να μιλούν ,όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση θα τους δείξουμε τι θα συμβεί στα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά» κατέληξε ο Κιλιτσντάρογλου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοάκης και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι, πάντως, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την συνεδρίαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε βήμα ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον της χώρας μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τις επιλογές που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. «Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων».

Η ελληνική διπλωματία δεν θα προκαλέσει καμία αντιπαράθεση, αλλά δεν θα δεχθεί ούτε λέξη για την κυριαρχία των νησιών στη Σύνοδο της Μαδρίτηςκαθώς η Αθήνα δεν ποντάρει σε ένα σόου αντίστοιχο με αυτό του Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί θεσμικά και ότι έχει να πει θα το πει και κατ’ ιδίαν στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ χωρίς άναρθρες κραυγές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή