Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Επίσκεψη στη «φωλιά» των F-35 - Οι σημαντικές επαφές του στις ΗΠΑ
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Συνεχίζεται το μπαράζ επαφών στις ΗΠΑ για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Πότε θα επισκεφθεί τη γραμμή παραγωγής των F-35.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι εδώ και ένα 24ωρο ο Στατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος. Το Newsbomb.gr είχε ενημερώσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ, από τις 7 Ιουλίου. Με εκτενές ρεπορτάζ είχαν αναλυθεί οι λόγοι του ταξιδιού αλλά και οι πολύ σημαντικές επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το πρόγραμμα των F-35, φυσικά, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του και θα δρομολογηθούν εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι, καθώς θα ακολουθήσουν περαιτέρω σημαντικές επαφές του Στρατηγού Φλώρου στη διάρκεια του ιδιαίτερα σημαντικού ταξιδιού που πραγματοποιεί.
Στη «φωλιά» των F-35 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth στο Ντάλλας του Τέξας, όπου βρίσκεται και η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Δεδομένα θα υπάρξει μια πρώτη επαφή για το πρόγραμμα στο οποίο έχει εκφράσει επίσημη θέση να ενταχθεί η Αθήνα, και το οποίο προβλέπει την δέσμευση 20+20 αεροσκαφών για λογαριασμό της χώρας μας.
Εκεί θα πάρει μια πρώτη «γεύση» από το stealth μαχητικό, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Chairman, President και Chief Executive Officer της Lockheed Martin Corporation James D. Taiclet. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Chairman of the Joint Chiefs of Staff των ΗΠΑ General Mark A. Milley, αλλά και με τον διοικητή της US Special Operations Forces Command General Richard D. Clarke, στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου θα επισκεφθεί και το Πανεπιστήμιο Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το μπαράζ επαφών του Στρατηγού Φλώρου στις ΗΠΑ
Το πρόγραμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε με συνάντησή του με το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας. Εκεί, όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter, ο Στρατηγός Φλώρος διαπίστωσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας και την προώθηση της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συνεργασίας.
Ακολούθησε συνάντηση στο Order of AHEPA, έναν ιδιαίτερα σημαντικό «πρεσβευτή» της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Στρατηγός Φλώρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζίμι Κόκοτας και τον εκτελεστικό διευθυντή, Βασίλη Μωυσιάδη, όπου συζήτησαν για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας όπως και για την Άμυνα και την Ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συνάντηση με τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του OHI DAY FOUNDATION, Άντριου Μανάτος, όπως και με τον εκτελεστικό διευθυντή, Μάικ Μανάντος, συζητώντας για την ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως και για τις προσπάθειες του ιδρύματος ως προς τη διασφάλιση κοινών αξιών και συμφερόντων.
Το πρόγραμμα του Στρατηγού Φλώρου ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο, καθώς υπήρξε συνάντηση και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του JINSA, Μάικλ Μακόφσκι, όπως και με άλλους εκπροσώπους. Στη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο και τη Μεσόγειο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για θέματα Στρατηγικής, Δυνατοτήτων και Συνεργασιών ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νικ Λαρυγκάκις και αρκετά μέλη. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως και το κοινό όραμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δυο χωρών.
Στην Ουάσιγκτον ο Στρατηγός Φλώρος είχε συνάντηση με την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, η ανάδειξη των κοινών αξιών και συμφερόντων όπως και η εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, μια από τις πιο σημαντικές επαφές που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του, ήταν αυτή με τον Στρατηγό Τζέιμς ΜακΚόνβιλ. Στη συζήτηση των δυο Στρατηγών κυριάρχησε ο πόλεμος της Ουκρανίας, η άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, οι επιπτώσεις του αναθεωρητισμού, η συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, θέματα που αφορούσαν στις βάσεις της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης αλλά και η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.