PSYOPS: Τι είναι και γιατί αναφέρονται στο ελληνικό Twitter με αφορμή τον Έβρο

Ο όρος «PSYOPS» εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα στο ελληνικό Twitter με αφορμή την υπόθεση των μεταναστών στον Έβρο.

psyops
Ο όρος «PsyOps» εντάχθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο με αφορμή την υπόθεση του Έβρου
Pixabay
3'

Οι 38 μετανάστες εν τέλει πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, εντοπίστηκαν από τις Αρχές και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε η επιχείρηση διάσωσης σύμφωνα με όσα προβλέπονται. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό υπήρξε ένα όργιο αντικρουόμενων πληροφοριών αλλά και αρκετές «σκιές» στην υπόθεση που έκαναν αρκετούς χρήστες του ελληνικού Twitter να κάνουν λόγο για «PSYOPS» από πλευράς της Τουρκίας.

Ο όρος «PsyOp» προέρχεται από τα αρχικά «Psychological Operations» και επί της ουσίας είναι μια από τις πρακτικές που χρησιμοποιείται στον ψυχολογικό πόλεμο (σ.σ. PSYWAR). Τα PsyOps επί της ουσίας είναι οι βασικές πτυχές των σύγχρονων ψυχολογικών επιχειρήσεων ενώ συναντώνται και με πολλά άλλα ονόματα ή όρους όπως «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις Υποστήριξης Πληροφοριών» (σ.σ. MISO), Ψυχικές Επιχειρήσεις, πολιτικός πόλεμος, «Καρδιές και Νους» ή πολύ απλά ως… προπαγάνδα.

Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν οποιαδήποτε ενέργεια ασκείται κυρίως με ψυχολογικές μεθόδους με στόχο να προκληθεί μια προγραμματισμένη ψυχολογική αντίδραση σε άλλους ανθρώπους. Στις PsyOps χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και στοχεύουν στον επηρεασμό του συστήματος αξιών, του συστήματος πεποιθήσεων, των συναισθημάτων, των κινήτρων, του συλλογισμού ή της συμπεριφοράς του κοινού-στόχου.

Ο κοινός στόχος μπορεί να είναι χώρες, κυβερνήσεις, οργανισμοί, ομάδες και άτομα και δεν περιορίζεται μόνο σε ό,τι αφορά καθαρά στρατιωτικούς στόχους. Ακόμα και άμαχοι σε ξένα εδάφη μπορεί να στοχοποιηθούν από την τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης έτσι ώστε να προκαλέσουν επιπτώσεις στην κυβέρνηση της χώρας τους.

Ο ψυχολογικός πόλεμος και η προπαγάνδα, βέβαια, δεν είναι σύγχρονα φαινόμενα καθώς υπάρχουν στοιχεία και καταγραφές σε όλη τη γραπτή ιστορία της ανθρωπότητας. Στη σύγχρονη εποχή, οι προσπάθειες ψυχολογικού πολέμου χρησιμοποιούνται εκτενώς. Η μαζική επικοινωνία και η ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών, ειδικότερα στην εποχή της ραγδαίας ανόδου της χρήσης του διαδικτύου, επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με τον «εχθρικό» πληθυσμό. Πλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο επιτρέπουν το στήσιμο ολόκληρων εκστρατειών πληροφόρησης και παραπληροφόρησης που μπορεί να εκτελούνται ακόμα και από πράκτορες σε όλο τον κόσμο.

Το γεγονός ότι οι πληροφορίες που έφτασαν για τον Έβρο από συγκεκριμένες πηγές διαψεύστηκαν από τις επίσημες Αρχές του ελληνικού κράτους οδήγησαν, λοιπόν, αρκετούς από τους χρήστες του διαδικτύου στη χώρα να κάνουν λόγο για μια ενδεχόμενη υβριδική απειλή από την Τουρκία. Αυτή τη φορά όχι με αθρόα εισροή μεταναστών και πίεση των συνόρων όπως συνέβη το 2020 στον Έβρο, αλλά μέσω των PsyOps. Επί της ουσίας, υποστηρίχθηκε πως «στήθηκε» προσπάθεια να επηρεαστεί η κοινή γνώμη για το πώς η Ελλάδα χειρίζεται το θέμα των μεταναστών και μαζική υποκίνηση κατακραυγής σε βάρος της Αθήνας, γεγονός που θα στήριζε τη ρητορική της Άγκυρας στο ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή