Γιατί ο Ακάρ μιλά για συνάντηση με την ελληνική πλευρά
Πώς εξηγείται η αντιφατική στάση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας
Έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική πλευρά δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Εκεί, ισχυρίζεται ο Ακάρ ότι συμφώνησαν να διατηρήσουν τους διάυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Μόνο που είναι ο ίδιος Τούρκος αξιωματούχος που σε ένα κρεσέντο προκλήσεων έχει καλέσει τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι και να προσέξουν μην επαναληφθεί το 1922 και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω και ότι η Αεροπορία και το Ναυτικό της Τουρκίας έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες.
Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η αντιφατική στάση του; Μήπως έπαιξε ρόλος ο αμερικανικός παράγοντας ο οποίος μετ’ επιτάσεως ζητά αποκλιμάκωση;
Ή μήπως οι πολιτικές φιλοδοξίες του Χουλουσί Ακαρ του επιβάλλουν να φιλοτεχνήσει ένα αρχηγικό προφίλ;
Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές του 2023 μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα εάν ο Ταγίπ Ερντογάν χάσει τις εκλογές, Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Ακάρ να προκύψει ως μεταβατική λύση, καθώς ελέγχει τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Άνθρωπος με στρατιωτικές και ακαδημαϊκές περγαμηνές θεωρείται στο εσωτερικό της χώρας του ως ένας πραγματιστής αξιωματικός που δεν είναι ισλαμιστής.
Ως αξιωματικός του Πεζικού, υπήρξε συγκάτοικος στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στο Λονδίνο με τον μετέπειτα πρόεδρο της Τουρκίας Αμπουλάχ Γκιούλ και λίγο αργότερα μαζί με τον Μπουλέντ Αρίτς, οι τρεις του ίδρυσαν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το γνωστό ΑΚP. Διατηρεί επίσης άριστη σχέση με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, τη ΜΙΤ, τον Χακάν Φιντάν.
Σκοτεινό σημείο είναι βέβαια ο ρόλος του στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Ορισμένοι αναλυτές στο εξωτερικό τον είχαν χαρακτηρίσει τότε ως τον ηγέτη των πραξικοπηματιών αφού ήταν αρχηγός του στρατού και ότι είχε σχέση με τους γκιουλενιστές. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Nordic Monitor “τα μυστικά έγγραφα που ελήφθησαν από έναν υπολογιστή στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου που χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη της δήλωσης για το πραξικόπημα περιελάμβαναν προσχέδια υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον Χουλουσί Ακάρ για λογαριασμό του Συμβουλίου Ειρήνης στην Πατρίδα».
Παρα το γεγονός αυτό, δεν κατηγορήθηκε ποτέ από τις τουρκικές αρχές, ούτε εξετάστηκε κατ΄αντιπαράσταση με τους συλληφθέντες αξιωματικούς. Στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον κάλεσαν στη σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή που μελετούσε την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αρκέστηκε μόνο στο να στείλει μια επιστολή. Ο Ακάρ παρέμεινε σιωπηλός και κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης των φερόμενων γκιουλενιστών μέσα στο στράτευμα. Τον Ιούλιο του 2018 ορκίστηκε υπουργός Αμυνας.
Οι κινήσεις του, οι δηλώσεις του, οι συναντήσεις στο εξωτερικό δεν περνούν καθόλου απαρατήρητες από την Αθήνα. Διότι η εικόνα και η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι θα βρίσκεται πολύ καιρό ακόμη πολιτικά ανάμεσά μας.
Διαβάστε επίσης:
Μαρτυρίες: Τακτική της Τουρκίας να πετά γυμνούς μετανάστες στην Ελλάδα
Τουρκία - Ακάρ: Να κάνουμε δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο
Δοκίμασε τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun η Τουρκία