Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου: «Η Ελλάδα είναι στην περιοχή κάλυψής μας»
Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες από την πρώτη δοκιμαστική βολή του τουρκικής κατασκευής πυραύλου Tayfun που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA από το αεροδρόμιο της Ριζούντας-Άρτβιν στη Μαύρη Θάλασσα.
Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun από την Τουρκία, με βεληνεκές 561 χλμ, που σύμφωνα με τα γραφήματα που διέρρευσαν οι Τούρκοι ανάλογα με το από πού θα εκτοξεύονταν θα μπορούσε να χτυπήσει οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια, είχε -και- τη σημασία ενός μηνύματος στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας» γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, δημοσίευμα η εφημερίδα Turkiye παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun» να πλήξει στόχους και στην ελληνική επικράτεια.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.
Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο Αιγαίο;
Ακόμα και ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς πάντως, δεν είναι ικανός να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκτιμάται συγκεκριμένα ότι δεν είναι το όπλο που θα κάνει τη διαφορά, σε σχέση με το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο των δύο πλευρών.
Άλλωστε η Τουρκία, ήδη διέθετε μικρότερου βεληνεκούς – μεν- βαλλιστικούς πυραύλους – δε- όπως οι Yildirim και Bora αλλά και τους Atacms, τους οποίους διαθέτει και η Ελλάδα. Το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων κυμαίνεται από 150 μέχρι 300 χλμ.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα διαθέτει οπλικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς Patriot και Hawk αλλά και S-300 τα οποία μπορούν να αποκρούσουν αποτελεσματικά βαλλιστικούς πυραύλους.
Πρόσφατα μάλιστα, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, είχαν πραγματοποιηθεί αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές βολές με Patriot και Hawk από πολυεθνικό σχηματισμό, Ελλάδας, Ολλανδίας και Γερμανίας.
Σχετικές ειδήσεις
Οι ΗΠΑ, οι Τούρκοι και η αλήθεια για την αποστρατιωτικοποίηση