Τσαβούσογλου: «Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ αποκατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ελλάδας»
Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν, η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ελλάδας έχει χαλάσει
Τις ισορροπίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ζήτησε να κρατήσουν οι ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν ημερομηνία σχετικά με το πότε θα σταλεί επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για τα F-16, εξαπολύοντας για άλλη μία φορά επίθεση κατά της Ελλάδας.
Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν, η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ελλάδας έχει χαλάσει.
«Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει χαλάσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας - Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι "Διατηρούμε αυτή την ισορροπία"», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παραπονέθηκε για την «προκλητική» -όπως είπε- στάση της Ελλάδας στον Μπλίνκεν.
Τσαβούσογλου: Τι είπε για τα F-16 και τον Μητσοτάκη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άσκησε κριτική και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν κράτησε τον λόγο του στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφερόμενος, πάντως, ο Τσαβούσογλου, στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 είπε ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων και η απόκτηση νέων ήταν από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, μπορεί να κάνει το βήμα που θέλει η Τουρκία, αψηφώντας όσους αντιδρούν, μεταξύ αυτών κι ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. «Αν η αμερικανική κυβέρνηση επιδείξει σθεναρή στάση, το θέμα F-16 μπορεί να επιλυθεί».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι κυρώσεις του νόμου CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία
Δεν απαγορεύεται η πώληση των F-16 στην Τουρκία σύμφωνα με τις υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση σύμφωνα με διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ υπενθύμισε την νομοθεσία, που ορίζει πως οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών, αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.
Στη συνέχεια εξήγησε, πως στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.
Με αυτό το δεδομένο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται, ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας».
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κατέφθασε στην Ουάσιγκτον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας», η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Πεντάγωνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στην απάντηση του για το εάν οι υπάρχουσες κυρώσεις CAATSA καλύπτουν μια ενδεχόμενη αμυντική συναλλαγή για τα F-16, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB. Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».