Γεραπετρίτης: Να εξασφαλίζεται ότι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται κατά ΝΑΤΟϊκών συμμάχων
Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών.
Tη σταθερή θέση της Ελλάδας ως προς την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι σημαντικό «κατά τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού προς κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να εξασφαλίζεται ότι νατοϊκοί εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται κατά νατοϊκών συμμάχων».
Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:
«Σήμερα είχαμε, στην έδρα της Συμμαχίας, μία πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Γενς Στόλτενμπεργ, γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις ανησυχητικές εξελίξεις στο πεδίο και υπογραμμίσαμε την ανάγκη ταχείας αποκλιμάκωσης της τεταμένης κατάστασης στο Κόσοβο και ενίσχυσης του ρόλου της EULEX.
Συζητήσαμε, επίσης, για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Από πλευράς μου, ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και υπό την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, εξέφρασα τη σταθερή θέση της Ελλάδας ως προς την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τόνισα, επίσης, ότι είναι εξόχως σημαντικό κατά τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού προς κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να εξασφαλίζεται ότι νατοϊκοί εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται κατά νατοϊκών συμμάχων. Επεσήμανα, ιδιαίτερα, την ανάγκη τήρησης, κατά τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ, μίας ισορροπημένης προσέγγισης που να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες όλων των συμμάχων.
Συζητήσαμε, επίσης, για την Ουκρανία και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημαντική και πολυδιάστατη ελληνική αρωγή στον αγώνα του ουκρανικού λαού, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο την προσοχή του και στις εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Γειτονίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι απαρέγκλιτος όρος είναι η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία αυτή.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σήμερα, 20 Ιουλίου, που είναι η "μαύρη" επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο».