Ελληνοτουρκικά: Τα ίδια Παντελάκη μου…

Ούτε η διπλωματία των σεισμών, ούτε η διπλωματία των πυρκαγιών μπορεί να αλλάξει την στρατηγική που έχει χαράξει ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος από την μια ζητάει διάλογο με την Ελλάδα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και την ίδια ώρα ανοίγει πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Αρχείου AP
3'

Ο όρος «αφερέγγυος» είναι συνώνυμος πλέον με τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος αμέσως μετά το ταξίδι του στην Αραβία κατάφερε να εξασφαλίσει 50 δισεκατομμύρια πετροδόλαρα για να συνεχίσει τα γεωπολιτικά του ανατολίτικα παζάρια. Οι χώρες του Κόλπου έδιωξαν το «σύννεφο» του ΔΝΤ πάνω από την Τουρκία και όπως μάθαμε Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, logistics, ακίνητα, αμυντική βιομηχανία και τεχνητή νοημοσύνη.

Πάνω σε αυτό τον καμβά και λαμβάνοντας την χρηματοοικονομική ανάσα που αναζητούσε, ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναχτυπά θέτοντας πάλι ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών βάζοντας παράλληλα στο τραπέζι για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ λέγοντας πως «οι φίλοι της Ελλάδας, προκαλούν συνεχώς».

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ζήτημα των νησιών συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ όπως είπε ο υπουργός του των Εξωτερικών «μιλάει και θα μιλήσει γι' αυτά».

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε «είπατε ότι ξεκινά μια νέα εποχή. Τι προσδοκίες έχουμε από την Αθήνα για το μέλλον; Στα νησιά που ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, αυτό κερδίζει δυναμική ένας τρόπος να πάτε παραπέρα εδώ;» και απάντησε: «Αυτό, το συζητήσαμε ξεκάθαρα με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Εννοώ το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Άλλωστε ο Υπουργός Εξωτερικών μου μίλησε με συνομιλητή του για το θέμα, μιλάει και θα μιλήσει για αυτά. Φυσικά, αυτό το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Χακάν, συναντά τον συνομιλητή του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάϊ Κιλίτς, με τον ειδικό εκπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα».

Η στάση του Ερντογάν προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα η οποία βεβαίως διαψεύδει τους ισχυρισμούς του. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας «ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης» και παραπέμπουν σε δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή ξεκαθάρισε ότι στο Βίλνιους δεν συζητήθηκαν θέματα κυριαρχίας.

Το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, είναι προφανές ότι αρχίζει πλέον να θολώνει διότι εκτός της διαρροής για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης είχε προηγηθεί και η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Πλέον δικαιώνονται περίτρανα όσοι επιμένουν να επιχειρηματολογούν ότι με τον Τούρκο πρόεδρο όχι μόνο δεν μπορείς να συζητήσεις σοβαρά, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης ακόμα και για απλά ζητήματα. Η διπλωματική σχολή του Ερντογάν δεν έχει καμία απολύτως σκέψη με τον δυτικό τρόπο σκέψης και βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω… Το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να τινάξει πάλι στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό….