Φραγκογιάννης για ελληνοτουρκικά: «Η θετική ατζέντα με την Άγκυρα έχει πολλαπλά οφέλη»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη «θετική ατζέντα» για τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Φραγκογιάννης για ελληνοτουρκικά: «Η θετική ατζέντα με την Άγκυρα έχει πολλαπλά οφέλη»
EUROKINISSI.
2'

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στάθηκε στη «μεγάλη σπουδαιότητα» της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου στην Αθήνα, σε συνάρτηση και με τη δυναμική πορεία της «θετικής ατζέντας», σε σημερινό του άρθρο (19/11) στην εφημερίδα «Απογευματινή».

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αντανακλά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτήν τη στιγμή», το οποίο «είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί», καθώς οι σημερινές προκλήσεις «δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά αντιθέτως απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις», σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στη «θετική ατζέντα», που προωθεί τη διμερή οικονομική συνεργασία και αποτελεί πρωτοβουλία της οικονομικής διπλωματίας και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, καθώς σημαντικό μέρος των θεμάτων που θα συζητηθούν την 7η Δεκεμβρίου εντάσσεται σε αυτήν.

Η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου επί των θεμάτων της «θετικής ατζέντας» θα είναι η έκτη συνάντηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. «Στην τελευταία συνάντηση, τη 16η Οκτωβρίου, στην Αθήνα, επιβεβαιώσαμε σε θερμό κλίμα με τον συνομιλητή μου, Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, την κοινή μας βούληση να προχωρήσουμε άμεσα σε υπογραφή σειράς συμφωνιών επί συγκεκριμένων δράσεων που έχουν ωριμάσει», έγραψε.

«Έχοντας ξεκινήσει με 15 θεματικές, η “θετική ατζέντα” αριθμεί σήμερα 31 θεματικές. Μεταξύ αυτών, κάποιες θεματικές δύνανται να προωθήσουν την εκατέρωθεν δραστηριότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού.

Άλλες θα ενθαρρύνουν ελληνικές και τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις για την από κοινού δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας και συνεργασία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.

Άλλες αφορούν συνέργειες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων στον τομέα της “πράσινης” μετάβασης. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, συμφωνήσαμε σε δύο νέες θεματικές/πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουμε την 7η Δεκεμβρίου και αφορούν τη νέα γενιά και την καινοτομία», τόνισε εν συνεχεία.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ως προς την αξία της, η «θετική ατζέντα» έχει εξελιχθεί σε «μία θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία έχει δυναμική και πολλαπλά οφέλη.

Οι θεματικές της “αγγίζουν” την καθημερινότητα των πολιτών και στις δύο χώρες, διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και έχουν θετικό αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή