Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Προσοχή στο «kazan kazan» του Ερντογάν - Τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος
Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει των ελληνοτουρκικών επαφών και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, καθώς το... «kazan kazan» που υπόσχεται ερχόμενος ο Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το «win-win» που καταλαβαίνουμε εμείς...
«Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan-kazan , win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για μια δήλωση που δεν... επιφέρει απαραίτητα και πολύ αισιοδοξία, καθώς στο πνεύμα της Τουρκίας, αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σημαίνει για τους γείτονες εφ’ όλης της ύλης διάλογο και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.
Ο Δρ. Οθωμανολόγος-Νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, σε παλαιότερη του συνέντευξη στο Newsbomb.gr, είχε εξηγήσει πώς ακριβώς εννοούν οι γείτονες το... «kazan-kazan». Με βαθιά γνώση ο ίδιος της τουρκικής ιστορίας, κοσμοαντίληψης, συνηθειών και... αίσθησης του «δικαίου» που έχουν οι γείτονες, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι αυτό που εννοούν αυτοί, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε εμείς...
Αλλά και το πώς αυτό το kazan-kazan θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Τούρκοι περιμένουν... κάτι σαν «Πρέσπες του Αιγαίου», όπως έχει ειπωθεί, δηλαδή υποχωρητικότητα από την πλευρά μας για να υπερισχύσει το... δίκαιο του ισχυρότερου, δηλαδή των ίδιων.
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είχε εξηγήσει: «Τη λογική των Τούρκων την κατανοούν ελάχιστοι στην Ελλάδα. Όταν ο Ερντογάν λέει ότι Ελλάδα και Κύπρος "δεν είναι εκεί που πρέπει", δεν εννοεί απαραίτητα συνοριακά. Εννοεί ότι δεν είμαστε υπόλογοί τους! Κι αυτό διότι μας λογίζουν ακόμα ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έκανε κάποτε μια «Στάση» και ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά για να κάνει οτιδήποτε, θα πρέπει ακόμα να παίρνει άδεια από αυτούς.
Δηλαδή, όπως σκέφονται, για ότι κάνεις θα παίρνεις άδεια από μένα, τον όμορό σου γείτονα και όχι την Ε.Ε., και θα με λαμβάνεις υπόψη για όλα, από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο. Για παράδειγμα, στο Αιγαίο δεν θα γίνει εκμετάλλευση χωρίς συνεκμετάλλευση, ακόμα κι αν τα πιθανά κοιτάσματα είναι καταφανώς εντός ελληνικής ΑΟΖ».
Όσο για το... καζάν-καζάν που «υπόσχεται» ο Ερντογάν; Ο γνωστός οθωμανολόγος εξηγεί:
«Θα κάνουμε το καζάν-καζάν σημαίνει στα τουρκικά ότι τρώω από την κατσαρόλα σου, τρως από την κατσαρόλα μου, άρα είμαστε πάτσι. Αυτό που στα αγγλικά λέμε win-win, ή πάτσι. Το πάτσι όμως... α λα τούρκα, δηλαδή το ερμηνεύει, όπως το διεθνές δίκαιο, όπως η ίδια επιθυμεί.
Δηλαδή, το αντιλαμβάνονται ως 80 στην Τουρκία και 20 στην Ελλάδα και πολύ μας πάει! Γιατί; Διότι έτσι είναι η πληθυσμιακή αναλογία, δεν μπορεί εσύ που είσαι 10 εκατομμύρια κι εγώ 80 να έχουμε το ίδιο. Το 80 θα το πάρω εγώ, κι εσύ το 20, που κανονικά έπρεπε το 10, και πολύ σου πάει»!
Ακόμα όμως και να... δεχόταν κάποια ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο, αυτό όχι απλά δεν θα κατεύναζε την Τουρκία, αλλά μάλλον θα... της άνοιγε την όρεξη.
«Η Τουρκία μας βλέπει σαν την ύπανδρο γυνή, και η ίδια να είναι ο ισχυρός σύζυγος. Δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να ακούει την Τουρκία, να τη βλέπει σαν αφέντη.
«Σε περίπτωση που φτάναμε σε μια συμφωνία και ας ήταν εις βάρος μας, που μπορεί να την επιλέγαμε για να ηρεμήσουμε και να γλιτώσουμε τους εξοπλισμούς, αυτό θα ήταν μια τεράστια παγίδα. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυήθεί για το μέλλον τίποτα, ειδικά για την τουρκική πολιτική, κι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα σταματήσουν εκεί»...
Δείτε το ακόλουθο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Newsbomb.gr:
Το ελληνικό διπλωματικό επιτελείο πάντως, είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα...
«Φρούριο» η Αθήνα για την άφιξη Ερντογάν - 3.500 αστυνομικοί στις επάλξεις
Στο πόδι θα βρεθεί την Πέμπτη ο κρατικός μηχανισμός εν όψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί και έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για όλη την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου. Σημειώνεται πως θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ από αέρα εικόνα θα δίνουν ελικόπτερα και drones. Σε επιφυλακή θα είναι η Αντιτρομοκρατική, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.
Οδηγός επιβίωσης της υπαρξιακής πρόκλησης της Ελλάδας στον «αιώνα της Τουρκίας»
Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και την επανέναρξη των… ατέρμονων διερευνητικών επαφών, ο Καθηγητής Στρατηγικής του ΠΑ.ΠΕΙ. Αθανάσιος Πλατιάς μας παραθέτει 50 κανόνες στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απαντάει σε 20 κρίσιμα ερωτήματα.
Στη συζήτηση μας με τον Αθανάσιο Πλατιά, ο οποίος εκτός από σπουδαίο συγγραφικό έργο έχει να επιδείξει συνεργασίες με πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Cornell, ενώ είναι και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ., εστιάσαμε στα κρίσιμα ερωτήματα που μαζί με τον συνάδελφό του παραβάλλουν στο δεύτερο μέρος του νέου τους βιβλίου, και που μας απασχολούν ή θα μας απασχολήσουν κάποια στιγμή όλους μας.
Σε τι συνίσταται η τουρκική απειλή και γιατί αποτελεί, 200 χρόνια μετά την επιτυχία της Επανάστασης, υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα; Μας συμφέρει μια φιλοδυτική ή μια αντιδυτική Τουρκία; Να είναι πλούσια ή όχι; Γιατί αποτελούμε εμπόδιο στον γεωπολιτικό της προσανατολισμό και μπορεί να αλλάξει κάποτε αυτό; Και, αν ξεκινήσει πόλεμος, ποιος θα το κάνει αυτό, υπό ποιους όρους, υπό ποιο γεωπολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο και… ποιος θα κερδίσει και γιατί; Αλήθεια, τι σημαίνει νίκη και τι ήττα στους σύγχρονους όρους του πολέμου και τι θα κάνουν οι υπόλοιποι παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ;
Βοηθούν τα εξοπλιστικά μας και τι θα γίνει αν, όπως έχει η ίδια εξαγγείλει, αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα; Τι ρόλο παίζει η Κύπρος, οι σύμμαχοι και οι αμερικάνικες βάσεις σε όλα αυτά;
Και, ως τελευταία ερωτήματα, θα πρέπει να εστιάσουμε στη σύμπραξη και στην εξισορρόπηση της Τουρκίας ή εφόσον η κατάσταση δυσχεραίνεται διαρκώς, οι καλύτερες πιθανότητες επιτυχημένης άμυνας είναι ο προληπτικός πόλεμος και το στρατηγικό πρώτο πλήγμα; Τι μας προμηνύει το μέλλον, όταν με βάση τις εκτιμήσεις, το 2050 η Ελλάδα θα συρρικνωθεί στα 8 εκατομμύρια και η Τουρκία θα έχει γιγαντωθεί στα 100 και τι πρέπει να κάνουμε τώρα για αυτό;
Δείτε τη συνέντευξη του Αθανάσιου Πλατιά στο Newsbomb.gr: