Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ελλάδα: Στόχος να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε την επιθετική ρητορική λίγο πριν επισκεφτεί την Ελλάδα και τόνισε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις της με τους γείτονές της.

Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ελλάδα: Στόχος να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας
6'

Να ρίξει τους τόνους επιθυμεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη (07/12).

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι η Τουρκία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη και ΠτΔ

Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15 την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 11:30 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Αθήνα:

11.00 - Άφιξη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τον κ. Ερντογάν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.

11.30 - Συνάντηση με Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η επίσκεψη του Ερντογάν με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.

11.30 - Διμερείς υπουργικές συναντήσεις - Υπουργείο Εξωτερικών: Την ώρα που ο κ. Ερντογάν συναντά την κ. Σακελλαροπούλου 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν, αλλά οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση.

11.30 - Συνάντηση Δένδια και Γκιουλέρ: Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

12.15 - Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν: Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως έγινες στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.

13.00 - Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν: Δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Εκείνη την ώρα θα έχουν φτάσει στο Μαξίμου και όλοι οι υπουργοί από το ΥΠΕΞ και τη ΛΑΕΔ, οπότε θα ξεκινήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

13.30 - Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας: Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, οπότε και θα γευματίσουν οι δύο ηγέτες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Οι συμφωνίες αφορούν: Οικονομία, εμπορικές σχέσεις, υγεία, παιδεία, τουρισμός, αθλητισμός, έρευνα - τεχνολογία, αγροτικός τομέας.

16.00 - Αναχώρηση Ερντογάν

Χιλιάδες αστυνομικοι στους δρόμους για την επίσκεψη Ερντογάν

Περίπου 3.000 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται επί ποδός για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην χώρα. Από νωρίς το πρωί θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του.

Μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ πέρα από την συνοδεία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής που θα έχει η αυτοκινητοπομπή του και όλες του οι μετακινήσεις.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και σε πληροφοριακό επίπεδο Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, ενώ οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν αστυνομικούς και τροχονόμους για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για την προστασία στατικών στόχων τουρκικών συμφερόντων, όπως η Πρεσβεία και άλλα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος.

Τα δύο θέματα που μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Ο «αυθορμητισμός» του Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κάμερες είναι αυτό που μπορεί να πάει στραβά και να «τινάξει στον αέρα» το κοινό υπουργικό συμβούλιο και το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

Ο προβληματισμός μάλιστα αυτός εκφράστηκε από τον ίδιο τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο κατά διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει αλλεπάληλες συσκέψεις, ώστε να υπάρχει άριστη προετοιμασία στις διμερείς αλλά και διευρυμένες συνομιλίες.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους έχει ενημερώσει για τις «ευαίσθητες πτυχές» των θεμάτων που ενδεχομένως να θέσουν οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Δύο είναι τα θέματα που ενδεχομένως να θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας μπροστά στις κάμερες τόσο στο διάλογο που θα έχει με την πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αλλώστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείτο ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους το έθεσε ως προτεραιότητα, αναφερόμενος στη νέα φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε ο Φιντάν.

Μέχρι και χθές το βράδυ, η τουρκική διπλωματία δεν είχε καταθέσει αίτημα να επισκεφτεί ο Ταγίπ Ερντογάν τη Θράκη μετά το τέλος της επίσκεψης στην Αθήνα, ούτε ο ίδιος, ούτε και κάποιος άλλος υπουργός. Όμως δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε μια απόπειρα αιφνιδιασμού και να το ζητήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους.

Το δεύτερο θέμα που μπορεί να θέσει ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες σε μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά είναι το θέμα του πολέμου στη Γάζα. Να επιτεθεί δηλαδή στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Δύση και ειδικότερα στους Αμερικανούς.

Για τα δύο αυτά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει χωρίς όμως να διακινδυνεύσει να υπάρξει ένα πιγνκ πονγκ δηλώσεων σε υψηλούς τόνους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή