Χανιά: Όλα έτοιμα για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μπλίνκεν

Χανιά: Αναμένεται η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. 
Χανιά:  Όλα έτοιμα για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μπλίνκεν
6'

Στη Σούδα αναμένεται από λεπτό σε λεπτό ο Άντονι Μπλίνκεν όπου θα έχει συνάντηση στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αρκετά αυξημένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του cretapost.gr

mhtsotakhs-mplinken-2
mhtsotakhs-mplinken

Οι πρώτες αφίξεις

Από τις 4 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι έλληνες πολιτικοί θα συμμετέχουν στην σπουδαία αυτή συνάντηση τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Χανιά.

mplinken-mhtsotakh

Στη συνάντηση συμμετέχουν θα είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την επίσκεψη Μπλίνκεν

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν για την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν τα εξής:

  • Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Αυτό επισφραγίστηκε από την ιστορικής σημασίας ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022, τιμή που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς και από την ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) το 2022, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών. Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Επαφές Μπλίνκεν στην Τουρκία

Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μέγαρο Vahdettin και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο μέγαρο Vahdettin παρόντες ήταν εκτός του Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σημειώνεται πως αντίθετα με ό,τι συνέβη την προηγούμενη φορά κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε τον Άντονι Μπλίνκεν, δείχοντας αλλαγή στη διάθεσή του έναντι των ΗΠΑ.

Τουρκία: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν - Τι λένε τουρκικές διπλωματικές πηγές

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο μέγαρο Vahdettin στην Κωνσταντινούπολη, έγινε δεκτός αργότερα από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός είπε κατά τη συνάντηση ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας F-16 και ότι η τελική απόφαση για τη Σουηδία βρίσκεται στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν

Σύμφωνα με την ανάρτηση στον λογαριασμό X του Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος στη Γάζα, η ανθρωπιστική κρίση, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ F-16 ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Φιντάν είπε στη συνάντηση ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας F-16 και η τελική απόφαση για τη Σουηδία βρίσκεται στη Βουλή.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΠΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ»

Υποστηρίζοντας ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή, ο υπουργός Φιντάν τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός και να παραδοθεί αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν
Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν


Σημειώνεται πως στη δεξίωση με τον Τούρκο Πρόεδρο, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ.

Η συνάντηση που έγινε στο Vahdettin Mansion ήταν κλειστή για τον Τύπο.

Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Blinken αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: www.neakriti.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή