Τι σηματοδοτούν οι σαρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις - Οι τρεις πυλώνες και η επιλογή Χούπη

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τις μεγάλες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τι σηματοδοτούν οι σαρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις - Οι τρεις πυλώνες και η επιλογή Χούπη
6'

Να εκπληρώσει το όραμα της κυβέρνησης και τη νέα της προσέγγιση στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, καλείται η νέα ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδρίασε χθες, Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος των αλλαγών στα αρχηγεία είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας.

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια θωράκισης της πατρίδας μας θα είναι αυτός του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, η επιλογή του οποίου εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς.

Ειδικότερα, δείνχει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς ο Δημήτριος Χούπης είναι διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα συστήματα μετάδοσης της πληροφορίας.

Οι γνώσεις του πάνω στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στις τηλεπικοινωνίες, στον ηλεκτρονικό πόλεμο, θα είναι υπερπολύτιμες σε έναν τομέα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Το βιογραφικό του Δημήτριου Χούπη

Ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός Αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Φοίτησε με άριστα σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄) καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Όπλου και Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων). Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης. Το 2012 επελέγη και φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και ανώτερος Αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επί τριετία ως Ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ως επιτελής υπηρέτησε σε επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών και στο ΓΕΣ. Ως Διοικητής υπηρέτησε επί διετία στο Λόχο ΗΠ του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη), Διοικητής στο Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Έδεσσα) και Διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα). Έχει υπηρετήσει επί τριετία στο Διεθνές Επιτελείο της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (2006-2009) ως Επιτελής Σχεδιασμού των Επικοινωνιών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (ISAF) μετά την επιτυχή πιστοποίηση του ως Διαχειριστής Έργων ( Project Manager Practitioner) από το NATO, ως Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ (Κώς) (2013-2014), Τμηματάρχης Τρεχουσών Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/Α1) του ΓΕΣ (2014-2015) και ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ (Επιχειρήσεις-Αμυντική Σχεδίαση-Εκπαίδευση) (2015-2016).

Ως Ανώτατος Αξιωματικός (Ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016 τοποθετήθηκε ως Δντης της Δνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), Διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ (Κως) (2017-2018), Υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι και της προαγωγής του σε Υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως Διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ(Διαγοριδών) και το 2021 ως Διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.

Την 09 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ.

Την 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις καθώς και με τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών 5 χωρών του ΝΑΤΟ.

Είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα ¨ Στρατηγική και Διπλωματία¨, στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

Ομιλεί άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά (1 θυγατέρα Κλινική Διαιτολόγο και 2 γιούς Αξκούς των Ειδικών Δυνάμεων).

Οι τρεις πυλώνες των αλλαγών

Restart στις Ένοπλες Δυνάμεις τονίζοντας για τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία σηματοδοτούν «τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα».

«Στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες. Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, ο υπουργός μίλησε για τρεις πυλώνες.

«Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα. Που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νίκος Δένδιας

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων «με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

«Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει» πρόσθεσε.

«Αυτονόητα, οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων/σε χρήση μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ΕΑΣ. Με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Κατέληξε αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα, που αφορά στους ανθρώπινους πόρους των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπόσχεση για αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας τους και διεύρυνση του ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών.

Αναλυτικά τα νέα πρόσωπα

Με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνουν:

-Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης,
-Αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης,
-Αρχηγός ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευθέριος Κατάρας,
Αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή