Τουρκία: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα F–16 χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», λένε πηγές ασφαλείας

«Δεν δεχόμαστε όρους για τα F–16», υποστηρίζουν πηγές ασφαλείας της Τουρκίας.

Τουρκία: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα F–16 χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», λένε πηγές ασφαλείας
3'

Την 30ή Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως προγραμματίζει να μεταβεί την Άγκυρα τον προσεχή Μάιο, ως «απάντηση» στην επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι «εμπρηστικές» φωνές αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο κρατών, με πηγές ασφαλείας της γείτονος να τονίζουν πως «δεν δεχόμαστε όρους για τα F–16», υπογραμμίζοντας πως «θα χρησιμοποιήσουμε τα μαχητικά χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν».

«Είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότητα κάτι τέτοιο. Η ελληνική πλευρά κάνει αυτό που κάνει πάντα. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχθεί κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσω μάλλον να το αποδεχθεί.

Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F–16 που θα αγοράσει όπου χρειασθεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Από την άλλη, η διαδικασία προχωρά θετικά. Υπάρχει δεκαπενθήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Αν δεν παρατηρηθεί αντίρρηση από τα μέλη της επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Δεν έχει γίνει καμία αντίρρηση, μέχρι στιγμής και δεν πιστεύουμε ότι θα έρθει κάποια. Η διαδικασία φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί θετικά», σημείωσαν τουρκικές πηγές ασφαλείας, μιλώντας στην εφημερίδα Αksam.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «κλείνουν το μάτι» στην Τουρκία για τα F–35

Μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ, στην Τουρκία, τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως «αν η Ουάσινγκτον θέλει να μάς στείλει τα F–35, πρέπει να δώσει και αντιαεροπορικά συστήματα». Για τους ρωσικούς πυραύλους S–400, θέτουν το ερώτημα: «Μήπως να τους στείλουμε στη Λιβύη, στο Κατάρ ή στη Σομαλία;».

«Τα F–16 δεν θα μπορούν να εντοπίζουν τα ελληνικά F–35», γράφουν τα τουρκικά Μέσα με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»

«H Ελλάδα δεν παίρνει μόνο F–35, αλλά και τρία πλοία, τέσσερις κορβέτες όπως δόθηκε και έγκριση για την παραχώρηση δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης. Σε περίπτωση που δεν έρθουν αντιρρήσεις από το Κογκρέσο και πραγματοποιηθεί αυτή η πώληση, τότε τα χαρτιά θα διανεμηθούν ξανά στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Ας μην ξεχνούν την πρόταση: “Μία νύχτα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά”.

Η Ελλάδα, όμως, θα εντάξει σαράντα αόρατα F–35, τρία πολεμικά πλοία και δεκάδες τεθωρακισμένα. Η Ελλάδα θα διαθέτει τα F–35 που έχουν εξελιγμένα ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ, δεν θα μπορούν να εντοπίζουν τα δικά μας F–16.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν παραχωρούν μόνο F–35, αφού σύντομα θα “ανοίξει” ο δρόμος για την πώληση σύγχρονων μεταγωγικών αεροσκαφών, όπως και εναέριου εφοδιασμού.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αποκτήσει δυνατότητες διενέργειας αεροπορικών επιχειρήσεων μέχρι και την Κύπρο. Η Ουάσινγκτον, έτσι, δεν ενισχύει μονάχα τον πλέον νευρικό γείτονα της Τουρκίας, αλλά και τον οδηγεί στην προοπτική να έχει την αεροπορική υπεροχή», αναφέρει ρεπορτάζ της SOZCU TV.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή