Φρέντι Μπελέρης: «Ήταν μία δίκη – παρωδία, με πλαστό ποινικό μητρώο και χωρίς αποδείξεις»

Η πρώτη αντίδραση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, μετά την ενοχή και την καταδίκη του, από αλβανικό δικαστήριο.

Φρέντι Μπελέρης: «Ήταν μία δίκη – παρωδία, με πλαστό ποινικό μητρώο και χωρίς αποδείξεις»
20'

Στην αντεπίθεση περνά ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος κρίθηκε σήμερα (05/03) ένοχος από την αλβανική δικαιοσύνη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων και καταδικάσθηκε σε ποινή διετούς κάθειρξης, κάνοντας λόγο για «δίκη – παρωδία».

«Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού»

Ο Φρέντι Μπελέρης καταγγέλλει πως «ήταν μια δίκη – παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με “διορισμένη” δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;

Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φθάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».

ΥΠΕΞ για καταδίκη Μπελέρη: Εντείνεται η ανησυχία για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας.

«Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος», αναφέρει και συνεχίζει:

«Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

«Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

«Προαποφασισμένη σκευωρία από τον Ράμα – Κάποτε θα υπάρξει Δικαιοσύνη στην Αλβανία»

Ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, «ξέσπασε» νωρίτερα για την απόφαση ενοχής του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, παρ’ ότι γνωρίζαμε εξαρχής ότι πρόκειται για απόλυτη σκευωρία», τόνισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, υπογράμμισε ότι θα ασκηθεί έφεση για την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ενώ, «εξαπέλυσε» βολές κατά της αλβανικής δικαιοσύνης, ευχόμενος παράλληλα πως «κάποια στιγμή, θα λειτουργήσει».

«Δυστυχώς, σήμερα είχαμε την καταδίκη του. Από την πλευρά μας, ήταν μία αναμενόμενη απόφαση, αν κρίνουμε από τον τρόπο που στήθηκε αυτή η ιστορία. Γνωρίζαμε εξαρχής τον λόγο που στήθηκε αυτή η σκευωρία και είδαμε σήμερα ένα δικαστήριο που είχε επηρεασθεί από την κεντρική πολιτική, ώστε να δώσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επισημαίνει αρχικά ο Λεονάρντο Μπελέρης.

«Θέλουν ο Δήμαρχος Χειμάρρας να μην διοικήσει τον Δήμο»

«Ο λόγος (σ.σ. της δικαστικής απόφασης) είναι ξεκάθαρος, θέλουν ο Δήμαρχος Χειμάρρας να μην ασκήσει τα καθήκοντά του, να μην διοικήσει τον Δήμο. Θα γινεί έφεση από τη μεριά μας. Κάποια στιγμή, θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στην Αλβανία. Υπάρχει πολύς κόσμος έξω από τα δικαστήρια, ο οποίος έχει έλθει από την Αθήνα και τη Χειμάρρα, προκειμένου να μάς συμπαρασταθεί», συμπλήρωσε εν συνεχεία.

«Δυστυχώς, όσοι γνωρίζαμε το θέμα, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο σήμερα. Μία από τους δικαστές της έδρας ήταν και η Ιρένα Μανέκου – Γκιόκα, η οποία ορίζεται σε κάθε δικαστική υπόθεση με ανθρώπους που βρίσκονται απέναντι στον Έντι Ράμα. Η κυρία Γκιόκα είχε κατηγορηθεί για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα απόκτησης στοιχείων της ομογένειας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας», ολοκλήρωσε ο Λεονάρντο Μπελέρης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Στην απολογία του, ο Φρέντι Μπελέρης άσκησε δριμεία κριτική στη διαδικασία, τονίζοντας πως «σε κάθε συνεδρίαση, έχω δει από το κλουβί μία δίκη που θα μπορούσε να γίνει μία φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία.

Θέλω να σας πω με πλήρη βεβαιότητα ότι από την πρώτη μέρα που άρχισε αυτή η υπόθεση και έως σήμερα, είναι και παραμένει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν, προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μία εβδομάδα αργότερα. Το εν λόγω σχέδιο, το “χάλασαν” οι πολίτες της Χειμάρρας, που με εξέλεξαν Δήμαρχο», μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η απολογία του Φρέντι Μπελέρη:

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση, είχα προγραμματίσει να διαβάσω μόνο μερικές γραμμές, επειδή οι δικηγόροι είχαν εξηγήσει λεπτομερώς τα νομικά ζητήματα, αλλά δεδομένου ότι από την πλευρά σας, οι τελικές συζητήσεις της υπεράσπισης και του κατηγορουμένου διεκόπησαν, κάτι που γίνεται σπάνια έως ποτέ, δράττομαι της ευκαιρίας που μου δώσατε, εκθέτοντας εκτενώς τα τελικά μου επιχειρήματα.

Εκ των προτέρων, και προκειμένου να σας διευκρινίσω, κύριε Πρόεδρε της συνεδρίασης, σε σχέση με όσα έχω παρουσιάσει σε κάθε συνεδρίαση για τον τρόπο διεξαγωγής των δικαστικών συνεδριάσεων, διευκρινίζω ότι είναι δικαίωμά μου, να προβαίνω σε δηλώσεις όποτε το κρίνω απαραίτητο, με ή χωρίς διαβούλευση με τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς μου, έμαθα ότι τη συνεδρίαση διευθύνει ο Πρόεδρος με ενδιάμεσες εντολές και αποφάσεις, επομένως, τυχόν παρατηρήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή της συνεδρίασης απευθύνονται σε εσάς, υπό την ιδιότητα του Προέδρου. Επίσης, η απόφαση για την απόλυση της δικαστή, κυρίας Γκιόκα, αφού καθυστέρησε τη διαδικασία σχετικά με την καταγγελία μου κατά του υπηκόου Αμπντούλ Ράμα, επί δύο μήνες, επιτυγχάνοντας το στόχο, είναι προσωπική σας ευθύνη.

Προσωπική σας ευθύνη είναι και η αιτιολόγηση της απόφασης να απορριφθεί το αίτημα για χορήγηση άδειας προκειμένου να ορκιστώ ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας. Σε εκείνη την απόφαση, εσείς, λύσατε με την πολιτική σας επιχειρηματολογία τα προβλήματα που είχε ο Πρωθυπουργός, προτείνοντας αντισυνταγματικές λύσεις για την εγκαθίδρυση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Χειμάρρας.

Αξιότιμοι δικαστές, σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μία δίκη που θα μπορούσε να γίνει μία φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όταν θεωρείται ότι η δικαιοσύνη έχει παγιωθεί έπειτα από τουλάχιστον τριάντα χρόνια, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία, όταν η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αποδώσει δικαιοσύνη.

Αυτό το κλουβί όχι μόνο σε ισοπεδώνει ψυχολογικά, αλλά δυσχεραίνει και την επικοινωνία με τον δικηγόρο. Από εδώ λοιπόν που βρίσκομαι έχω δει τις συνεχείς προσπάθειες του εισαγγελέα, τον κ. Xholi, ο οποίος, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας, ώστε να δεχθείτε κάθε είδους δικό του αίτημα, χτυπούσε στο τραπέζι το στυλό του.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι βρίσκεστε υπό συνεχή πίεση, αλλά δεν φταίω εγώ γι’ αυτό, επιλέξατε να εκτελέσετε αυτό το καθήκον με προθυμία, όμως, εγώ όχι. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του Δήμου Χειμάρρας, όπου αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα, όχι με την ψήφο, αλλά με αστεία και ερασιτεχνικά κόλπα, ζητώντας από εσάς στη συνέχεια, ως δικαστικό σώμα, να πιστοποιήσετε αυτή την παρωδία.

Διάβασα προσεκτικά τα εισαγγελικά πορίσματα, πορίσματα που δείχνουν ξεκάθαρα μία μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων, την οποία τα επόμενα χρόνια, οι καθηγητές νομικής θα αναλύουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με τους φοιτητές τους ως την πιο γόνιμη βιβλιογραφική αναφορά για να δείξουν πώς μπορεί να χειραγωγηθεί μία δικαστική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αυτά τα πορίσματα, οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, σε αυτούς που τούς τα παρήγγειλαν, με την υπογραφή: “Η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς”. Αλλά σε καμία περίπτωση, τα πορίσματα αυτά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη από ένα δικαστικό σώμα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματα για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, το οποίο η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας.

Από αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα, προκύπτει ότι, παρ’ ότι δεν είχα ζητήσει συνοπτική εκδίκαση, η διαδικασία έγινε με την πρακτική της συνοπτικής εκδίκασης, αλλά χωρίς να επωφελούμαι από τη μείωση του 1/3 της ποινής. Ο τρόπος που έγινε η διαδικασία, επεβλήθη φανερά από τον εισαγγελέα.

Όλοι οι ισχυρισμοί της εισαγγελίας αμφισβητήθηκαν από τους δικηγόρους μου και αναλύθηκαν λεπτομερώς πως η εισαγγελική αρχή σε αυτήν την υπόθεση καθοδηγήθηκε από την αστυνομία από την αρχή έως το τέλος.

Σε κάθε στάδιο της ανάκρισης και της εκδίκασης, η εισαγγελία προσπάθησε να κατασκευάσει στοιχεία για να καλύψει τα λάθη και τις γκάφες της αστυνομίας, ώστε να μην βγει η αλήθεια στο “φως”.

Από την αρχή, με την έφεση κατά του μέτρου ασφαλείας ισχυριστήκαμε ότι από την εικοσιτετράωρη παρακολούθηση της αστυνομίας, προκύπτει ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ τον “Ναυτικό” της εισαγγελίας.

Η εισαγγελία δικαιολογεί ότι είναι αλήθεια ότι με παρακολούθησαν 24 ώρες το 24άωρο, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εξαντλητικό και για να το αποδείξει προσκόμισε κάποια πρόστιμα που πήρε ο “Ναυτικός” με ένα αυτοκίνητο, πριν από ένα χρόνο στην Αυλώνα και το ίδιο αυτοκίνητο φαίνεται κάπου μπροστά από μία καφετέρια όπου σύχναζα.

Επίσης, η ειδική εισαγγελία βρήκε έναν άνδρα που φορούσε κουκούλα σε μία φωτογραφία και αμέσως έριξε το “καπνογόνο” – μοιάζει με τον Αρσένη. Τον “ζωντανό” Αρσένη, στο ακροατήριο, δεν των ρώτησε για την φωτογραφία, αλλά τον ρώτησε για τα ρούχα που φορούσε.

Όταν φέραμε τον άνθρωπο που ήταν μαζί μου εκείνη την ημέρα, η ειδική εισαγγελία εξετάζει τις κάμερες, από που πέρασε, αριστερά ή δεξιά, και αυτό είναι αρκετό για να καταστήσει τον μάρτυρα αναξιόπιστο. Ζητήσαμε από το δικαστήριο να ξανακαλέσει τον “Ναυτικό”, να υπάρξει μία αντιπαράθεση μεταξύ τους, να τους εξετάσει το ίδιο το δικαστήριο, με τα δικά του μάτια, γιατί να εμπιστευθεί τα μάτια του αστυνομικού, άλλωστε τρία ζευγάρια μάτια δικαστών είναι περισσότερα από τα δύο μάτια του αστυνομικού, αλλά το δικαστήριο απέρριψε και αυτό το αίτημα.

Έχουμε επισημάνει ότι ο “Ναυτικός” λέει ψέματα, έχει καταδικασθεί για απάτη, η εισαγγελία πρέπει να επαληθεύσει τις δηλώσεις του. Είναι αδύνατον να παραμένω στη φυλακή με βάση τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που αποδεδειγμένα είναι απατεώνας και κλέφτης. Ένας 20άχρονος, πριν από δέκα χρόνια ήταν 10 ετών και δεν θα μπορούσε να έχει κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί μου, όπως ισχυρίσθηκε.

Όταν εξετάζεται εκ νέου, η ειδική εισαγγελία φροντίζει ότι ο “Ναυτικός” να λέει ότι η οικογένειά του είχε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί μου, μου πουλούσε ψάρια και βοηθούσε την οικογένεια, ενώ ο ίδιος “Ναυτικός” θα έπρεπε να έχει φοιτήσει στο σχολείο αυτά τα δέκα χρόνια που μου πουλούσε ψάρια, όπως είπε, στην Αυλώνα, σε ένα σχολείο που δεν θυμάται.

Αυτά τα δέκα χρόνια, αυτός ο “Ναυτικός” ήταν στις φυλακές Αυλώνας για απάτη και στις φυλακές Δυρραχίου για διάρρηξη διαμερισμάτων σε συναυτουργία με άλλους δράστες που δεν τους αποκάλυψε ποτέ.

Αντικρούσαμε την υποκλοπή, διότι η εισαγγελία είχε φτιάξει τα έγγραφα μετά τη σύλληψή μου τα κατάθεσε στο δικαστήριο εκτός προθεσμίας. Το ειδικό εφετείο, σε δίκη που άρχισε με τη δική μου έφεση, δέχεται ότι το αίτημα της εισαγγελίας είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά ζητά από την εισαγγελία Αυλώνας να αποστείλει μητρώο όπου θα σημειώνεται ο χρόνος υποβολής του αιτήματος στο δικαστήριο.

Λέει, λοιπόν, στην εισαγγελία, βρες ένα μητρώο, σημείωσε την ώρα και στείλτε το. Η εισαγγελέας Ματίλντα Πέσα βρήκε ένα πρωτόκολλο όπου υπέγραψε ένας ανώνυμος υπάλληλος του δικαστηρίου της Αυλώνας, όπου Πρόεδρος είναι ο αδελφός της, Ένκελ Πέσα, χωρίς όνομα και επώνυμο.

Έτσι, ένα άχρηστο μητρώο, με ανώνυμη υπογραφή, χρησίμευσε για τη νομιμοποίηση των ενεργειών της αστυνομίας χωρίς δικαστική απόφαση. Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση που η Γραμματέας πηγαίνει στη δουλειά στις 00:00 για ένα αίτημα που φαίνεται να έχει υποβληθεί στις 14:45, μία ενέργεια που μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο με εντολή του Προέδρου, του αδελφού της εισαγγελέας Πέσα.

Ζητήσαμε από τον εν λόγω Πρόεδρο το μητρώο υποκλοπών, το όνομα του υπαλλήλου που υπέγραψε το πρωτόκολλο της εισαγγελίας, αλλά αρνείται να απαντήσει, φυσικά θα καλύψει την αδερφή του και από εσάς θεωρήθηκε καθόλα φυσιολογική ενέργεια, δεν δεχθήκατε το αίτημα να ζητήσετε εσείς πληροφορίες από το δικαστήριο της Αυλώνας.

Αντικρούσαμε το ποινικό μητρώο της 12ης Μαΐου που είχε καταθέσει η εισαγγελία Αυλώνος, αλλά η ειδική εισαγγελία βρήκε έναν έμμισθο υπάλληλο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για να δηλώσει ότι οι αλλαγές στο σύστημα έγιναν την 6η Ιουνίου 2023, ενώ, στο ίδιο σύστημα είχε γίνει αλλαγή τουλάχιστον από τον Μάρτιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 το σύστημα είχε αλλάξει, μόνο τη 12η Μαΐου, όταν χρειάσθηκε να καθορισθεί το μέτρο ασφαλείας εναντίον μου, το σύστημα δεν είχε αλλάξει.

Αντικρούσαμε τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία χωρίς εισαγγελική άδεια, ότι σύμφωνα με τις πράξεις της εισαγγελίας Αυλώνας, οι υποκλοπές και η αστυνομική παρακολούθηση ξεκίνησαν μία ημέρα πριν από την καταχώρηση της ποινικής διαδικασίας στην εν λόγω εισαγγελία, αλλά για τον εισαγγελέα Xholi είναι ένα ολίσθημα της γραμματείας.

Τώρα περιμένουμε, τι στοιχεία θα κατασκευάσει η εισαγγελία ενάντια στα τηλεφωνικά αρχεία του “Ναυτικού” ή στις κάμερες της Ερμίρας Στόλη, που πήρε ως αποδεικτικό στοιχείο. Γι’ αυτό και ανεβλήθη η προηγούμενη συνεδρίαση, για να δοθεί χρόνος στην εισαγγελία να βγάλει από τα συρτάρια της αστυνομίας ή της εισαγγελίας Αυλώνος οποιαδήποτε άλλη επιστολή για να μπορέσει να εξηγήσει:

Πώς είναι δυνατόν ότι ο “Ναυτικός” βρίσκεται την ίδια μέρα και ώρα σε δύο διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα, τόσο στο κέντρο της Χειμάρρας μιλώντας στο τηλέφωνο και στην εισαγγελία της Αυλώνας, δίνοντας καταθέσεις, ώρα 14:00, και υπογράφοντας τη συμφωνία με την εισαγγελέα Ματίλντα Πέσα (έτσι είπε ο αστυνομικός Έρμαλ Αϊντίνι, αυτή η εισαγγελέας είχε την υπόθεση και επικοινωνούσε συνεχώς μαζί της), ώρα 15:00 της 8ης Μαΐου;

Πώς είναι δυνατόν ότι την ίδια μέρα και ώρα ο “Ναυτικός” να είναι σε δύο διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα, και στο κέντρο της Χειμάρρας που μιλά στο τηλέφωνο, και μαζί μου στο Ποτάμι, 2 χιλιόμετρα μακριά, τη 10η Μαΐου, ώρα 08:40;

Πώς είναι δυνατόν ο “Ναυτικός” να βρίσκεται σε δύο διαφορετικά μέρη την ίδια μέρα και ώρα, τόσο στην Αυλώνα όσο και στο αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας, τη 12η Μαΐου στις 18:00, να παραδώσει τα χρήματα που του είχε δώσει ο Παντελής, τα οποία μάλιστα και τα μέτρησε αλλά κανένα δαχτυλικό αποτύπωμα δεν βρέθηκε πάνω τους, και τη λίστα που είχε ο Παντελής, αλλά δεν βρέθηκε στην τσέπη του, και ο Αρσέν την παρέδωσε στον επιμελή αστυνομικό Έρμαλ Αϊντίνι;

Πώς επικοινώνησε ο “Ναυτικός” μαζί μου, την 11η Μαΐου, ώρα 17:10, χωρίς να βγει από το όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο μαγαζί Iceland, όταν την ίδια ημερομηνία και ώρα εγώ ήμουν μέσα στο μαγαζί;

Ίσως εδώ σε αυτή την περίπτωση, λόγω της σημασίας που έχει για την αστυνομία και την εισαγγελία, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μέθοδοι τηλεμεταφοράς και ειδικές μέθοδοι τηλεπαθητικής επικοινωνίας. Θα ακούσουμε την εισαγγελία, διότι κάτι θα έχει βρει αυτές τις πέντε μέρες που το δικαστήριο σας τους έδωσε χρόνο να πάρουνε μία ανάσα.

Αξιότιμοι δικαστές, η Αλβανία είναι μία μικρή χώρα, η οποία έχει γίνει ακόμη μικρότερη τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής φυγής των πολιτών της. Καλοί και κακοί, Έλληνες ή Αλβανοί, κατήγοροι και κατηγορούμενοι, είμαστε πολύ λίγοι. Γνωριζόμαστε λοιπόν καλά, και αργά ή γρήγορα, όλες οι αλήθειες θα βγουν στο “φως”.

Θέλω να σας πω με πλήρη βεβαιότητα ότι από την πρώτη μέρα που άρχισε αυτή η υπόθεση και έως σήμερα, είναι και παραμένει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Η απόφαση για τη σύλληψη ελήφθη την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου συμμετείχαν αρχηγοί από όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Αυτήν ακριβώς την απόφαση ήλθε να νομιμοποιήσει η πρόταση των εισαγγελέων. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν, προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μία εβδομάδα αργότερα. Το εν λόγω σχέδιο, το “χάλασαν” οι πολίτες της Χειμάρρας, που με εξέλεξαν Δήμαρχο.

Αυτός είναι και ο λόγος που συμπαρασέρνει αυτή την υπόθεση από την αρχή, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της δικαιοσύνης, το τεκμήριο της αθωότητας, της ισονομίας, της δίκαιας διαδικασίας, της δικαστικής ιεραρχίας κ.ά.

Όλες οι αποφάσεις σας, ήταν πολιτικές. Η άρνηση της ειδικής άδειας για την ορκωμοσία ήταν –επίσης– πολιτική, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες. Αυτό το σκέλος της απόφασης απορρίφθηκε από το εφετείο. Πολιτική απόφαση αποτελεί και το γεγονός ότι οι καταγγελίες μου εκκρεμούν χωρίς κάποια απάντηση, παρόλο που έχει παρέλθει πολύς χρόνος.

Επίσης και το αίτημα της εισαγγελίας για φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών δεν έχει καμία νομική λογική. Αυτή η ποινή δεν έχει ζητηθεί για κανέναν κατηγορούμενο με την ίδια κατηγορία. Όλες οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για αυτήν την κατηγορία είναι ένα έτος με αναστολή.

Δύο Δήμαρχοι με την ίδια κατηγορία, όχι μόνο δεν βρίσκονται στη φυλακή όπως εγώ, αλλά παραμένουν στην θέση τους, εξασκώντας τα καθήκοντά τους. Όπως είναι φυσικό, προκύπτει το ερώτημα: Γιατί βρίσκομαι αντιμέτωπος με αυτή τη διάκριση;

Το αίτημα της εισαγγελίας δεν έχει καμία πρόθεση να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο μόνος σκοπός της είναι να με καταδικάσει σε φυλάκιση για όσο χρόνο χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για να “διεξάγει” νέες εκλογές στη Χειμάρρα.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ακόμα και σε αυτόν τον στόχο θα αποτύχουν, γιατί όσες φορές και να γίνουν εκλογές στη Χειμάρρα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Οι κωφοί άκουσαν και οι τυφλοί είδαν, τους πολίτες της Χειμάρρας δεν μπορούν να τους ξεγελάσουν όπως ιστορικά κανείς δεν μπόρεσε.

Είναι άδικο να δίνεται εθνική χροιά σε αυτό το θέμα και αναληθές και ταυτόχρονα προσβλητικό και απερίσκεπτο, όχι μόνο για τους πολίτες της Χειμάρρας που με ψήφισαν, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και κατά της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Η αποκλειστικότητα του πατριωτισμού δεν ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό, την αστυνομία, την εισαγγελία και τους “πατροναδόρους” του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά είναι συνταγματικό καθήκον κάθε πολίτη.

Δεν είναι πατριωτισμός να συντάσσεσαι με δημοσιογράφους και δικηγόρους που θέλουν να παίζουν τον ρόλο του δικαστή για να υπηρετήσουν το καθεστώς ή τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη χώρα και να μην κάνεις τίποτα που βλάπτει την ανεξαρτησία και την πρόοδο αυτής, να εφαρμόσεις το Σύνταγμα και τους νόμους, ανεξάρτητα από το στιγμιαίο προσωπικό κόστος που μπορεί να έχεις.

Πατριωτισμός είναι να ασκήσεις το καθήκον σου με εντιμότητα, όχι να γίνεσαι “εργαλείο” στιγμιαίων πολιτικών στόχων. Πατριωτισμός είναι να φέρεις ποινική ευθύνη σε οιονδήποτε, όσο ισχυρός κι αν είναι. Πατριωτισμός είναι να αντιμετωπίζεις όλους ισότιμα, ως ίσους πολίτες της ίδιας χώρας, να χρησιμοποιείς τα ίδια μέσα έρευνας και εκδίκασης για όλους, να μην κρύβεις παραβάσεις του νόμου από οποιονδήποτε που τις διέπραξε.

Κύριε Xholi, στην κατάσταση των πράξεων αυτού του φακέλου, ο μόνος νόμιμος τρόπος θα ήταν να αποσύρετε την κατηγορία και να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση που έβαλε σε δοκιμή το δικαστικό σύστημα.

Είμαι ήρεμος και με πλήρη εμπιστοσύνη. Δεν αισθάνομαι ένοχος για καμία κατηγορία. Αργά ή γρήγορα, θα βρω το δίκιο μου. Θα ήθελα να είναι αυτό το δικαστικό σώμα που θα βάλει τέλος σε αυτή τη φάρσα και τον παραλογισμό. Αν αυτό δεν συμβεί, έχω αρκετή υπομονή για να φτάσω την υπόθεση μέχρι τέλους.

Αξιότιμοι δικαστές, σε ελάχιστες περιπτώσεις στη ζωή ενός απλού ανθρώπου δίνεται η ευκαιρία να πει ένα μεγάλο ναι ή ένα μεγάλο όχι. Από αυτήν την άποψη, εσείς οι δικαστές είστε τυχεροί που αυτή η ευκαιρία σας δίνεται πάμπολλες φορές. Αυτή η διαδικασία είναι μία από τις περιπτώσεις εκείνες, όπου τίθεστε ενώπιον της ιστορίας.

Σήμερα θα πρέπει να πείτε “όχι” στην πίεση της εξουσίας, την τιμωρία χωρίς στοιχεία, τις διακρίσεις, να πείτε “όχι” στον αρρωστημένο εθνικισμό, να πείτε “ναι” στη διάκριση των εξουσιών, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, την ισότητα ενώπιον του νόμου.

Η ιστορία σέβεται και τιμά όσους παίρνουν τη σωστή απόφαση, οι άλλοι είναι απλώς παροδικοί. Ως παροδικούς και πιστούς στο κόμμα – κράτος θα αντιμετωπίσει η ιστορία τους εισαγγελείς, κυρία Bejko και κύριο Xholi.

Έχω την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπηρετήσατε επαρκώς την εξουσία και τον κατά φαντασίαν πατριωτισμό. Παρακαλώ, είναι πλέον καιρός να υπηρετήσετε και τη Δικαιοσύνη, η οποία, κατά τον Αριστοτέλη, είναι η ύψιστη από όλες τις αρετές».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή