«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»... ΣΚΕΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Στον «αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών: Η στάση της σκοπιανής προέδρου και η ηχηρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

Όπως είχε προαναγγείλει και προεκλογικά, η νέα Σκοπιανή πρόεδρος που ηγείται του εθνικιστικού VMRO, θα αποκαλεί τη χώρα της... όπως θέλει. «Θα έχουμε ζητήματα αν γίνει αυτό», είχε πει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον «αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών: Η στάση της σκοπιανής προέδρου και η ηχηρή απάντηση από το ΥΠΕΞ
6'

Στον «αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών! Η κατάπτυστη συμφωνία που παραχωρεί μέρος του ονόματος «Μακεδονία» στις εθνικιστικές και ανιστόρητες επιδιώξεις της γείτονα, αποτελεί στην ουσία κενό γράμμα, με επιλογή των Σκοπιανών.

Η νέα πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ, στην ορκωμοσία της σήμερα, το είπε και το... έκανε, αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία» σκέτο, παραβιάζοντας ακριβώς τον βασικότερο όρο -αλλά και την ουσία - της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελληνίδα πρέσβειρα που ήταν καλεσμένη στην εκδήλωση, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δεν άργησαν να επέλθουν και άλλες επίσημες αντιδράσεις, η πρώτη μάλιστα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπενθύμισε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στην ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναφέρει ότι οι διμερείς μας σχέσεις ουσιαστικά εξαρτώνται από την τήρηση της συμφωνίας, άσχετο αν η τωρινή κυβέρνηση τίθεται ενάντια σε αυτή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας της Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Αντιδράσεις κι από την αντιπολίτευση, με επίθεση Κασσελάκη σε Μητσοτάκη

Στις εξελίξεις αντέδρασαν το απόγευμα της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ειρωνεύεται τον πρωθυπουργό, περί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Γιατί αποχώρησε η ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;

Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά «το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί».

ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου. Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε. Τα κόλπα κομμένα.

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια. Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους.

Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες. Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της».

ΠΑΣΟΚ: Βαρύτατη πρόκληση η αναφορά στη «Μακεδονία» - Αναμένουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης

Για «βαρύτατη πρόκληση» από πλευράς της νεοεκλεγείσας προέδρου των Σκοπίων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αναμένει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών Δημήτρη Μάντζου:

«Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση.

Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για «ζητήματα» που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά. Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Πυρά κατά της νέας προέδρου των Σκοπίων Σιλιάνοφσκα, εξαπέλυσε ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, το DUI, του Αλί Αχμέτι.

Ειδικότερα, εγκάλεσε την πρόεδρο της χώρας για την παρέμβασή της κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα, λέγοντας πως παραβίασε το Σύνταγμα των Σκοπίων και πως προκαλεί πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή