Εκτός ορίων ξανά ο Ομέρ Τσελίκ: «Ο Δένδιας θέλει να καταπιεί ολόκληρη την Κύπρο»

Οι Διακηρύξεις Φιλίας φαίνεται ότι έχουν μείνει μόνο στις... υπογραφές, με την τουρκική πλευρά να προβαίνει σε ακραίες επιθέσεις ξανά, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, τα νερά του Αιγαίου «θερμαίνονται» στην Κάσο, όπου η Τουρκία έχει συγκεντρώσει πολεμικά πλοία, τα οποία παρακολουθούνται από ελληνικά.

Εκτός ορίων ξανά ο Ομέρ Τσελίκ: «Ο Δένδιας θέλει να καταπιεί ολόκληρη την Κύπρο»
3'

«Πολεμική ατμόσφαιρα» γύρω από τη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, όπου με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία. Εκεί, πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου. Το πλοίο δεν έχει παρενοχληθεί, οι Τούρκοι ωστόσο του ζήτησαν να σταματήσει τις εργασίες καθώς βρίσκεται «εντος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Για τη νέα προκλητική τους στάση επί του πεδίου, οι Τούρκοι επικαλούνται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος αλλά και ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες καταφέρονται κατά του... Άδωνι Γεωργιάδη και της Δέσποινας Βανδή, λόγω των δηλώσεων του πρώτου και της ηρωικής άρνησης της δεύτερης, να τραγουδήσει σε εκδήλωση στη Σμύρνο, κάτω από το λάβαρο του σφαγέα των Ελλήνων Κεμάλ Ατατούρκ.

Στο στόχαστρο και του Ομέρ Τσελίκ ο Νίκος Δένδιας

Τη σκυτάλη πήρε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο ξανά τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, οι δηλώσεις και η στάση του οποίου, φαίνεται ότι έχει εξοργίσει τη γείτονα.

Ο Ομέρ Τσελίκ βρήκε αφορμή να ανακαλύψει ότι η χώρα του θα πρέπει να "υπερασπιστεί" την Κύπρο -ναι το νησί στο οποίο οι ίδιοι εισέβαλαν". Κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Γιορτάσαμε την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης (σ.σ. εννοεί τον Αττίλα), που είναι ένα από τα σημαντικά στάδια της τουρκοκυπριακής υπόθεσης. Βλέπουμε από τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς ότι είναι σημαντικό για εμάς να προστατεύσουμε το Κυπριακό ζήτημα. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι δεν υπάρχει ομοσπονδιακή λύση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας. Φαίνεται ότι η δήλωση του Έλληνα υπουργού δεν αναφέρεται σε μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά μάλλον την έκανε για να "καταπιεί" ολόκληρη την Κύπρο. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι δυνατό».

Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να προσθέσει το... αδιανόητο: «Η Ειρηνευτική Επιχείρηση όχι μόνο προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους, αλλά έσωσε και τους Ελληνοκυπρίους εκεί από τα χέρια αυτών των συμμοριών», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε: «Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια είναι γεμάτες αγένεια, αλαζονεία και παραλήρημα. Η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου τερμάτισε τις απόπειρες γενοκτονίας. Οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι και έχουν χάσει τον ύπνο τους».

Αναφορικά με τη Δέσποινα Βανδή και την πρόσφατη άρνησή της να συμμετέχει σε συναυλία στην Σμύρνη, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε: «Η ασέβεια της Ελληνίδας τραγουδίστριας προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ είναι άλλο ένα παράδειγμα ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή