Γεραπετρίτης για Κάσο: Ανυπόστατα και ψευδή όσα ακούστηκαν, η Γαλάζια πατρίδα είναι παράνομη αξίωση

Γιώργος Γεραπετρίτης: Όσα είπε ο υπουργό Εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά 
1'

«Ήταν μια συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών επαφών. Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Τέθηκαν τα ευρωτουρκικά, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό», είπε ο κ. Γεραπετρίτης για τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως υπήρξε προετοιμασία της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη στο τέλος Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Για το Κυπριακό είπωθηκε πως τα μέρη πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου «Χωρίς συζήτηση και διάλογο δεν μπορεί να υπάρξει λύση»

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως «πάντοτε θα υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας. Έχουμε στάση αυστηρή. Να προχωρήσουμε σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δούμε πως μπορούμε να μπούμε σε πιο σύνθετα ζητήματα. 13 μήνες μετά σε μια αποτίμηση εγώ αισθάνομαι ικανοποίηση»

Για την Κάσο είπε: «Υπάρχει στρέβλωση σε επίπεδο γεγονότων. Δεν προέκυψε κρίση, δεν υπήρξε ένταση. Καμία αναγνώριση αξίωσης της τουρκικής πλευράς. Όσα ακούγονται είναι ανυπόστατα και ψευδή. Ολοκληρώθηκε η έρευνα, το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνα, είναι ευρωπαϊκό έργο»

«Η Γαλάζια πατρίδα είναι παράνομη αξίωση της Τουρκίας. Δεν θα υπαναχωρήσει από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν πιστεύουμε ότι επειδή καθίσαμε στο τραπέζι θα πάψουν να υφίστανται τέτοιες θέσεις της Τουρκίας. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε και να μην υπαναχωρούμε. Δεν μπορούμε σε ένα χρόνο να πάμε από το μηδέν στο εκατό», υπογράμμισε.

Για τα Σκόπια είπε: «Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να υποχρεώσουμε σε συμμόρφωση»