Hurriyet: «Η Τουρκία θέλει να συζητήσει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου»

Νέα τουρκική πρόκληση καθώς η γείτονα θέλει να θέσει στο τραπέζι όλες τις παράνομες και αβάσιμες απαιτήσεις της για το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι «αν δε βρεθεί λύση η Άγκυρα θέλει να οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο». Την ίδια ώρα ωστόσο, οι Γερμανοί ξεκαθαρίζουν ότι εάν δεν σταματήσουν οι γείτονες τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τότε δεν έχει... Eurofighter.

Hurriyet: «Η Τουρκία θέλει να συζητήσει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου»
3'

Απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη δίνουν ανώτατες τουρκικές διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα Hurriyet λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις των δύο χωρών για τα θέματα του Αιγαίου, εννοώντας προφανώς ότι θα παραμείνουν αμετακίνητοι στις προκλητικές τους θέσεις.

Οι τουρκικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα Χουριέτ, αναφέρουν ότι «αν δεν βρεθεί λύση μεταξύ διμερών σχέσεων, η Άγκυρα θα οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο ότι:

-Σύμφωνα με την Τουρκία, δεν είναι απολύτως δυνατό να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών προβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα. Είναι νομική απαίτηση να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα μαζί.

- Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και κρίση και έτσι να δημιουργήσει μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις.

-Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου,
των γεωγραφικών σχηματισμών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, η στρατιωτικοποιήση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η διαχείριση του FIR.

-Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης βάλει στην ατζέντα της να μεταφέρει τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει επίσης να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στην εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

-Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της που αρνείται την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, που δεν αναγνωρίσει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, που περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, που εν ολίγοις, που εκφοβίζουν την τουρκική μειονότητα.

-Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Γερμανικό ράπισμα σε Τουρκία: Αν θέλετε Eurofighter αυτά δεν θα πετούν στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα ωστόσο, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, παραδοσιακά... φιλότουρκη, τους «τραβάει τα γκέμια» σχετικά με την προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, για σκληρότατους όρους από πλευράς Γερμανίας, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση για την πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, κάνουν λόγο μέσα της γειτονικής μας χώρας.

euro1-782x405.jpg

Ο όρος της Γερμανίας για τις πωλήσεις Eurofighter στην Τουρκία: «Απαγόρευση πτήσεων στο Αιγαίο» »

«...Εγκατάλειψη των σκληρών δηλώσεων που απευθύνονται στην Ελλάδα και παραίτηση από τις εδαφικές διεκδικήσεις στα νησιά του Αιγαίου. Εάν δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το Eurofighter. Επειδή οι άλλες τρεις χώρες...»

Όπως αναφέρεται σε σχετικά ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων για να αλλάξει στάση η Γερμανία - που προς το παρόν «μπλοκάρει» την πώληση των αεροσκαφών της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και η Βρετανία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία - θα πρέπει η Τουρκία όχι μόνον να μην τα στέλνει στο Αιγαίο αλλά και να εγκαταλείψει την πολιτική των αμφισβητήσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα ίδια μέσα η Γερμανία απαιτεί ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις σκληρές δηλώσεις που έχουν ως στόχο τη χώρα μας.

euro2-782x402.jpg

"Ο όρος της Γερμανίας για το Eurofighter: Αιγαίου": "RND: Για την Τουρκία έχει τεθεί ο όρος "να μην πετάξει στο Αιγαίο"".

Η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται μετά από τρεις ημέρες διαρροών τουρκικής αισιοδοξίας για την απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών που αποτελούν «γέφυρα» ανάμεσα στην τέταρτη και την πέμπτη γενεά αεροσκαφών και τα οποία απελπισμένα χρειάζεται η Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή