Αποκαλυπτήρια σήμερα για τον ελληνικό θόλο - Το σχέδιο για το «Iron Dome»

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας - Στο επίκεντρο η αεράμυνα

Αποκαλυπτήρια σήμερα για τον ελληνικό θόλο - Το σχέδιο για το «Iron Dome»
Αρχείου - Eurokinissi
3'

Τη φιλοσοφία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όρους 21ου αιώνα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

«Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις HΠΑ, 800 και. Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, μέσα στο ’25 αυτό να έχει τελειώσει… Κάθε πόλη και στάδιο δεν μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα. Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς ώστε να μεγαλώσουμε», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα ανέφερε ότι κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα έχει δυνατότητα αντι – drone και τη δυνατότητα να εκπέμπει drones. «Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές» τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι «θα πάμε σε μία μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης, ναυτοδικεία και αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν στην πραγματικότητα καμία ανάγκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, έρχονται σημαντικές αλλαγές, με επίκεντρο το άμεσο κλείσιμο συνολικά 33 μονάδων που δεν έχουν καμία απολύτως επιχειρηματική αξία (έως το 2030 ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει το κλείσιμο συνολικά 132).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός συνεκτικού και συνολικού σχεδίου αεράμυνας της χώρας. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει, ουσιαστικά, την προστασία του συνόλου των νησιών του Αιγαίου πελάγους, αλλά και της ενδοχώρας από μια σειρά συστημάτων τα οποία θα δημιουργούν ομπρέλα εναντίον απειλών όλων των ειδών.

Θα υπάρχει anti-drone σύστημα και εν συνεχεία αντιαεροπορικές συστοιχίες όπλων που θα αντιμετωπίζουν απειλές μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Προφανής σκοπός στην ανάπτυξη του θόλου αυτού είναι η μείωση του ρόλου που αυτή τη στιγμή διαδραματίζουν στον σχεδιασμό τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελλείψει βεβαίως πραγματικών αντιαεροπορικών δυνατοτήτων.

Πρακτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων TOR-M1 και OSA/AK, των HAWK και ενίσχυση των Patriot που θα παραμείνουν στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για αρκετά ακόμη χρόνια. Ήδη έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για την αντικατάσταση όλων αυτών των συστημάτων και εξετάζεται από την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων.

Στον σχεδιασμό φαίνεται ότι έχουν αρκετά κεντρική θέση τα συστήματα που αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από ισραηλινές εταιρείες, εξέλιξη η οποία δεν είναι ασύνδετη τόσο με τις πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας και Ισραήλ όσο και με την αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Στις συζητήσεις που διεξάγονται, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δυνατότητες συμπαραγωγής στις οποίες η Αθήνα αποδίδει μεγάλη βαρύτητα. Επαφές για τη δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων γίνονται και με εταιρείες από άλλες χώρες που αναπτύσσουν αυτού του είδους τα συστήματα.

Στην πράξη, η αντιαεροπορική ομπρέλα αποτελεί στοιχείο της νέας δομής δυνάμεων, με βάση την οποία τίθενται «οροφές» προσαρμοσμένες στην εποχή και στον αριθμό μονάδων επιφάνειας του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ιδιαίτερα για το Πολεμικό Ναυτικό, ουσιαστικά η οροφή κινείται μεταξύ 12 και 14, με τέσσερις FDI, τέσσερις MEKO (με κάποιες προσθήκες, όχι όμως αναβάθμιση), τις παλιές «S» για όσο ακόμη αντέξουν, ενώ για νέες μονάδες οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται στο πρόγραμμα κορβετών (EPC) κι στις φρεγάτες Constellation.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
10:47ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα SOS του ΔΕΗ Christmas Factory