Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Γκίνης στο Newsbomb.gr για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Γκίνης μίλησε στο Newsbomb.gr για την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πιθανό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που δημιουργεί νέα δεδομένα στη διεθνή σκηνή
5'

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Με την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι φήμες για τερματισμό της σύγκρουσης φαίνεται να «φουντώνουν».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Γκίνης μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε τις πιθανές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να πάρει ο πόλεμος, τις κινήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και τη σημασία των τελευταίων στρατιωτικών εξελίξεων.

Αρχικά επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη εκφράσει, με έμφαση, την πρόθεσή του να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. Παρόλο που οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις που θα θέσει δεν έχουν γίνει γνωστοί, ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος Πρόεδρος θα προωθήσει μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως βασικό στοιχείο τη θέση του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος, με κάποιο τρόπο, φαίνεται να θέλει να τον τερματίσει. Προφανώς αυτό θα γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα τις ακριβείς προϋποθέσεις και τους όρους που θα θέσει. Επίσης, μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η Ρωσία σε αυτή τη διαδικασία. Ένα είναι σίγουρο: ο νέος Πρόεδρος, που αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο, έχει εκφράσει με εμφατικό τρόπο την πρόθεσή του να οδηγήσει προς τον τερματισμό του πολέμου. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια νέα κατάσταση», είπε αρχικά.

Σχετικά με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ο Κωνσταντίνος Γκίνης τόνισε ότι, παρά τη χρήση σύγχρονων όπλων και από τις δύο πλευρές, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον. Οι εμπλεκόμενες πλευρές εστιάζουν περισσότερο στην ενίσχυση της θέσης τους, ενόψει μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης.

«Όσον αφορά το πεδίο της μάχης, η χρήση των όπλων και από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στους επόμενους δύο μήνες. Υπάρχει ένταση σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν ρητορικές που προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανές διαπραγματεύσεις. Είναι εμφανές ότι κάθε πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση, ώστε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο Τραμπ ήταν ενήμερος για τις αποφάσεις της διοίκησης Μπάιντεν και τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία σημείωσε ότι, αν και πιθανόν οι σύμβουλοί του να είχαν λάβει κάποια πληροφόρηση, δεν είχαν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις.

«Δεν γνωρίζω αν ο ίδιος ο Τραμπ ήταν ενήμερος, αλλά σίγουρα κάποιοι από τους συμβούλους του είχαν κάποια πληροφόρηση. Ωστόσο, δεν είχαν λόγο πάνω σε αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι βρίσκονται στη φάση της μεταβίβασης εξουσίας. Στην Αμερική, σε αυτές τις περιπτώσεις, συγκροτούνται ομάδες από την πλευρά του εν ενεργεία Προέδρου αλλά και του εκλεγμένου. Αυτές συνεργάζονται για να ενημερώσουν τη νέα διοίκηση για την τρέχουσα κατάσταση. Θεωρώ ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, είχαν ενημέρωση για τη χρήση αυτών των πυραύλων», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, τα συγκεκριμένα όπλα που δόθηκαν δεν αποτελούν κάτι τόσο "τρομερό". Η χρήση τους απαιτεί συνδυασμό με άλλες δυτικές δυνατότητες, όπως συστήματα προσδιορισμού στόχων, για να είναι αποτελεσματικά».

Οι ενέργειες της Ρωσίας

Σχετικά με τον πύραυλο που χρησιμοποίησε πρόσφατα η Ρωσία, ο αναλυτής υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέα τεχνολογία. Ανέφερε ότι η δοκιμή αυτή είχε περισσότερο το χαρακτήρα επίδειξης ισχύος παρά επιχειρησιακής αναγκαιότητας, καθώς το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με ήδη διαθέσιμα μέσα. Κατά τη γνώμη του, ήταν μια συμβολική κίνηση από την πλευρά του Πούτιν για να σταλεί μήνυμα στις δυτικές δυνάμεις.

«Ο πύραυλος αυτός δεν είναι κάτι νέο. Παρότι ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πούτιν, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Θεωρώ ότι ήταν περισσότερο μια επίδειξη ισχύος, παρά μια ουσιαστική επιχειρησιακή ενέργεια. Το αποτέλεσμα που πέτυχε θα μπορούσε να επιτευχθεί και με άλλα, ήδη διαθέσιμα όπλα, όπως αεροσκάφη ή εκτοξευτές. Κατά τη γνώμη μου, στόχος αυτής της κίνησης ήταν να σταλεί ένα μήνυμα δύναμης», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γκίνης.

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Κωνσταντινος Γκίνης εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος από τον πόλεμο, εκτός αν σημειωθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, την οποία όμως θεωρεί απίθανη. Όπως ανέφερε, τους επόμενους μήνες πιθανόν να παρατηρηθεί αυξημένη ρητορική από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά δύσκολα θα σημειωθεί κάποια κίνηση που θα εμπλέξει τη Ρωσία σε σύγκρουση με δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα, εκτός αν δούμε μια ευρύτερη σύγκρουση, κάτι που θεωρώ απίθανο στους επόμενους δύο μήνες. Παρότι η ρητορική παραμένει υψηλή, η Ρωσία δύσκολα θα προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών ή σε επίθεση κατά στόχων του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι επικεντρώνεται στο να διατηρήσει τη θέση της ή να βρεθεί σε πλεονεκτικότερη κατάσταση ενόψει των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Περιμένουμε να δούμε το πλαίσιο που θα φέρει ο νέος Πρόεδρος για τον τερματισμό της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις