Καθηγητής Ντιμιτρόφ: «Δεν υπήρχαν «Μακεδόνες» στο Μεσαίωνα»

Τα δύο τελευταία μνημεία που ανεγέρθηκαν στα Σκόπια, αυτό του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Ντούσαν και του αρχηγού της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, παρουσιάζουν με μεγάλη λάμψη τη Σερβική Φύση του Μακεδονισμού, ως κοινωνικο-πολιτικό φαινόμενο, δήλωσε ο ιστορικός καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ.

Καθηγητής Ντιμιτρόφ: «Δεν υπήρχαν «Μακεδόνες» στο Μεσαίωνα»
2'

Ο Βούλγαρος ιστορικός και διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Σόφια, σε ερώτηση του βουλγαρικού ‘Φόκους’ πως σχολιάζει την ανέγερση των τελευταίων δύο αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων, του Σέρβου αυτοκράτορα Στέφανου Ντούσαν και του δημιουργού της Γιουγκοσλαβίας, Ιωσήφ Μπροζ Τίτο είπε τα εξής:

«Στην πραγματικότητα, η ανέγερση του μνημείου του Σέρβου Ντούσαν στα Σκόπια, προβλημάτισε ορισμένα δημόσια πρόσωπα, αμέσως, όμως, εφηύραν ακόμη ένα ιστορικό ψέμα.

Του έδωσαν ένα τίτλο: εκτός από Βασιλιάς των Σέρβων, ήταν Βασιλιάς των Βουλγάρων και των Μακεδόνων.

Δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος («Μακεδόνων» στην εποχή του Ντούσαν).

Όπως γνωρίζουμε από τις βυζαντινές ιστορικές πηγές, αναφέρεται ως βασιλιάς των Σέρβων, των Βουλγάρων και των Βυζαντινών, στις περιοχές, δηλαδή, που κατοικούσαν αυτοί οι λαοί.

Το ενδιαφέρον είναι ποιοι είναι αυτοί οι Βούλγαροι που έγιναν μέρος του βασιλείου του Στέφανου Ντούσαν;

Ο Σέρβος βασιλιάς είχε καταλάβει τμήματα της Βαρντάρσκας και τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας, ποτέ δεν είχε έρθει στα σημερινά βουλγαρικά εδάφη.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον. Που ζούσαν αυτοί οι Βούλγαροι και τους ονομάζουν τώρα αυτοί «Μακεδόνες» που υποτίθεται ότι βασιλιάς τους ήταν ο Στέφανος Ντούσαν;

Ορισμένες προσωπικότητες των Σκοπίων, διαμαρτύρονται με οργή για την ανέγερση του μνημείου του Σέρβου ηγεμόνα, γιατί δεν έχει να κάνει τίποτε με το σημερινό νοτιοσλαβικό κράτος, ούτε με τα εδάφη που κατοικούνταν από Βουλγάρους στη γεωγραφική Μακεδονία, όπως αναφέρεται στον τίτλο του.

Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι δεν ήταν φοβισμένοι με τις ονομασίες των γεωγραφικών περιοχών, που ενδέχεται να κατοικούνταν από διάφορους λαούς και να δηλώνουν ότι είναι ηγεμόνες τους.

Αναφέρω τον βασιλιά Συμεών και τον Ιβάν Ασέν, ή ακόμη και τον Ιβάν Αλεξάντερ είχε ισχυριστεί ότι ήταν βασιλιάς των Βουλγάρων και των Βυζαντινών, ο Καλογιάν είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς των Βουλγάρων και των Βλάχων, κλπ.

Οι Σέρβοι βασιλιάδες απλώς ακολούθησαν ένα μεσαιωνικό μοντέλο στο οποίο όμως, πουθενά δεν έχουμε δει ως τίτλο που να εμπεριέχει την έννοια του «Βασιλιά των Μακεδόνων», εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

Όσο για τον Γιόσιπ (Ιωσήφ) Μπροζ Τίτο, απλά δεν μπορώ να σχολιάσω εδώ. Μνημείο του ανέγειραν και στην Μπίτολα (Μοναστήρι) για έναν άνθρωπο που στη διακυβέρνησή του, σκοτώθηκαν πάνω από 30.000 πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους και άλλοι 120 χιλιάδες φυλακίσθηκαν.

«Αν είναι χαρούμενοι με αυτά τα μνημεία, ας τα αφήσουν εκεί στημένα», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή