Washington Times: Ο Ναμί εκτιμά πως ήρθε η ώρα λύσης Κυπριακού

Σημαντικές εξελίξεις, τους επόμενους μήνες, για την επίλυση του κυπριακού βλέπει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών στα Κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, όπως λέει σε συνέντευξη του στην «Ουάσιγκτον Τάιμς» με τίτλο «υπουργός βλέπει εντός μηνών σπάσιμο του αδιεξόδου στη μακρά διαίρεση της Κύπρου».
7'

Ο κ. Ναμί υποστηρίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της αξιοποίησης του ενδεχόμενου πλούτου από το φυσικό αέριο, μεγάλα κοιτάσματα του οποίου έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η μελλοντική εξαγωγή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια.

«Βεβαίως προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του σεναρίου είναι να προηγηθεί η λύση του κυπριακού» τόνισε ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εκτενούς συνέντευξής του, όπου παρέθεσε και τις εκτιμήσεις του για τον ρόλο της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με τις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα.

Η εφημερίδα γράφει πως μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες για την επανένωση, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο με το ένα μάτι στραμμένο στην κατανομή των ενδεχόμενων κερδών από τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα μεταξύ της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Το επόμενο βήμα, συνεχίζει η «Ουάσιγκτον Τάιμς», αφορά στη συμφωνία για τις διεκδικήσεις περιουσιών, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και τις εγγυήσεις ασφάλειας. Μολονότι ο κ. Ναμί χαρακτήρισε τα θέματα «δύσκολα και απαιτητικά», προέβλεψε με βεβαιότητα ότι αποτελεί πλέον «θέμα μηνών κι όχι ετών η ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών και η δημιουργία μιας συμφωνίας συνολικής διευθέτησης». «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η πολιτική βούληση για την επίτευξη συμβιβασμών» πρόσθεσε.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι το 2004, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση –το οποίο είχαν επικυρώσει οι Τουρκοκύπριοι- και η Κύπρος εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως διαιρεμένη νήσος. Η κυπριακή οικονομία ωστόσο έχει πληγεί βαριά, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έκθεσής της στην πληττόμενη από την ύφεση ελληνική οικονομία. Υποχρεώθηκε να πάρει διεθνή βοήθεια 14 δις δολαρίων για την διάσωση του τραπεζικού της συστήματος. Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ναμί θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να μπορέσουν οι Ε/Κ να αποκτήσουν το βιοτικό επίπεδο που διέθεταν πριν την οικονομική κατάρρευση.

«Για να μπορέσει ωστόσο να επιτευχθεί αυτό σε συντομότερο διάστημα χρειάζεται ένα άλμα» δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι αυτό «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίλυσης του κυπριακού».

Η «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρει ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ διαπραγματευτές συναντώνται τώρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι ηγέτες τους αναμένεται να ελέγξουν την πρόοδο των συνομιλιών πριν από τα τέλη Μαρτίου. Τα δύο μέρη θα λάβουν μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία περιλαμβάνεται η διεύρυνση των δεσμών μεταξύ των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων, η συνεργασία στον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος, της προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και καταπολέμησης του εγκλήματος και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης (μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος).

Η Τ/Κ πλευρά προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» υποσχόμενη την μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος που ελπίζει να πάρει τελικά από την Τουρκία.

«Πρόκειται για κάτι που παρέχει κίνητρα στους εταίρους μας για την επανένωση» δήλωσε ο κ. Ναμί, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε πράγματι να καταστήσουμε τη συμφωνία πολύ περισσότερο ελκυστική». «Ίσως, από την πλευρά μας, να πρόκειται για τη δική μας ήπια ισχύ (soft power)» πρόσθεσε.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί η κυβέρνηση Ομπάμα συνέβαλε στην προώθηση των συνομιλιών για την επανένωση. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Κύπρου της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα καθοριστική για να μπει η τελευταία τελεία στο χαρτί».

Σχετικά με τα ενεργειακά κι ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος και η εφημερίδα αναφέρονται στη σημασία των κοιτασμάτων, που ενίσχυσε τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και προσδιορίζουν ότι η επιδίωξη του κέρδους από τα κοιτάσματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καινοφανή περιφερειακή συνεργασία, «ειδικά μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

«Χρειαζόμαστε έναν καταλύτη για να καταστήσουμε ισχυρότερη τη σύνδεση Ισραήλ, Τουρκίας, Ευρώπης και εάν κοιτάξουμε την εικόνα από αυτήν την οπτική γωνία όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επίλυση του κυπριακού» τόνισε ο κ. Ναμί προσθέτοντας ότι «το έχουμε σχεδόν πετύχει. Πρόκειται για ένα σχέδιο με ελάχιστους κινδύνους και τεράστιες αποδόσεις. Διαθέτει τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας».

Η κρίση στην Ουκρανία και το φυσικό αέριο

Παράλληλα, αντλώντας συμπεράσματα από την ουκρανική κρίση, είπε πως «μας υπενθύμισε την επείγουσα ανάγκη για την διαφοροποίηση των οδών τροφοδότησης με φυσικό αέριο» και πρόσθεσε ότι «τα κοιτάσματα γύρω από την Κύπρο είναι σίγουρα ένα εναλλακτικό μέσο για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών».

Επιπλέον, σημείωσε, η τουρκοκυπριακή πλευρά ελπίζει ότι τα μελλοντικά έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου θα παρέχουν τα αναγκαία χρήματα για την κάλυψη των υψηλών δαπανών που θα προκύψουν από την επανένωση. Ένα ακόμη κίνητρο για τις διεξαγόμενες συνομιλίες είναι οι εντάσεις που προκάλεσε στην Κύπρο, όπως και μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της τουρκικής κυβέρνησης, η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα δείχνει να μην έχει αντίληψη ότι η κυβέρνηση Κυπριακή Δημοκρατία διαχειρίζεται νομίμως όλα τα ζητήματα σχετικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, όταν απλά παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Ναμί.

«Τυχόν μονομερή μέτρα που λαμβάνονται είτε από τους Ε/Κ, είτε από τους Τ/Κ, χωρίς την μεταξύ τους συνεργασία είναι βέβαιο ότι οδηγούν σε σύγκρουση». Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να δημιουργηθεί μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα ελέγχει και τις δύο πλευρές της νήσου και θα διαθέτει την εξουσία παροχής αδειών εκμετάλλευσης και συλλογής των εσόδων από τα κοιτάσματα, πρόσθεσε ο Τ/Κ αξιωματούχος», γράφει η «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Ο κ. Ναμί σημείωσε ότι η τροφοδότηση με φυσικό αέριο «θα μεταβάλει όλη την ατμόσφαιρα στην περιοχή, θα δημιουργήσει αλληλεξάρτηση, τεράστια οφέλη, και θα καταστήσει την Δυτική συμμαχία πολύ ισχυρότερη στην περιοχή». «Υπάρχει ένα πολύ θετικό σενάριο, που είναι μέσα στις δυνατότητές μας» τόνισε ο κ. Ναμί, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να επικεντρωθούμε στην επίλυση του κυπριακού, τους επόμενους μήνες, ‘ξεκλειδώνοντας’ τις πολύ θετικές εξελίξεις».

Εξάλλου, σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Κέντρο Ουίλσον της Ουάσιγκτον, με θέμα «Ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο: Γιατί οι προοπτικές για μια ειρηνική και διαρκή διευθέτηση βελτιώνονται», ο κ. Ναμί χαρακτήρισε πολύ σημαντική την περίοδο που διανύουμε στο κυπριακό, λόγω της συμφωνίας των δύο πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν, η οποία δίνει «αισιόδοξη πνοή» στις συνομιλίες. Στόχος, είπε, είναι «η εγκαθίδρυση ενός ομόσπονδου συστήματος με δύο ισότιμα συνιστώντα κρατίδια, τα οποία θα ενωθούν και θα γίνουν μέλος της ΕΕ, έτσι ώστε οι αρχές της ΕΕ να εφαρμόζονται σε ολόκληρο το νησί».

απόδοση: ikypros.com

Διαβάστε επίσης

Νταβούτογλου: Μομέντουμ λύσης στο Κυπριακό