Έκτη σύσταση στα Σκόπια για διαπραγματεύσεις με ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα, επίσημα, την έκτη συνεχή σύσταση για την FYROM, να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανταπόκριση του τοπικού πρακτορείου ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.
Η έκθεση σχετικά με την πρόοδο της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναφέρει ότι η χώρα πληροί τα πολιτικά κριτήρια για την πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία ελέγχου και συζητήσεων με το Συμβούλιο, για τη θέσπιση του διαπραγματευτικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία δυναμική, καθώς, επίσης, μέσω διαπραγματεύσεων να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, πριν από το άνοιγμα των κεφαλαίων των επίσημων διαπραγματεύσεων, όπως γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.
Η έκθεση προόδου για την FYROM είναι μέρος του πακέτου για τη διεύρυνση του 2014 που εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενταξιακή διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έκτη συνεχή χρονιά, συνιστά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά εκφράζει τη λύπη της που η διαδικασία οπισθοδρόμησε κατά το παρελθόν έτος», αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνει ακόμη ότι :
«Υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη διχόνοια στην πολιτική κουλτούρα, η οποία αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, και θα πρέπει να εξασφαλισθεί η πολιτική συζήτηση που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πολιτικοποίηση κρατικών θεσμών και του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, και ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, όπως επισημάνθηκε από τον ΟΑΣΕ», γράφει η έκθεση της ΕΕ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η χώρα δεν συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τους γείτονες της .
«Το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, εξακολουθεί να επηρεάζει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εξακολουθεί να είναι απαραίτητη», προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε επίσης
Σκόπια: Ο Μάθιου Νίμιτς θα προτείνει νέα εκδοχή στο όνομα