Ιβάνοφ: Ελπίζω σε καλύτερες σχέσεις με το νέο ΠτΔ
Ο πρόεδρος του Νοτιοσλαβικού Κράτους-FYROM, Γκεόργκι Ίβανοφ, σε συνάντηση του, με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι βασικό για το έργο των πρεσβευτών της χώρας προς τις χώρες που άμεσα συνορεύει η χώρα και θα σημαδευτεί με ένα νέο στάδιο, ειδικά στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας.
Στην ετήσια συνάντηση των πρεσβευτών και των προξένων της χώρας, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ, κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών να υλοποιήσουν τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής, στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, και στις περιφερειακές χώρες προς την ενίσχυση της δημιουργίας νέων φιλιών και συνεργασιών στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματικής αποστολής για της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.
«Η διπλωματία μας, πρέπει να είναι ενήμερη, σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον κόσμο και, ήδη, γίναμε μάρτυρες, κατά το 2014, μιας 'τεκτονικής' μετατόπισης στο πολιτικό τοπίο που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Ίβανοφ.
Βασικές οι υποχρεώσεις στις χώρες άμεσης γειτνίασης
«Για το επόμενο έτος, νομίζω ότι το βασικό ζητούμενο είναι για τους πρεσβευτές μας και τη χώρα μας , η άμεση γειτονία μας. Θα μπορούσα να πω ότι περιμένω αύξηση των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Η περιοχή μας πέρα από το παρελθόν των αντιθέσεων, άρχισε να δημιουργεί μια περίοδο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα που είναι καινοφανής στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ίβανοφ.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει η κάθε περιοχή να συνεργασθεί σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», είπε, υπονοώντας, σαφώς, τα περιφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο πρόεδρος του Νότιου-σλαβικού κράτους- FYROM, τόνισε ότι οι νέες περιφερειακές σχέσεις ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για συγκεκριμένα έργα στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας.
Όπως είπε, κατά το νέο έτος, θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σλοβενία , τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βουλγαρία.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος που θα αναδειχθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει θετική στροφή στις διμερείς σχέσεις, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.
πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο