Τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας παρουσίασε ο Αναστασιάδης στον ΟΗΕ

Καθοριστική για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό θα είναι οι επόμενοι μήνες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη μια λίστα με ζητήματα που θεωρούνται κλειδί για τη λύση.
5'

Ο Πρόεδρος, που ολοκλήρωσε χθες βράδυ τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ, ζήτησε από τους συνομιλητές του, να βοηθήσουν ώστε να προωθηθούν οι θέσεις για κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση του στρατού κατοχής και την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών.

Τα θέματα αυτά συζήτησε κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τον αντιπρόεδρο Μπαίντεν και τον ΥΠΕΞ, Κέρι.

Ο τελευταίος αναμένεται στο νησί πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να ασκήσει την επιρροή του στην εν εξελίξει διαδικασία.

Στην Κύπρο αναμένεται σύντομα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα υπογραφούν 45 διμερείς συμφωνίες.

Ο Πρόεδρος κατά τις επαφές του ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, κυρίως όμως το θέμα της ενέργειας, το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες συναντήθηκε και με αξιωματούχους της NOBLE, με τους οποίους συζήτησε και το θέμα της αξιοποίησης του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Τεμάχιο στο οποίο ως γνωστό δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Στην Τουρκία η μπάλα για τις ακανθώδεις πτυχές

Οι διαφορές που παραμένουν στη διαπραγματευτική διαδικασία μπορούν να επιλυθούν μόνο με την αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα έθεσε τις παραμέτρους μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σε πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, ενώ ουσιαστικά παρέπεμψε στην κατοχική Τουρκία για να επιτευχθεί συμφωνία στις βασικές πτυχές, η λύση των οποίων εξαρτάται από αυτήν. Γι’ αυτό και ανέφερε στην ομιλία του πως ελπίζει ότι λεκτικές διαβεβαιώσεις σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας για επίτευξη διευθέτησης, «θα δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη, μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων».

Σημειώνοντας ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού «που καταδικάζουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τη βίαιη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, καλώντας για την επανένωσή της και την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής», αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα που οδήγησαν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Το πρώτο ήταν η μη ανανέωση των δραστηριοτήτων που παραβίασαν την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη (σημ: δεν κατονομάζει την Τουρκία και το πειρατικό «Μπαρμπαρός»), και δεύτερο η αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί.

Για τον τελευταίο επανέλαβε πως μοιράζονται το ίδιο πολιτικό θάρρος και σθένος «προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση». Είναι σαφές από το κείμενο της ομιλίας του ότι διαχώρισε τον κ. Ακιντζί από την Τουρκία, από την οποία αναμένει βήματα στο Κυπριακό.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της λύσης, οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, που κωδικοποιούνται ως εξής:

- Πρώτο, έκανε μια γενική περιγραφή με τις γνωστές αναφορές (Μια λύση που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές τόσο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσο και του Κοινοτικού Κεκτημένου, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και του 1979, καθώς και με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014).

- Δεύτερο, επισήμανε πως η λύση θα οδηγήσει «στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

- Τρίτο, απέρριψε τις εγγυήσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Χαρακτήρισε ως αναχρονιστικό το σύστημα των εγγυήσεων για μια χώρα μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος ανέδειξε και τις θετικές επιδράσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή από την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, τόσο ως προς τα μηνύματα όσο και διά της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Σημειώνοντας πως η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή «για το πώς η διπλωματία και η υιοθέτηση μιας συμφιλιωτικής στάσης μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση ακόμη και των πιο δύσκολων διεθνών ζητημάτων και να υπερισχύσουν της δυσπιστίας», αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο.

Υποστήριξε πως η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνέργειες και ένα πλέγμα συμμαχιών για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής που παράγουν υδρογονάνθρακες και αυτών που τους καταναλώνουν, προς όφελος της κοινωνικο-οικονομικής τους ανάπτυξης και την ευημερία των λαών μας.

Για τις εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση και με την προσφυγική κρίση, επισήμανε πως οι ανησυχητικές εξελίξεις μπορούν να ανατραπούν μόνο μέσα από την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση: η πολιτική αστάθεια και η οικονομική ανασφάλεια.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις