Συνδιαχείριση στο Αιγαίο Ελλάδας - Τουρκίας με τις ευλογίες της ΕΕ!
Γιατί αποσύρθηκαν στα «σιωπηλά» ελληνική και τουρκική ΝΟΤΑΜ για το μείζον θέμα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Σε ποιον ανήκει πια το μισό Αιγαίο και τί γνωρίζει για αυτό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΝΟΤΑΜ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ FRONTEX
Αθήνα και Άγκυρα μετά από Ευρωπαϊκή παρέμβαση αποσύρουν δύο σημαντικές NOTAM για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο. Στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως πλέον άνοιξε ο δρόμος της συνδιαχείρησης του Αιγαίου υπό το… «καπέλο της Frontex».
Γιατί αποσύρθηκαν στα σιωπηλά η ελληνική και τουρκική NOTAM για το μείζον θέμα της Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο (SAR); Και τι θα σημάνει αυτό στην πράξη; Υπάρχει κάτι που δε μας λένε;
Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ταυτόχρονη απόσυρση των ΝΟΤΑΜ οριοθετείται χρονικά με την γαλλογερμανική πρόταση διά επιστολής (Διαβάστε ΕΔΩ) στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και φυσικά στον πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γκουνκέρ, με βάση την οποία ζητείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex… δίχως προηγούμενο αίτημα από τα κράτη μέλη!
Το… ύποπτο χρονικό
Με μία εξαιρετικά ασυνήθιστη, για τα διμερή και διεθνή δεδομένα, κίνηση, η Ελλάδα και η Τουρκία με τρόπο ξαφνικό, ταυτόχρονο και απολύτως συντονισμένο, απέσυραν στα μουλωχτά προχθές από τη διεθνή κυκλοφορία τις πλήρως αντιτιθέμενες διεθνείς αγγελίες τους (ΝΟΤΑΜ) που είχαν εκδώσει στις 3 Δεκεμβρίου για την τουρκική θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, χωρίς να εκδώσουν νέες ΝΟΤΑΜ, ακυρωτικές των προηγουμένων, και χωρίς να εξηγήσουν δημοσίως την αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων.
Τυπικά, το θέμα των διευρυμένων αρμοδιοτήτων της Frontex αναμένεται να συζητηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Τυπικά και ουσιαστικά αυτό που προωθείται και έχει ξεκινήσει πια στα πολύ σοβαρά –άλλωστε προς τι η απόσυρση των ΝΟΤΑΜ από Ελλάδα και Τουρκία ταυτόχρονα;- είναι μια συμφωνία για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο…
Σύμφωνα με δημοσίευμα (Κύρα Αδάμ/Liberal), μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστό, αν οι ξαφνικές και σιωπηλές κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας για τις επιχειρήσεις SAR στο Αιγαίο είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ευρωπαϊκών κινήσεων και παραινέσεων προς τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η μεν Ελλάδα να μην επιμείνει, όλες οι κινήσεις της FRONTEX να τεθούν υπό τον αποκλειστικό ελληνικό έλεγχο, η δε Τουρκία, να μην εκβιάζει την FRONTEX απαιτώντας τον έλεγχο των επιχειρήσεων SAR από τη μέση του Αιγαίου και ανατολικά.
Η απόσυρση της ελληνικής και τουρκικής ΝΟΤΑΜ για SAR στο Αιγαίο ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου, όταν εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η διεθνής αγγελία Α2500/15 για εκτέλεση τουρκικών δραστηριοτήτων Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο.
Τι ανέφερε; Επειδή η ΥΠΑ επεσήμανε ότι επειδή η τουρκική Έρευνα και Διάσωση θα διεξαχθεί εντός του FIR Αθηνών, τα τουρκικά μέσα SAR οφείλουν να συντονίζονται με το συντονιστικό κέντρο ΕΚΣΕΔ του Πειραιά, που είναι υπεύθυνο για την περιοχή στο FIR Αθηνών.
Τι συνέβη, όμως, λίγες ώρες μετά;
Η Τουρκία εκδίδει τη ΝΟΤΑΜ Α5576/15 (βρισκόμαστε μόλις πέντε ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) και δηλώνει διεθνώς πως η περιοχή στο Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία (Σύμβαση του Αμβούργου 1979 του ΙΜΟ- Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και τα τουρκικά μέσα θα συντονίζονται μόνον από τις τουρκικές αρχές. Αυτό σήμαινε στην πράξη πως η Τουρκία επισήμως και σε διεθνές επίπεδο ενημερώνει για την ενεργοποίηση εφαρμογής του τουρκικού νόμου 24611/12 Δεκεμβρίου 2001, με βάση τον οποίον από τη μέση του Αιγαίου και ανατολικά επιχειρήσεις εκτελεί μόνον η Τουρκία…
Όμως, αυτή η ΝΟΤΑΜ εξαφανίζεται λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου! Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την αντίστοιχη ελληνική ΝΟΤΑΜ η οποία επίσης αποσύρεται από τον πίνακα του FIR Αθηνών!
Ποιος θα βγει χαμένος απ’ όλη αυτήν την ιστορία στην οποία, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, έβαλαν βαθιά το χεράκι τους οι ευρωπαίοι;
Ποιος θα έχει τώρα το πάνω χέρι στην Έρευνα και Διάσωση στο μισό Αιγαίο;
Νομίζουμε πως τα συμπεράσματα είναι εύκολα…