Τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα - χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη
Πριν προλάβει να στεγνώσει η «μελάνη» της αισιοδοξίας για την συμφωνία της Συνόδου που προέβλεπε ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου, καμία χώρα δεν θα έκλεινε τα σύνορα της, Σκόπια και Σερβία κατέβασαν τη «μπάρα» εισόδουσε Ειδομένη και Ταμπάνοβτσε, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους.
Τα Σκόπια παραβίασαν τη Συμφωνία της Συνόδου – Διπλωματικές κινήσεις ξεκίνησε η Αθήνα – Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη – Τι δηλώνει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας
Το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη, έχει προκαλέσει ένα δραματικό «ντόμινο» εξελίξεων σε όλη την Ελλάδα. Από την Ειδομένη, μέχρι το Καστελόριζο και το λιμάνι του Πειραιά όπου τις τελευταίες ώρες έχουν αποβιβαστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση σε λεωφορεία για την Ειδομένη!
Το «face control» που επέβαλλαν τα Σκόπια, απαγορεύοντας τη διέλευση Αφγανών υπηκόων οδηγεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό σε… αχαρτογράφητους δρόμους.
Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων έχει προκληθεί επικίνδυνη ασφυξία.
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, αυτήν τη στιγμή περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια 5.000 άνθρωποι, με τους αριθμούς να ενισχύονται ώρα με την ώρα.
Ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής
Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε, πριν από λίγη ώρα, ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη.
Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.
Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Μουζάλας: Πιέζουμε για την εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ
«Έχουμε χώρους φιλοξενίας και θα φτιάξουμε και άλλους ώστε μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και φύλαξης», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υποστήριξε πως: «Συνεχίζουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ και για την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες, όχι κατ' ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα. Θα μπορούσε να είναι το γενναίο resettlement, η γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες».
Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής (21/02/2016) στο Κανάλι της Βουλής, ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε επίσης πως η κίνηση αυτή από την πλευρά των Σκοπίων, παραβιάζει την συμφωνία «που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ισχυρίστηκε δε πως η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό αγώνα, καθώς αυτή «η παραβίαση έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα: «Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μία ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί».
Να επισημάνουμε πως ανάλογη κατάσταση με αυτήν που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη, επικρατεί και στο Ταμπάνοβτσε – στα σύνορα Σκοπίων με Σερβία – όπου και εκεί έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Και η Σερβία έλαβε απόφαση να κλείσει τα σύνορά της στους Αφγανούς υπηκόους.
«Η σερβική πλευρά έχει σταματήσει την είσοδο για τους Αφγανούς πρόσφυγες», επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο Associated Press, η εκπρόσωπος της αστυνομίας των Σκοπίων, Natalija Kordic.
Βέβαια, μέχρι αυτήν την στιγμή στο Ταμπάνοβτσε, βρίσκονται συγκεντρωμένοι περί του χίλιους Αφγανούς πρόσφυγες. Οι Αφγανοί είναι η δεύτερη σε όγκο προσφυγική ομάδα μετά τους Σύρους.
Λίγες ώρες νωρίτερα της δραματικής αυτής εξέλιξης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιούσε πως σε περίπτωση που τα Σκόπια έκλειναν τα σύνορά τους και ως εκ τούτου εμπόδιζαν τη ροή της «βαλκανικής οδού», η Ελλάδα θα γινόταν «πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες»!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση», δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο οργανωτικός υπεύθυνος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.
Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια, προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.
«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους», δήλωσε ο Αντώνης Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.
Τι μεταδίδει η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr Μαρία Γιαχνάκη:
Η κατάσταση στα Ελληνοσκοπιανά Σύνορα είναι εκρηκτική και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, περιγράφουν στο Newsbomb.gr, συνοριοφύλακες και μέλη της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
«Πολλοί από αυτούς χάνουν την υπομονή τους και κανείς δεν ξέρει πώς θα ξεσπάσουν» . Αυτός είναι ένας μεγάλος φόβος για την ομάδα συνοριοφυλάκων που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε ανησυχία - όσο ποτέ - για τα γεγονότα.
Οι πρόσφυγες που φτάνουν τώρα στην Ειδομένη με τα πόδια είναι Αφγανοί στο μεγαλύτερο μέρος τους, Σύριοι και Ιρακινοί.
Από την άλλη πλευρά οι ενισχύσεις που έφτασαν το Σάββατο (20/01/2016) από την Frontex πενήντα ανδρών - όπως αποκαλύψαμε από το Newsbomb - δεν φαίνεται να είναι αρκετοί, ούτε ικανοί να ελέγξουν οποιαδήποτε κατάσταση ξεσπάσει στα σύνορα.
Άλλωστε, οι πενήντα άνδρες της ελληνικής αστυνομίας είχαν ως στόχο της αποστολής τους τον έλεγχο και την καταγραφή, κάτι το οποίο, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με το χάος που επικρατεί αυτήν την ώρα στα σύνορα.
Οι συνοριοφύλακες καταβάλουν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια να υπερβούν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια «βόμβα» που φαίνεται ότι σύντομα θα εκραγεί.
Το Newsbomb.gr αποκάλυψε το σχέδιο των βαλκανικών χωρών με το έγγραφο που παρουσίαζε τις υπογραφές του επίσημου κράτους των πέντε αυτών χωρών και στην ουσία προμήνυε το «face control» που από εδώ και στο εξής θα υποστούν οι πρόσφυγες.
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην φρόντισαν να προετοιμαστούν γι' αυτό;
Άλλωστε, οι προϋποθέσεις που θέτει το έγγραφο αυτό δεν είναι δυνατόν να μπορούν να τηρηθούν από την πλευρά των προσφύγων που δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν μαζί τους όλα αυτά τα έγγραφα που ζητά η συμφωνία για να περάσουν την Ειδομένη.
Ο καταυλισμός στα σύνορα είναι σε χαοτική κατάσταση, αφού ούτε οι σκηνές είναι αρκετές για τους πρόσφυγες, ούτε τα μέλη των ΜΚΟ τόσα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά κυρίως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι ισχυρές σε βαθμό που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην επικίνδυνη κατάσταση που φαίνεται να επιδεινώνεται.
Χάος στο Λιμάνι του Πειραιά!
Προκειμένου να «αποφορτιστεί» η κατάσταση στο Λιμάνι του Πειραιά, έχει αρχίσει η μεταφορά πολλών από τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί με τέσσερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, σε χώρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ξεπερνά τα 4.000 άτομα και σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, η αύξηση του αριθμού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.
Τη διαχείριση της μετακίνησης των προσφύγων με πούλμαν από τον Πειραιά για διάφορους προορισμούς, την έχει η ελληνική αστυνομία.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάνδη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο.
Επίσης το «Blue Star 2» μετέφερε 9 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο.
Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό πλοίο «Blue Star Patmos», μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Ήδη το πλοίο έχει παραλάβει από τη Μυτιλήνη 869 άτομα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από την Παρασκευή (19/02/2016) έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/02/2016), έχουν διασωθεί τουλάχιστον 2518 μετανάστες και πρόσφυγες σε 45 περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου.