«Αγέλες» τουρκικών υποβρυχίων αλωνίζουν στο Αιγαίο - Ελληνικά υποβρύχια «στοχοποιούν» τους εισβολείς
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΩΜΟ ΤΡΟΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης Καθημερινής, οι Έλληνες διπλωματικοί και στρατιωτικοί αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ, κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στα νερά του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα, ακόμη και στον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τα τουρκικά υποβρύχια κινούνταν και πραγματοποιούσαν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες περιελάμβαναν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του μήνα Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, με SUBNOTE που είχε εκδώσει του τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύτηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων, έξι ελληνικά υποβρύχια παρακολουθούσαν τα τουρκικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει την ισχύ να υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Πρόκειται για μια «επιθετική» κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία για μια σειρά από λόγους συνιστά ποιοτική αναβάθμιση των παράνομων αμφισβητήσεων που εγείρει στο Αιγαίο η «σύμμαχος» χώρα.
Πρώτον, αν παρατηρήσει κανείς τις περιοχές που δρούσαν τα τουρκικά υποβρύχια, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι πρακτικά πρόκειται για ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο. Είναι μία ακόμη απόδειξη αυτού που έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν: στους τουρκικούς σχεδιασμούς, ανεξαρτήτως κυβέρνησης (κεμαλικής ή ισλαμικής), το Αιγαίο ανατολικά της Άνδρου θεωρείται ως η «πίσω αυλή» της Τουρκίας.
Δεύτερον, ο πλους υποβρυχίων σε εθνικά ύδατα θεωρείται διεθνώς ως η πλέον επιθετική ενέργεια, καθώς το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι δύσκολο να εντοπιστεί και ακόμα πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί. Όποια χώρα προκαλεί με τη χρήση υποβρύχιου στόλου, κατά κανόνα το κάνει γιατί εννοεί τις απειλές της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι σφοδρότερες «μάχες» δεν δόθηκαν στους αιθέρες αλλά στον βυθό του Ατλαντικού όταν τα αμερικανικά υποβρύχια προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ρωσικά που πλησιάζαν τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι Αμερικανοί είχαν «φυτέψει» χιλιάδες ηχοσημαντήρες κατά μήκους του Ατλαντικού, ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα ρωσικά υποβρύχια.
Τρίτον, η συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση δεν θα γινόταν γνωστή αν δεν τη κατήγγειλε η ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό αποδομεί το επιδερμικό επιχείρημα ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Η τουρκική κοινή γνώμη δεν γνώριζε τίποτα για την πορεία των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο. Συνεπώς δεν ήταν μια φτηνή κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού, αλλά μια καλά μελετημένη επιχειρησιακή επιλογή.
Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνει κατανοητό από όλους, πολιτικούς, αναλυτές και πολίτες: όσοι συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα. Η Τουρκία θέλει να «ξαναγράψει» το status quo στο Αιγαίο. Η μόνη διαφορά με το παρελθόν, είναι ότι ο Σουλτάνος Ερντογάν πάνω στον παροξυσμό των ηγεμονικών του φαντασιώσεων τόλμησε να πει φωναχτά αυτό που οι προκάτοχοί του απλά περιέγραφαν: μόνο το μισό Αιγαίο είναι ελληνικό.