Απίστευτη πρόκληση των Τούρκων: Διόρισαν μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφία!
Μετατρέπουν οριστικά το κορυφαίο μνημείο της Χριστιανοσύνης σε τζαμί - Στα «άκρα» τραβάει η Άγκυρα το παιχνίδι της πρόκλησης, μετά το πρόσφατο «κρεσέντο» αλυτρωτισμού του Ταγίπ Ερντογάν
Σε ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι μεγαλοϊδεατισμού και ακραίου εθνικισμού επιδίδεται πλέον ολοφάνερα η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», αποφασίστηκε οριστικά ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Άγκυρα μετατρέπει οριστικά το σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστης σε μουσουλμανικό τέμενος, αδιαφορώντας παντελώς για τις όποιες συνέπειες, ιδίως σε διπλωματικό επίπεδο.
Το Newsbomb.gr έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό, με εκτενή κι αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του, την ελληνική πλευρά για το εθνικιστικό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου, το οποίο έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα, έπειτα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τη σχετική απόφαση έλαβαν από κοινού η μουφτεία της περιοχής Φατίχ και η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, στην οποία εντάσσεται η Αγια-Σοφιά. Υπενθυμίζεται δε πως η συγκεκριμένη θέση του μόνιμου ιμάμη, αν και υπήρχε από το 1935, παρέμενε επί χρόνια κενή.
Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα έχει ως καθήκον να επιτελεί όλες τις προσευχές της ημέρας, οι οποίες θα ακούγονται πια και από τους τέσσερις μιναρέδες που υπάρχουν περιμετρικά της βυζαντινής εκκλησίας. «Τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα», γράφει χαρακτηριστικό απόσπασμα στον τουρκικό Τύπο
Η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης δεν προξενεί εντύπωση, πάντως, αφού και τον Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι μέσα στην Αγια-Σοφιά. Ωστόσο, εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλητικών τακτικισμών, στους οποίους επιδίδεται εδώ και καιρό η Τουρκία, με αποκορύφωμα την πρόσφατη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Ερντογάν, σε ρόλο «Σουλτάνου», επιδιώκει με πολύ έντονο τρόπο να αλλάξει το status quo σε ό,τι αφορά διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, πλασάροντας εαυτόν ως το «απόλυτο αφεντικό» στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Εκείνο που μένει να φανεί είναι ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς και δη του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Άγκυρα επιμένει πεισματικά να βάζει «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.