Ταγίπ Ερντογάν: Τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο και το ραντεβού με τον Τσίπρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με την ανιστόρητη ρητορική περί δήθεν αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και με το εν εξελίξει κλιμακούμενο παιχνίδι της πρόκλησης πάνω από το Αιγαίο, ο πρόεδρος της Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την επίδειξη δύναμης, με στόχο να αναδείξει εαυτόν ως τον απόλυτο κυρίαρχο στη γεωστρατηγική σκακιέρα των νοτιοανατολικών Βαλκανίων.
ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ»; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Το παιχνίδι της πρόκλησης που φαίνεται ότι ακολουθεί πιστά ο Τούρκος πρόεδρος έχει τέσσερις σημαντικές πτυχές: Από τη μια πλευρά, είναι οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με και την επιμονή των γειτόνων στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Από την άλλη, είναι η επιμονή του κ. Ερντογάν να αναιρεθούν όλα τα γεωγραφικά κεκτημένα που έχουν προκύψει βάσει διεθνών συνθηκών, με τα διάφορα ευφυολογήματα αλυτρωτισμού που χρησιμοποιεί ο ίδιος κατά τις ομιλίες του, όπως για παράδειγμα τα «σύνορα της καρδιάς μας», με προφανή στόχο να αποπροσανατολίσει τους Τούρκους πολίτες, θυματοποιώντας εαυτόν αλλά και τη χώρα του.
Και, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και τον διαρκή εκβιασμό που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και κατά της ΕΕ στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με τον ίδιο να απειλεί συστηματικά πως θα «τινάξει τα πάντα στον αέρα».
Το Newsbomb.gr έχει προειδοποιήσει πολλές φορές, με εκτενείς αναλύσεις και ρεπορτάζ, ότι το διαμορφούμενο σκηνικό στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης των 28 μυρίζει «μπαρούτι».
Παράλληλα, η Άγκυρα επιδιώκει συστηματικά να διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τη στιγμή, μάλιστα, που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Γιατί, μπορεί πράγματι, ο κ. Ερντογάν να λέει όσα σκέπτεται για «εσωτερική κατανάλωση», δηλαδή με σκοπό να έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις εντός της χώρας του, ωστόσο το μονοπάτι που έχει διαλέξει είναι αμιγώς συγκρουσιακό, μη διστάζοντας να ανοίξει μέτωπα με τους πάντες.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το Κυπριακό, υπενθυμίζεται πως ήδη η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσαν επίσημα την αποτυχία συγκλίσεων στο εδαφικό, ενώ μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν, υπάρχει κίνδυνος οριστικού ναυαγίου της όλης διαδικασίας.
Ειδικότερα, Αναστασιάδης και Ακιντζί, στις συνομιλίες τους στην Ελβετία συμφώνησαν ότι... διαφωνούν, με μεγαλύτερα «αγκάθια» να αποτελούν τα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, στον αριθμό επιστροφής προσφύγων, στην απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και στο ποσοστό ακτογραμμής.
Υπό το πρίσμα αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, τα βλέμματα Ελλάδας και Τουρκίας στρέφονται στην 4η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ελληνικές και τουρκικές διπλωματικές Αρχές βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με φόντο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Όπως αναφέρεται, Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν πως ιδανική ημερομηνία είναι η 4η Δεκεμβρίου, πρόταση που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Άγκυρα.
Ο τόπος της συνάντησης δεν έχει ξεκαθαρίσει και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο Τσίπρας και Ερντογάν να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια νέα εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Απαιτείται προσοχή και ψυχραιμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν, ιδίως από τη στιγμή που οι τακτικές του Τούρκου προέδρου ξεπερνούν πλέον κάθε όριο.