Φράγκος για νέα πρόκληση Τουρκίας στα Ίμια: Είναι αναγκαία η χάραξη εθνικής πολιτικής

«Οι Στρατηγοί εμφανίσθηκαν ξαφνικά για να κάνουν επίδειξη ισχύος. Περισσότερο το βλέπω ως επιπόλαια ενέργεια η οποία δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς παρά μόνο για εσωτερική κατανάλωση για την ίδια την Τουρκία» τονίζει στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και υπηρεσιακός υπουργός Εθν. Αμυνας Στρατηγός ε.α Φραγκούλης Φράγκος με αφορμή την προκλητικότητα των Tούρκων στα Ίμια.

Φράγκος για νέα πρόκληση Τουρκίας στα Ίμια: Είναι αναγκαία η χάραξη εθνικής πολιτικής
5'

Τι είπε ο Στρατηγός Φράγκος για την τουρκική επιθετικότητα και την προκλητικότητα των τελευταίων ημερών στα Ίμια, πως σχολιάζει τις μαζικές κρίσεις στο Στράτευμα και γιατί ανησυχεί από την Νεοθωμανική πολιτική των Τούρκων.

Ως βαθύς γνώστης της τουρκικής πραγματικότητας ο Στρατηγός έδωσε το δικό του στίγμα και ζητά να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας το οποίο θα χαράξει νέα εθνική στρατηγική !

Ο Στρατηγός Φράγκος, μιλώντας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αποδίδει την εμφάνιση της στρατιωτικής ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την περασμένη Κυριακή, στην περιοχή των Ιμίων, σε λόγους «εσωτερικής εκτόνωσης των αποτυχιών» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, που «αυτή τη στιγμή είναι σε εθνική περιδίνηση».

Επισημαίνοντας ωστόσο την «εμμονή και υπομονή των Τούρκων στον σκοπό» υπογραμμίζει την ανάγκη «χάραξης εθνικής πολιτικής από ένα Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, σε τέτοια σοβαρά θέματα».

Ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ σχολιάζει επίσης και τις πρόσφατες κρίσεις στην Ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για να καταθέσει τον προβληματισμό του ως προς «τη μαζικότητα» κάνοντας επίσης λόγο και για «απαξίωση του θεσμού».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

*Καταρχήν θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για τη στάση των Τούρκων, αν είναι προκλητική με αφορμή και την «επέτειο» των Ιμίων και εάν μπορείτε να σχολιάσετε και τη στάση της ελληνικής ηγεσίας.

-«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι σε εθνική περιδίνηση. Πλειοδοτεί ο ένας ύστερα από τον άλλον πώς θα προβληθεί και πώς θα υπερκεράσει τον πατέρα των Τούρκων, τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το όνειρο του σημερινού ηγέτη της Τουρκίας, του Ερντογάν, είναι να βγει πιο μπροστά από αυτόν. Και επειδή οι Κεμαλιστές τον κατηγόρησαν ότι υστερεί σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις εμφανίσθηκαν ξαφνικά και οι στρατηγοί να κάνουν επίδειξη ισχύος ερχόμενοι στην περιοχή των Ιμίων.

Κάτι εντελώς ακίνδυνο, αιφνιδιαστικά ένα κυριακάτικο πρωινό. Δεν εκτιμώ ότι ήταν κατόρθωμα από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας, περισσότερο το βλέπω ως επιπόλαια ενέργεια η οποία δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς παρά μόνο είναι για εσωτερική κατανάλωση για την ίδια την Τουρκία.

Με δεδομένο ότι έχουν αποτύχει και στις δύο επιχειρήσεις που εκτελούν τώρα εναντίον ουσιαστικά των Κούρδων καθώς, ούτε να χτυπήσουν τον ISIS ούτε μπόρεσαν να δημιουργήσουν προβλήματα εκεί που δεν τους θέλουν καθόλου, όπως στη Μοσούλη.

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που εκτιμώ ότι έγινε ήδη, να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται διότι από αυτά τα οποία ξέρω, θα εξετάζανε τη διεθνή κατάσταση, την εξέλιξη των επιχειρήσεων «ΑΣΠΙΔΑ» του Ευφράτη στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας κατά πρώτο λόγο και οπωσδήποτε θέματα δικά μας.

Για τέτοια σοβαρά θέματα, θα πρέπει να υπάρχει χάραξη εθνικής πολιτικής από ένα Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας.

Οι Τούρκοι θέλουν να εκτονώσουν τις όποιες αποτυχίες τους στο εσωτερικό και ειδικότερα μετά την «κατακρεούργηση» 250.000 όχι απλώς ανθρώπων που ήταν στην κρατική μηχανή, αλλά ήταν η κορυφή της ηγετικής ομάδας σε όλους τους κλάδους μετά το αναφερόμενο ως πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το χαρακτηρίζω αναφερόμενο για έναν απλούστατο λόγο. Εξελίχθηκε κατά τέτοιο τρόπο που αν μη τι άλλο απέδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα ηγεσίας και ερασιτεχνισμού.

Κάτι το οποίο πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά εμείς, ακόμη και η εμφάνιση αυτής της τουρκικής ηγεσίας , ο συγκεκριμένος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκρατείτο όμηρος.

Τι ήθελε να αποδείξει στους υφισταμένους του; Ότι είναι δυνατός και ήρθε εδώ να τιμωρήσει τους κακούς Έλληνες;

Σε ό,τι αφορά τώρα στη δική μας ηγεσία δεν θα αναφερθώ τόσο στο τι κάνει η στρατιωτική ηγεσία, η οποία εκτιμώ ότι κάνει καλά τη δουλειά της.

Αν και εδώ έχω κάποιες διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο για αλλαγές και κυρίως αυτό το οποίο θα τους συνιστούσα για οποιαδήποτε αλλαγή σκέφτονται στη διοικητική δομή και ιεραρχία των ΕΔ να εφαρμόσουν πολλές φορές το “διοίκηση και έλεγχος”, προτού αποφασίσουν οτιδήποτε άλλο».

*Θεωρείτε πως ήταν άκαιρες οι Αλλαγές στην Ηγεσία των Ελληνικών ΕΔ;

-«Δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει κάποιος άκαιρες τις οποιεσδήποτε αλλαγές. Τις μαζικές, ναι με κριτικό πνεύμα και με προβληματισμό ως προς το γιατί.

Διότι αυτοί οι άνθρωποι κριθήκανε, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2015 αλλά και του 2016 από την ίδια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Πανάξιος ο νυν αρχηγός ΓΕΣ, δεν μειώνω με αυτό τον νυν Αρχηγό ΓΕΣ αλλά δεν νομίζω ότι και οι άλλοι οι οποίοι ήδη είχαν κριθεί από τους ίδιους ανθρώπους ότι θα έπρεπε να έχουν αυτή τη συμπεριφορά γιατί είναι απαξίωση του θεσμού».

*Η στάση των Τούρκων είναι απλά εξωτερίκευση της κρίσης;

-«Όχι, η Τουρκία έχει εμμονή στον σκοπό. Εμμονή και υπομονή να εφαρμόσει αυτά τα οποία λέει και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναθεωρητική νεοθωμανίστικη πολιτική την οποία εφαρμόζει η συγκεκριμένη ηγεσία και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι.

Δεν είναι μόνο για εκτόνωση αν έχει απώλειες από ένα νέο Κουρδιστάν στην περιοχή. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακούμε αυτά τα οποία λένε και κάνουνε, διότι αν τα ακούγαμε έγκαιρα πάντα δεν θα είχαμε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που συνέβησαν στο Κυπριακό .

Να μας προβληματίσουν και τα ταξίδια της κ. Μέι πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στην Άγκυρα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή