Η «αινιγματική» συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν και το σκηνικό «Αττίλα» που στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Με διμέτωπη κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο, η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό με τις κινήσεις της.

Η «αινιγματική» συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν και το σκηνικό «Αττίλα» που στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο
7'

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Τσίπρα στο Πεκίνο - Μπαράζ προκλήσεων και αμφισβητήσεων από την Άγκυρα – Οι Τούρκοι «κλειδώνουν» όλο το ανατολικό Αιγαίο για την άσκηση «θαλασσόλυκος»

Ακόμα και η συνάντηση που είχε χθες (13/05/2017) ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε περίεργους υπαινιγμούς για τη συνθήκη της Λωζάνης.

Στη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και στη διάρκεια της οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

O Τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα, έθεσε και το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, στις 14 Ιουλίου, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα για ακόμη μια φορά την έκδοσή τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως παρά τα δύο επίσημα αιτήματα της χώρας του για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους το καθεστώς θεωρεί πραξικοπηματίες ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα, με το σκεπτικό ότι δεν διασφαλίζονται οι όροι του διεθνούς δικαίου για μια δίκαιη δίκη και μεταχείριση των κατηγορουμένων, από τις τουρκικές Αρχές.

«Δεν είναι σωστό πραξικοπηματίες να παραμένουν στη χώρα σας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι περιμένει να γίνουν «όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης, η επαναφορά θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά, ενώ του δήλωσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Τουρκία είναι οφθαλμοφανές. Αμφισβήτηση συνολικά του Αιγαίου, ως ελληνικού εθνικού χώρου, προβάλλοντας σε αυτό ως παράκτια χώρα, με μεγάλο μήκος ακτών, «δικαιώματα», διαγράφοντας τα ελληνικά νησιά και τα συνακόλουθα δικαιώματα που κέκτηνται με βάση το θαλάσσιο διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία, απροκάλυπτα πλέον, συνδέει τη λύση Κυπριακού με τις γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές της επιδιώξεις, όπως πρόσφατα εύστοχα επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μέσα από ένα μπαράζ προκλήσεων και αμφισβητήσεων, η Άγκυρα επιχειρεί να κατοχυρώσει «κατακτήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο (από την Κύπρο έως και το Καστελλόριζο) που θα της επιτρέπουν να έχει μερίδιο - λόγο στη διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής. Η στόχευση των Τούρκων είναι πολλαπλή. Επιδιώκουν να ανασταλούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα και να αποκτήσουν λόγο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι αυτή «μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Επιχειρεί μάλιστα να «διεθνοποιήσει» τις παράνομες αξιώσεις της με σχετική επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναγγέλλει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ καθώς και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελόριζου.

Παράλληλα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros» πλέει στον κόλπο της Αμμοχώστου κάνοντας «βόλτες» φαινομενικά άσκοπες αλλά βαθιά συμβολικές ως προς τα (μη) όρια των τουρκικών αμφισβητήσεων. Η περιοχή νοτίως της Πάφου επιλέχθηκε σκόπιμα από την Άγκυρα καθώς στα ίδια ύδατα ξεκίνησε να πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο και το σεισμογραφικό «Ramform Hyperion» για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, από την άλλη, έρχεται να «κουμπώσει» στις τουρκικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το να αμφισβητεί άλλωστε την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσια σύνορα με την... Αίγυπτο και μερίδιο στα κοιτάσματα της Μεσογείου.

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι;

Είναι προφανές πως οι λεονταρισμοί περισσεύουν – αλλά και τα ερωτήματα επίσης. Πού σταματά το επικοινωνιακό παιχνίδι της Άγκυρας και πού αρχίζει η ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Αθήνα; Ποιες κινήσεις των Τούρκων υπακούουν σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς; Πόσο η συνολική επιδείνωση της οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής θέσης της Τουρκίας ωθεί την Άγκυρα να αναζητεί «εύκολους πόντους» εις βάρος της Ελλάδας;

Το ανατολικό μέτωπο της Τουρκίας, αιμορραγεί την ώρα που οι ΗΠΑ, ενισχύουν στρατιωτικά τους Κούρδους, με τη σύμφωνη γνώμη του Ντόναλντ Τραμπ. Η σχέση Τουρκίας-Δύσης στηρίζεται πλέον σε γυάλινα πόδια και οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών περνά βαθιά κρίση, την ώρα που η Τουρκία βαδίζει πλέον μεταξύ απομονωτισμού και μεγαλοϊδεατισμού.

Ο εκβιασμός και η απειλή, βρίσκονται στον πυρήνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η αποτυχία της Τουρκίας στη Συρία, ήταν δεδομένο ότι θα την οδηγήσει στο να ασχοληθεί περισσότερο με το δυτικό της στρατηγικό βάθος, ήτοι το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Η επιχειρηματολογία της Τουρκίας αναφορικά με το Αιγαίο, εντοπίζεται στο εν πολλοίς ανεδαφικό (νομικά) επιχείρημα ότι το Αιγαίο, δεν μπορεί να γίνει «ελληνική λίμνη». Ο 25ος μεσημβρινός, και η μέση γραμμή, συνθέτουν για την Τουρκία τη λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Θράκη, Αιγαίο και Κύπρος, συνθέτουν ένα puzzle στο οποίο εδράζονται οι τουρκικές επιδιώξεις.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά και επίδειξη δύναμης

Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενώ, πολεμικά της πλοία καθώς και το ερευνητικό «Barbaros» πλέουν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και σε οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί σε ξένες εταιρείες από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι Τούρκοι επιχειρούν επίδειξη δύναμης φοβούμενοι ότι ανατρέπονται οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί τους, ένεκα της παρουσίας διεθνών κολοσσών, με εμπλοκή και του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Για το λόγο αυτό επιχειρεί διμέτωπη ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο, με εμφανή στόχο την αποκοπή της Κύπρου από τον ελλαδικό-αιγαιϊκό κορμό, όπου οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου συναντώνται στο Καστελόριζο.

Τουρκικά πλοία σε όλο το Αιγαίο

Με δεκάδες πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει «συνθήκες πολέμου» στο Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης «Ντενίζ Γκουρντου» (Θαλασσόλυκος) των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου εμφανίζονται ...παρενοχλούμενες από την Ελλάδα!

Όλος ο τουρκικός Στόλος θα βρίσκεται εν πλω και θα ασκείται από τις 13 έως τις 28 Μαΐου στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ανεβάζοντας στα ύψη την ένταση.

Τόσο τα -ακραία- σενάρια της άσκησης όσο και αρκετές προκλητικές κινήσεις –παραβιάσεις ελληνικού εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά, εθνικιστική και ανιστόρητη ρητορική, πλους πολεμικών πλοίων σε όλο το Αιγαίο, αντίδραση σε αναγνωρίσεις, κλπ- δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, άκρως επικίνδυνη που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή