Σοβαρές ευθύνες στον Χριστόφια δείχνει το πόρισμα για το Μαρί

Αλλά και στους παραιτηθέντες ήδη υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας...

Σοβαρές ευθύνες στον Χριστόφια δείχνει το πόρισμα για το Μαρί
2'

Σοβαρές ευθύνες στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, αλλά και στους παραιτηθέντες ήδη υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, επιρρίπτει το πόρισμα-καταπέλτης της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού.

Το πόρισμα το οποίο συνέταξε ο κ. Πόλυς Πολυβίου παραδόθηκε ήδη στον Πρόεδρο της Κύπρου, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής.

Από τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές επιρρίπτονται σοβαρότατες ευθύνες στον κ. Χριστόφια, συγκεκριμένα:

«Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα του φορτίου από τον Φεβρουάριο του 2009. Από τον Φεβρουάριο του 2011 έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Επρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο», ανάφερε ο κ. Πολυβίου.

Η έκρηξη στη ναυτική βάση σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα, να καταστραφούν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της Κύπρου και να προκληθεί ανυπολόγιστη ζημιά στην κυπριακή οικονομία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται.

Η επίρριψη ευθυνών στον Πρόεδρο Χριστόφια έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, με την οικονομία να έχει φθάσει στο κόκκινο και να αυξάνονται τα σενάρια για πιθανή ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης.

Οι ευθύνες του προέδρου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα είναι σημαντικές.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Xριστόφιας έδωσε διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο της Συρίας ότι το φορτίο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να μεταφερθεί στη Συρία ή το Ιράν».

Υπενθυμίζεται ότι το φορτίο είχε κατασχεθεί με υπόδειξη των Αμερικανών διότι μετέφερε το εκρηκτικό υλικό στη Συρία και στο Ιράν.

«Η απόφαση για την κατακράτηση του φορτίου είχε ληφθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στη ναυτική βάση, ελήφθη ή εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Αμυνας. Η τελική απόφαση για τοποθέτηση του φορτίου στη ναυτική βάση ανήκει και αποδίδεται στον Πρόεδρο Χριστόφια», προστίθεται στο πόρισμα.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «το φορτίο ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα. Αυτό ήταν γνωστό στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και στον Πρόεδρο Χριστόφια. Η επικινδυνότητα ήταν γνωστή σε όλους τους υπουργούς και στον Πρόεδρο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, ενώ σχεδόν κάθε βράδυ συγκεντρώνονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στους Αγίους Ομολογητές αγανακτισμένοι απαιτώντας την «έξωση από το Προεδρικό, του Χριστόφια».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή