Τι ζητούν πάλι στα Ίμια οι Τούρκοι; Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση σε Αιγαίο και Θράκη

Ημέρες Ιανουαρίου 1996 θύμισαν οι κινήσεις των Τούρκων την Παρασκευή στην περιοχή των Ιμίων και της Καλόλιμνου.

Τι ζητούν πάλι στα Ίμια οι Τούρκοι; Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση σε Αιγαίο και Θράκη
7'

Ελικόπτερα, αεροπλάνα και πλοία κοντά στις βραχονησίδες – Οδηγούν στα άκρα τις σχέσεις με την Ελλάδα, αγνοώντας τις συνέπειες – Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στις 07:00 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά από ναυάγιο.

Η περιοχή άρχισε να… παίρνει φωτιά! Στις 07:59, μία μόλις ώρα μετά το πρώτο περιστατικό, τουρκικό ελικόπτερο, τύπου ΑΒ 412, πέταξε πάνω από τα Ίμια, σε ύψος μόλις 100 ποδιών και στη συνέχεια εξήλθε του FIR Αθηνών.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και αργότερα… στις 09:41 και πάλι ελικόπτερο ιδίου τύπου πέταξε πάνω από τις βραχονησίδες των Ιμίων σε ύψος 800 ποδιών και εξήλθε ξανά με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια.

Φωτογραφίες που ανάρτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που βρίσκεται κοντά στα Ίμια, δείχνουν να πραγματοποιεί χαμηλή πτήση και ένα τουρκικό αεροσκάφος CΝ-235.

imia1

Από ό,τι βλέπουμε όμως στις φωτογραφίες, εκτός από ελικόπτερο και αεροπλάνο, κοντά στα Ίμια βρίσκεται και σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πιο πίσω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διακρίνεται και τουρκικό πολεμικό πλοίο.

imia2

Νωρίτερα το διασωστικό σκάφος Zeta της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχε ολόγυρά του μόνο τουρκικά περιπολικά.

imia3

Οι Τούρκοι μπήκαν και χθες, Σάββατο 4 Νοεμβρίου στην περιοχή των Ιμίων, επιμένοντας στην αδιάλλακτη στάση και στις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας σε μια περιοχή που μυρίζει... μπαρούτι!

Τι θέλουν ξανά οι Τούρκοι στα Ίμια;

Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι προκλήσεις κατά Ελλήνων ψαράδων, το καθημερινό κυνηγητό με τους άνδρες του Λιμενικού, οι αλλεπάλληλες NAVTEX με τις οποίες επιχειρούν να δεσμεύσουν τεράστιες περιοχές του Αρχιπελάγους και κυρίως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, αποδεικνύουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις με την Ελλάδα, αγνοώντας τις συνέπειες.

Η Καλόλιμνος είναι ένα από τα 18 νησιά που αμφισβητεί η κεμαλική Τουρκία η οποία θεωρεί ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα «παρέδωσε» στην Ελλάδα το 2004!

Η Άγκυρα είχε καιρό να «εμφανιστεί» στα Ίμια και η τελευταία ενέργειά της την Παρασκευή σίγουρα συνδέεται με την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» που διεξάγεται στην περιοχή της Ρόδου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδος και Αιγύπτου με την ονομασία «Μέδουσα 5» σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλούνταν ξανά τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 ώστε να θεμελιώσει την πάγια θέση της γείτονος περί της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, κάτι που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση περιλαμβάνει και την απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων.

Ήδη, η Άγκυρα έχει απευθύνει διάβημα στον Έλληνα πρεσβευτή στην τουρκική πρωτεύουσα, ζητώντας του να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τρίτα μέρη (στην παρούσα περίπτωση την Αίγυπτο) «να μην λαμβάνουν χώρα σε παραβιάσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και αποστομοτική για τους Τούρκους: «Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανάκοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα - που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Το κρίσιμο στοιχείο της διπλωματικής έντασης, που προστίθεται στη στρατιωτική, είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας ότι νησιά και νησίδες του Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι τουρκικά, αλλά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή.

Η θέση αυτή, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πέραν των γνωστών προφορικών δηλώσεων, είναι αποτυπωμένη και σε σειρά επίσημων τουρκικών εγγράφων που, υπό μορφή ρηματικών διακοινώσεων, έχουν επιδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο χωρών για περιστατικά που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα, απαντώντας σε συχνά ελληνικά διαβήματα και ρηματικές διακοινώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, επαναλαμβάνει και εγγράφως τους ισχυρισμούς της για κατοχή νησιών από την Ελλάδα. Σε ερωτήσεις των Ελλήνων διπλωματών για το πώς αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί αυτοί, οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν φυσικά κανένα νομικό επιχείρημα.

Αυτό φυσικά δεν απαγορεύει στου Τούρκους να συνεχίζουν τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και να κλιμακώνουν στρατιωτικά την ένταση σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος.

Προκλητικό σόου Τσαβούσογλου στη Θράκη

«Περιοδεία» στην Θράκη πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος βρέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής στην Κομοτηνή. Το δεξί «χέρι» του Ερντογάν έκανε μάλιστα λόγο για για τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ξάνθης, τον Χακάν Τσαβούσογλου υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Να σημειωθεί πως η Κομοτηνή είναι η γενέτειρα του Τούρκου αντιπροέδρου κάτι που επεσήμανε σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή.

thrakh tourkos 4

Ο ίδιος τόνισε πως κατά το ταξίδι του στη χώρα μας λειτουργεί ως «προπομπός» της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε δηλώδσεις του δεν δίστασε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, η οποία μάλιστα κατά τον ίδιο αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους», ενώ συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Παράλληλα τόνισε ότι, η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

thrakh tourkos 3

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε στη συνέχεια.

thrakh tourkos 2

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή