Ίμια – Καστελόριζο – Κύπρος: Τουρκικές απειλές σε τρία μέτωπα – Πού το πάει ο Ερντογάν;
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες – Η Άγκυρα δέσμευσε τη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ στέλνει στρατό στα Ίμια - Εξέδωσε NAVTEX η Λευκωσία για άσκηση στην ΑΟΖ
Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι καταιγιστικές τα τελευταία 24ωρα, με την Τουρκία να επιδίδεται σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου και να «πυρπολεί» την ειρήνη σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
Την ώρα που φτάνουν συνεχώς φέρετρα από το Αφρίν, ο «σουλτάνος» στέλνει το στόλο σε δύο σημεία στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο και παραβιάζοντας κάθε συμφωνία.
Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης της έντασης και των τουρκικών προκλήσεων,όλα δείχνουν ότι θα έχουμε νέα και πιο σοβαρή κλιμάκωση καθώς οι Τούρκοι φτιάχνουν… κλίμα. Θυμίζουμε ότι ακριβώς ίδιες ενέργειες έκανε η Άγκυρα και πριν τα δραματικά γεγονότα των Ιμίων το 1996, με την τραγική κατάληξη για τη χώρα μας.
Η σημερινή μέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και το «παιχνίδι» θα εξελιχθεί σε 3 μέτωπα: Ίμια, Καστελόριζο και Κύπρο!
Στέλνουν στρατό στα Ίμια
Η Άγκυρα όχι απλά συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά στέλνει στρατιώτες σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες των Ιμίων.
Μετά το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Τούρκοι έστειλαν στο μικρό νησί Τσαβούς, που βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια, χωματουργικά μηχανήματα και εργάτες προκειμένου να κατασκευάσουν στρατιωτική εγκατάσταση.
Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσιεύει φωτογραφίες από την παραλία Gümüşlük, όπου διακρίνονται τα μηχανήματα να έχουν αρχίσει τις εργασίες.
Ειδικότερα, όπως περιγράφει στις λεζάντες των φωτογραφιών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Cumhuriyet.com, στη νήσο Τσαβούς δημιουργείται στρατόπεδο, μετά το θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκικό και ελληνικό σκάφος του Λιμενικού κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων στο Αιγαίο. Η απόσταση της νήσου Τσαβούς από τα Ίμια είναι μόλις δύο ναυτικά μίλια.
Ήδη έχουν μεταφερθεί στη νησίδα Τσαβούς μια δεξαμενή νερού και μια γεννήτρια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του παρατηρητηρίου.
Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία που βρίσκεται η νησίδα Τσαβούς, την ορατότητα που έχουν προς τα Ίμια:
Οι προετοιμασίες για την κατασκευή του παρατηρητηρίου δίπλα σε έναν οθωμανικό πύργο ηλικίας 350 ετών ξεκίνησαν στην ακτή Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός). Το παρατηρητήριο θα χρησιμεύει, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων καθώς και προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εποπτεύεται και η περιφέρεια Ντιντίμ του Αϊδινίου καθώς και η περιοχή ανάμεσα στο Μπόντρουμ και τη Ντάτσα.
Η Χουριέτ υποστηρίζει επίσης ότι η ανέγερση του στρατοπέδου πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Ελλάδας να ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου στην Καλόλιμνο, η οποία απέχει δύο μίλια από τα Ιμια.
«Κλειδωμένο» το Καστελόριζο
Λίγες ώρες μετά το «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.
Η Navtex εκδόθηκε για σήμερα Πέμπτη (15/02), με σκοπό, όπως αναφέρει, την άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις...
Αναλυτικά τι αναφέρει η Navtex:
Η NAVTEXQ
ZCZC FA91 ANTALYA TURK RADIO ZCZC
130654 UTC FEB 18
NAVTEX NW NR0235/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 15 FEB 18 FROM 1100Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E
CAUTION ADVISE
Σκληρό πόκερ στην Κυπριακή ΑΟΖ
Έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα της Λευκωσίας για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex (οδηγιών προς ναυτιλομένους) για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έπειτα από αίτημα της UNIFIL και της ρωσικής κυβέρνησης.
Πρόκειται, είπε στο ΡΙΚ, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για δραστηριότητα που γίνεται πολύ συχνά στην περιοχή.
Με την Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.
Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σημειώνονται:
- Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
- Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
- Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
- Το σημείο όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
- Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
- Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά και στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τον επικεφαλής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε στην ίδια πορεία με την εταιρεία και έχουμε τους ίδιους στόχους».
Όπως είπε, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εμπλέκονται στην παρούσα κατάσταση, έχουν επικοινωνήσει με τη Λευκωσία για να εκφράσουν τη στήριξή τους, αλλά και για να εκφράσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, ο κ. Ντεσκάλτσι ανέφερε στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Το θέμα είναι να λύσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα με την Τουρκία», δηλώνουν αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, τονίζοντας πως τα διαβήματα είναι επαναλαμβανόμενα, και πως μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά σε ανώτατο επίπεδο, κινείται η Λευκωσία για το ζήτημα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπρόσωπου του Μαρίας Ζαχάροβα, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, η δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ «ενθαρρύνει στην ουσία την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες». Θεωρείται ωστόσο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ότι είναι ορθότερο «να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία και να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά, άρα και να αποφευχθεί αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο». Για τον λόγο αυτό, υποδείκνυαν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει απογοήτευση για την ανακοίνωση, και ειδικά για το ότι τονίζεται πως οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου. Το «εκ νέου» που αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΗΕ, δεν είναι με υπαιτιότητα της Λευκωσίας και είναι μεταξύ άλλων ένα σημείο πάνω στο οποίο θα μπορούσε η διατύπωση να είναι πιο ξεκάθαρη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«Αυτό που θα έπρεπε να αναφέρεται, είναι ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζεται.