«Πόλεμος» στην ανατολική Μεσόγειο: Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες
Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, με τον κίνδυνο «ατυχήματος» να είναι ορατός καθημερινά, οι πολεμικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία και ο ρόλος «δερβέναγα» που θέλει να παίξει σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν απέναντι στη Δύση και το σκληρό ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ γεγονότων που εύκολα πλέον μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε εμπόλεμη σύρραξη.
Δημιουργήθηκαν ήδη δύο άξονες – Με ποιους συμμαχεί η Ελλάδα και ποιους έχει απέναντί της
Οι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει σημαντικά και οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα διαμορφώνουν τις συμμαχίες για την επόμενη μέρα και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.
Η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν δείχνουν να έχουν… ξεφύγει! Καθημερινές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, απειλές για πόλεμο, δηλώσεις για τα «σύνορα της καρδιάς μας» και εκβιασμοί προς την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα γεμίσει τη Γηραιά Ήπειρο με πρόσφυγες, μετανάστες και… τζιχαντιστές που θα αιματοκυλίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Αγνοούν ακόμα και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η αυξανόμενη ρητορική μίσους και αντισημιτισμού, η οποία στράφηκε και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτη», δημιουργούν νέες γεωπολιτικές δυναμικές σε μια περιοχή που μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή.
Μάταια προσπάθησε η Ουάσινγκτον να περάσει μηνύματα ανάσχεσης στην Άγκυρα. Με τις πλάτες της ρωσικής «πατρωνίας» και με σύμμαχο το σιιτικό Ιράν και τον πρόεδρο Ροχανί, ο Ερντογάν ονειρεύεται αναγέννηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και απόλυτη κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στον πλούτο της.
Ο ένας άξονας λοιπόν διαμορφώνεται από τις εξής δυνάμεις: Τουρκία, Ρωσία, Ιράν. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν και άλλες χώρες της Ασίας όπως το Πακιστάν, που έχει ίδια θρησκεία με την Τουρκία.
Ο… τετραμερής άξονας
Έχοντας απέναντι τον προκλητικό «σουλτάνο», οι υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Μεσογείου δείχνουν διάθεση για συσπείρωση απέναντί του.
Σε αυτό το πλαίσιο «ψήνεται» ένας ισχυρός τετραμερής άξονας, μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, με κύριο αντικειμενικό σκοπό την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας.
Το Ισραήλ αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ, διαθέτοντας μία από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως. Η στρατιωτική ισχύς του είναι τεράστια, έχοντας εμπειρότατους πιλότους και τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη, δυνατό ναυτικό και καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες.
Στο όλο ισοζύγιο δυνάμεων δεν πρέπει ουδείς να ξεχνά την ύπαρξη της μεγαλύτερης πληθυσμιακά και ισχυρότερης στρατιωτικά αραβικής χώρας, που δεν είναι άλλη από την Αίγυπτο του Στρατηγού Αλ Σίσι, του οποίου η εχθρότητα με τον Ερντογάν έχει καταστεί μόνιμη και εντεινόμενη, ειδικά μετά από την υπογραφή συμφωνίας Τελ Αβίβ – Καΐρου για εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην πεινασμένη για ενέργεια Αίγυπτο.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι πολύ καλές και τα γεγονότα αποδεικνύουν πως αυτός ο τετραμερής άξονας, με τη έμμεση προς το παρόν στήριξη των ΗΠΑ, παρατάσσεται απέναντι από τον «σουλτάνο» και την παρέα του.
Η αρχή της αλλαγής στάσης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου άρχισε να διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, όταν σχεδόν ταυτόχρονα οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Ισραήλ επέλεξαν για πρώτη φορά να μην αγνοήσουν την επιθετική και ταπεινωτική ρητορική Ερντογάν, απαντώντας του σε εξαιρετικά έντονο ύφος.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν δίστασε να υπενθυμίσει μέσω Twitter στον «φιλεύσπλαχνο» Ερντογάν, ο οποίος έδειξε να… κόπτεται εσχάτως για την καταπίεση των Παλαιστινίων, την κατοχή διαρκείας του βόρειου τμήματος της Κύπρου καθώς και το αιματοκύλισμα στο Αφρίν.
Την ίδια μέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός έστελνε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα έχει Κράτος Δικαίου και πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο που παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.
Οι παραπάνω εξελίξεις και κυρίως οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες υπήρξαν αντικείμενο συζήτησης στην τηλεφωνική συνδιάλεξη Νετανιάχου – Αναστασιάδη το απόγευμα της Μ. Δευτέρας (02/04).
Την ίδια μέρα, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Αιγύπτου, Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, πέραν του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Αιγύπτιο ηγέτη για τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές, συζήτησαν για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναμένεται να έχουν εκ νέου συνάντηση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου θα παραστούν στα εγκαίνια του προγράμματος «Νόστος», από κοινού με την Ελλάδα.
Στις 8 Μαΐου αναμένεται να διεξαχθεί και η τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην Λευκωσία, για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας τους σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται συντονισμένης δράσης.
Κάπου εδώ πλέον κανείς μπορεί να διαγνώσει δύο ισχυρούς και αντίρροπους άξονες που διαμορφώνονται στην περιοχή πλέον, υπό την υψηλή κηδεμονία των δύο «κλασικών» υπερδυνάμεων. Από την μία Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, υπό την Αμερικανική επιρροή, ενώ από την άλλην, ο Ερντογάν με στήριγμα την Ρωσία του Πούτιν και το σιιτικό θεοκρατικό Ιράν πορεύεται τον δρόμο της επιθετικής ρητορικής και αντιπαράθεσης.
Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι καταιγιστικές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν η Μεσόγειος πάρει «φωτιά».