Η τουρκική προπαγάνδα στο… απόγειό της: Ανακήρυξαν το 2018 σε «έτος Τροίας»! (pics+vids)

Από κάθε… όριο έχει ξεφύγει η τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι γείτονες καπηλεύονται πλέον ανερυθρίαστα ακόμα και την αίγλη της αρχαίας Ελλάδας. Δεν δίστασαν λοιπόν, όχι μόνο να ζωγραφίσουν τον Δούρειο Ίππο σε αεροσκάφος της Turkish Airlines, αλλά ανακήρυξαν τη φετινή χρονιά σε «έτος Τροίας», παραχαράσσοντας την Ιστορία.

Η τουρκική προπαγάνδα στο… απόγειό της: Ανακήρυξαν το 2018 σε «έτος Τροίας»! (pics+vids)
3'

Εκτός των Σκοπιανών λοιπόν, τόσο η Αλβανία, όσο και η Τουρκία προσπαθούν να οικειοποιηθούν την ένδοξη Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας με ανεκδιήγητες προκλήσεις.

Μετά το αλβανικό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε τον Αχιλλέα ως Αλβανό και την Τροία ως αρχαία αλβανική πόλη, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε το 2018 σε «έτος Τροίας» προκειμένου να διαφημίσει διεθνώς τη χώρα του!

etos troias

Αεροσκάφος με ζωγραφισμένο το «Δούρειο Ίππο»

Εδώ και τρεις ημέρες μάλιστα, το επετειακό αεροσκάφος Airbus Α-321 του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, «Turkish Airlines», κάνει το γύρο του κόσμου με τον «Δούρειο Ίππο» ζωγραφισμένο στην άτρακτό του στο πλαίσιο του «τρωικού έτους».

Παράλληλα, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, προβάλλονται εικόνες με Τουρκάλες ντυμένες ως Ωραία Ελένη και τους Τούρκους, με χιτώνες και χλαμύδες, ως Πάρις μπροστά στο δούρειο ίππο του Οδυσσέα. Όσο για το φόντο; Δεν θα μπορούσε παρά να ήταν η τουρκική σημαία…

etos troias2

Σκοπός των Τούρκων είναι να εκμεταλλευτούν πολιτιστικά και τουριστικά τη φετινή - και όχι μόνο - χρονιά ως «έτος Τροίας», προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες στα Δαρδανέλια, όπου ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, ανακάλυψε το 1872 την ομηρική Τροία.

Σημειώνεται ότι η αρχαία Τροία ανακηρύχθηκε το 1998 από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ομώνυμης υπερπαραγωγής με τον Μπραντ Πιτ, ο Δούρειος ίππος που χρησιμοποιήθηκε έγινε δώρο στην τουρκική πόλη Τσανάκαλε όπου τοποθετήθηκε στο λιμάνι απέναντι από τον Ελλήσποντο.

Και «Μουσείο της Τροίας»!

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το νέο εντυπωσιακό «Μουσείο της Τροίας» (κόστους 15 εκατ. δολαρίων) όπου θα φιλοξενούνται «θησαυροί της Τουρκίας», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά σε μεγάλες πινακίδες στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, που βρίσκεται στο λόφο Χισαρλίκ.

Η τουρκική κυβέρνηση, εδώ και δεκαετίες διαπραγματευόταν με μουσεία 44 χωρών αλλά και συλλέκτες έργων τέχνης την επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων από την Τροία, που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τον 19ο αιώνα, προκειμένου να εκτεθούν στο νέο μουσείο. Τελικά κατάφεραν σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές να φέρουν 24 χρυσά στολίδια, μερικά εκ των οποίων ανήκαν στην περίφημη συλλογή της Ωραίας Ελένης. Η σπουδαιότερη ωστόσο αρχαιολογική ανακάλυψη της Τροίας, ο επονομαζόμενος «θησαυρός του Πριάμου», μία συλλογή από εντυπωσιακά χρυσά αντικείμενα και όπλα τα οποία πήρε μαζί του ο Σλίμαν στο Βερολίνο εκτίθενται έως σήμερα στο μουσείο καλών τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι διάσημοι αστέρες από το καστ των ηθοποιών «Τροία» έχουν μάλιστα ήδη προσκληθεί να παραβρεθούν στην τελετή εγκαινίων του μουσείου. Μεταξύ αυτών, ο πρωταγωνιστής Μπραντ Πιτ, ο Ορλάντο Μπλουμ, που υποδυόταν τον Πάρι, η Ωραία Ελένη Νταϊάν Κρούγκερ και ο Έρικ Μπάνα, που ως Έκτορας σύρθηκε νεκρός στο άρμα του Αχιλλέα.

Οι διοργανωτές έχουν επίσης προσκαλέσει και γνωστούς αθλητές για να συμμετάσχουν σε σκηνές αναπαράστασης των μαχών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή