Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία - Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος

«Ξενυχτήσαμε με τον Ζάεφ, υπάρχει πρόοδος αλλά όχι συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επαφές με τον Σκοπιανό ομόλογό του – Υπάρχουν προτάσεις για την ονομασία, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» κανένα όνομα - Στόχος η εξεύρεση λύσης εντός Ιουνίου - «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία - Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος
6'

Για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουν οι δύο πλευρές για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

«Η πρόοδος είναι ουσιαστική ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα, που χρήζουν και διαπραγμάτευσης και διευκρίνησης. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανύσουμε. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μία εθνική θέση που είναι διατυπωμένη εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν έχει φτάσει ποτέ σε ένα τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο πήχης είναι ψηλά, χαρακτηρίζοντας τις μαραθώνιες συνομιλίες θετική εξέλιξη, διότι «δεν επιδιώκουμε μία εύθραυστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μία συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς μας με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα. Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

4461869

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι καλοδεχούμενη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εθνική στάση στο Σκοπιανό επισημαίνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύονται για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες. «Η συναίνεση μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει», είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε διαθέσιμος προς ενημέρωση σε όποιον θέλει να ενημερωθεί.

Διαβάστε επίσης: Ζάεφ από τη Σόφια: Είμαστε πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η εθνική μας θέση απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος που απαιτούν και ευρύτερες πλειοψηφίες και το γεγονός αυτό εξετάστηκε στις συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ. «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα. Δε μπορείς σε κανένα σημειο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν. «Ψάχνουμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές. Ακομη και το θέμα της ονομασίας και πως θα δίνει το μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, είναι κρίσιμο. Υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι, υπάρχουν εναλλακτικές όμως δε θα δώσω λεπτομέρειες όσο δεν έχουμε ακόμη την τελική στάση της άλλης πλευράς».

53

Σε ερώτηση αν έχει «κλειδώσει» το όνομα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «υπάρχει μία σειρά από προτάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε, υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονοματος. Εμείς αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευθύνης. Δεν αισθανόμαστε όμως την πίεση του χρόνου. Αυτό δε σημαίνει ότι ακολουθούμε τακτική επιθετική στους εταίρους μας, στην απέναντι πλευρά. Ισα ίσα επιδιώκουμε κάθε φορά χωρίς να μετακινούμαστε από τις βασικές μας θέσεις να διαισθανόμαστε τις δυσκολίες τους και να ψάχνουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου. Υπάρχει ομως η κλεψύδρα υπό την εννοια της ενταξιακής διαδικασίας στις 25 Ιούνη. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρουμε λύση, αν δε βρούμε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτό που θα κρίνει τη δυνατότητα νέας συνάντησης είναι οι διεργασίες κυρίως από πλευρας των γειτόνων μας και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. «Ειναι αυτονόητο πως όταν υπάρχουν ακόμη ανοιχτές διαφορές πρέπει να γίνουν διευθετήσεις ώστε να μειωθεί η απόσταση. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο ώστε να έχουμε διασφαλίσει πως μία τέτοια συνάντηση θα έχει πιθανότητες επιτυχίας».

Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι συνομιλίες είναι σε καλό δρόμο και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση εντός του Ιουνίου. «Από εκεί και πέρα αν θα πάρει η Αλβανία το πράσινο φως για ενταξιακές δεν εξαρτάται μόνο από την επίλυση των μεταξύ μας διαφορών. Υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν διαφορετική εκτίμηση ως προς αυτό».

Κεντρικός στόχος η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θετική» την ατζέντα της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η ανάκτηση και αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας, ιδίως τώρα που εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή και που καταφέρνει να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Κεντρικό πρόταγμα σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι να ανακτήσει η Ελλάδα ένα ρόλο ουσιαστικό εποικοδομητικό, ηγετικό στη Βαλκανική. «Αυτή καθαυτή η σύνοδος που είχαμε σήμερα είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της Βαλκανικής. Σας θυμίζω την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Καβάλα όταν υπογράψαμε το μνημόνιο για σιδηροδρομική σύνδεση των χωρών μας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως 15 χρόνια μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης ανοίγει ξανά η συζήτηση για διεύρυνση στα Βαλκάνια και αυτό είναι από μόνο του ένα θετικό γεγονός.

«Ο ρόλος της ΕΕ καθοριστικός για την ανάπτυξη της περιοχής. Και η ασφάλεια της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Είναι καλό και για λαούς της βαλκανικής και για την ΕΕ να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΠΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ GALLERY

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή